ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Καφές & Τσάι μαζί, σε έναν παγωμένο Ais Kopi Cham

08/06/2021
από coffees.gr

Το δίλημμα "καφές ή τσάι" παίρνει τέλος με έναν Ais Kopi Cham.

Στην Ελλάδα είναι γεγονός πως αγαπάμε ιδιαίτερα τους παγωμένους καφέδες, αφού η θερινή μας κουλτούρα του καφέ περιστρεφόταν πάντα γύρω από κάποιο απολαυστικό, παγωμένο κρύο ρόφημα. Όσο όμως και αν λατρεύουμε τον «εθνικό» μας καλοκαιρινό καφέ, τον Freddo Espresso, υπάρχουν φορές που αναζητούμε κάτι διαφορετικό. Τι θα λέγατε για έναν Ais Kopi Cham;

O καφές με το παράξενο όνομα μας έρχεται από την μακρινή Μαλαισία, μια χώρα με πλούσια και εντελώς ιδιαίτερη κουλτούρα καφέ. Ο Μαλαισιανός καφές καβουρδίζεται με βούτυρο και ζάχαρη, και το αποτέλεσμα είναι ένας βαρύς καφές, με έντονα τα αρώματα της καραμέλας, του καπνού και του καβουρδίσματος. Για να μετριάσουν την πικράδα του, οι Μαλαισιανοί χρησιμοποιούν αφειδώς ζαχαρούχο γάλα, ενώ τα ντόπια ροφήματα τον αναμειγνύουν με ένα σωρό συστατικά, όπως το μαύρο τσάι, του οποίου οι ντόπιοι είναι επίσης δεινοί πότες.

O Ais Kopi Cham συνδυάζει δυνατό καφέ, ζαχαρούχο γάλα και μαύρο τσάι και όσο κι αν ακούγεται παράξενος για τα δυτικά γούστα, είναι αναζωογονητικός, ξεδιψαστικός και πρωτότυπος – και αν τον δοκιμάσετε, ίσως γίνει ο αγαπημένος σας καφές για το φετινό καλοκαίρι.

 

Τι χρειαζόμαστε για έναν Ais Kopi Cham;

  • 1 κούπα δυνατό καφέ
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας δυνατό μαύρο τσάι
  • 200 γραμμάρια ζαχαρούχο γάλα
  • Παγάκια

Πως ετοιμάζουμε τον Ais Kopi Cham;

  • Εκχυλίζουμε το τσάι: βράζουμε το νερό, ρίχνουμε τα φύλλα του τσαγιού και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, βράζουμε άλλα 3-4 λεπτά
  • Σουρώνουμε και πετάμε τα φύλλα του τσαγιού
  • Μόλις κρυώσει, ρίχνουμε τον καφέ μας, στην αναλογία που επιθυμούμε.
  • Αφήνουμε να κρυώσει, και κατόπιν βάζουμε για λίγο στο ψυγείο
  • Σερβίρουμε με μπόλικο πάγο

 

Συμβουλές για δροσιστικούς Ais Kopi Cham;

  • Η Μαλαισία έχει μια ξεχωριστή κουλτούρα καφέ, με ιδιαίτερα σκούρους και καβουρδισμένους καφέδες που είναι δύσκολο να βρεθούν. Χρησιμοποιούμε έναν δυνατό ασιατικό καφέ, όπως ο New York Monorigini Java από την Ινδονησία ή ο Cosmai Raja από την Ινδία, για αυθεντική γεύση.
  • Προσοχή στην καφεϊνη: ο Ais Kopi Cham είναι ιδιαίτερα δυνατός, καθώς το μαύρο τσάι περιέχει κι αυτό αρκετή καφεϊνη.
  • Οι ντόπιοι τον παρασκευάζουν με εκχύλιση φίλτρου, αλλά μπορεί να ετοιμαστεί και με έναν διπλό espresso.
  • Το ζαχαρούχο γάλα χρησιμοποιείται κατά κόρον στους ασιατικούς καφέδες, αφού γλυκαίνει τον δυνατό ασιατικό καφέ, αλλά προσφέρει και κρεμώδη υφή. Αν δεν μας αρέσει, χρησιμοποιούμε κοινό γάλα, αλλά το αποτέλεσμα είναι αρκετά διαφορετικό.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι αναλογία καφέ / τσαγιού θέλουμε. Είναι καλό να ξεκινήσουμε με αναλογία 50/50 και να πειραματιστούμε, προκειμένου να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που θα μας ικανοποιεί.
  • Δεν βράζουμε υπερβολικά το τσάι (είτε υπερβάλλοντας σε χρόνο, είτε σε θερμοκρασία) γιατί θα πικρίσει και θα καταστρέψει τη γεύση του ροφήματός μας.
  • Εξυπακούεται πως η συγκεκριμένη παρασκευή μπορεί να γίνει και ζεστή, για τους χειμωνιάτικους μήνες! Σε αυτή την περίπτωση, μετά το ανακάτεμα, απλά σερβίρουμε αμέσως.
  • Είναι ένα ρόφημα κατάλληλο εξίσου για πρωινό, όσο και για ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα.
  • Χρησιμοποιούμε καλό τσάι με δυνατή γεύση, που δε θα χαθεί όταν ανακατευτεί με το γάλα αλλά και με τον καφέ.

 

Αν θέλετε να ταξιδέψετε στη Μαλαισία, αρκεί ένα δυνατός καφές, λίγο δυνατό τσάι, ζαχαρούχο γάλα και πολύς πολύς πάγος.