Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

5 + 1 είδη καφέ που παράγονται με τη βοήθεια ζώων.

14/06/2021
από coffees.gr

Εκλεκτός καφές με την βοήθεια του... ζωϊκού βασιλείου.

Δεν υπάρχει λάτρης του καφέ, που να μην θέλει να δοκιμάσει τον θρυλικό Kopi Luwak από την Ινδονησία, έναν από τους πιο ακριβούς, σπάνιους και gourmet καφέδες ολόκληρου του κόσμου. Ο Kopi Luwak έχει αποκτήσει αυτό το ξεχωριστό status, όχι μόνο χάρη στη γεύση του, αλλά και εξαιτίας του μοναδικού τρόπου με τον οποίο παράγεται, ο οποίος μπορεί να φαίνεται μέχρι και ... αηδιαστικός στους αμύητους.

Αυτή η Ινδονησιακή λιχουδιά είναι ο γνωστότερος από τους καφέδες που ονομάζουμε «animal coffees», τους καφέδες δηλαδή που παράγονται με τη βοήθεια ζώων, και πιο συγκεκριμένα με τη βοήθεια του πεπτικού τους συστήματος. Από την Ινδονησία και την Αφρική ως την Ινδία και την Βραζιλία, πουλιά, νυχτερίδες, ελέφαντες, μαϊμούδες και μυρμήγκια παράγουν πρωτότυπους, delicatessen καφέδες, μόνο για γνώστες και ρέκτες του καφέ.

 

5 + 1 είδη καφέ που παράγονται με τη βοήθεια ζώων.

 

Kopi Luwak (Ινδονησία): Πρόκειται για τον καφέ που γέννησε την τάση και προέρχεται από την μακρινή Ινδονηδία. Τα Luwaks (μοσχογαλές, άγρια ζώα που μοιάζουν με νυφίτσες) τρώνε τους καρπούς του  καφέ και αποβάλλουν τους κόκκους, τους οποίους η πέψη έχει προικίσει με ξεχωριστό γευστικό προφίλ. Αν και παλιά οι συγκεκριμένοι κόκκοι κατέληγαν στους φτωχούς εργάτες των φυτειών, η αυξημένη ζήτηση τους έχει καταστήσει ένα delicatessen, σπάνιο και ακριβό προϊόν. Απαιτείται προσοχή κατά την αγορά Kopi Luwak, αφενός γιατί στην αγορά διατίθενται πολλοί υποδεέστεροι κόκκοι ως Kopi Luwak,και αφετέρου γιατί υπάρχουν φάρμες στις οποίες τα ζώα ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας και ταϊζονται με τη βία. Ο αυθεντικός Kopi Luwak ξεχωρίζει όχι μόνο από την μοναδική του γεύση, μα και από το σχετικό πιστοποιητικό αυθεντικότητας, που πιστοποιεί πως τα Luwaks ζουν ελεύθερα στη φύση.

Πρόταση Αγοράς:  Καφές Espresso CaffeLab Kopi Luwak 250g σε κόκκους

Jacu Coffe (Βραζιλία): Ο καφές Jacu προέρχεται από κόκκους καφέ που συλλέγονται από τις κουτσουλιές των ομώνυμων πτηνών, ένα προστατευόμενο είδος πουλιού που μοιάζει με φασιανό. Ο καφές Jacu γεννήθηκε όταν τα συγκεκριμένα πουλιά, που έβρισκαν καταφύγιο στο περιβαλλοντικό πάρκο Pedra Azul της Βραζιλίας, έκαναν επιδρομές στις γειτονικές βιολογικές φυτείες καφέ. Ένας αγρότης που γνώριζε τον Ινδονησιακό Kopi Luwak δοκίμασε να συλλέξει και να καβουρδίσει τους αχώνευτους κόκκους από τα περιτώμματα των πουλιών, που καταβρόχθιζαν τα πιο ώριμα και νόστιμα κεράσια των καφεόδεντρων. Το αποτέλεσμα ήταν ένα φρουτώδης καφές, με νότες βερίκοκκων, μούρων και γλυκάνισου, αλλά και έντονο χαρακτήρα ξηρών καρπών. Έτσι, η «εισβολή» των Jacu έγινε από πρόβλημα, πρόσθετο εισόδημα για τους παραγωγούς, καθώς ο συγκεκριμένος καφές είναι περιορισμένης παραγωγής και πωλείται σχετικά ακριβά.

Black Ivory Coffee (Ταϋλάνδη):  Ένας από τους ακριβότερους καφέδες  του κόσμου έρχεται από την Βόρεια Ταϋλάνδη, όπου ένας παραγωγός καφέ Arabica συνδύασε την καλλιέργεια του καφέ με την αγάπη του για τους Ασιατικούς ελέφαντες. Τα συμπαθή παχύδερμα τρέφονται, μεταξύ άλλων) και με καρπούς καφέ, και εξειδικευμένοι εργάτες καλούνται να συλλέξουν τους κόκκους από τα περιτώμματά τους. Το ταξίδι των κόκκων στο γαστρεντερικό σύστημα του ζώου έχει ως αποτέλεσμα την διάσπαση των πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για την πικράδα του καφέ, με αποτέλεσμα μοναδική γεύση και ιδιαίτερο άρωμα. Η φάρμα που παράγει τον Black Ivory φημίζεται για την ηθική αντιμετώπιση των ελεφάντων της, και ως εκ τούτου η παραγωγή είναι εξαιρετικά περιορισμένη και οι τιμές υψηλές.

Monkey Spit Coffee (Ινδία, Ταϊβάν):  O μαϊμουδοκαφές παράγεται κυρίως στο νησί της Ταϊβάν αλλά και στην περιοχή Chickmagalur της Ινδίας, σε φάρμες που συνορεύουν με δάση, τα οποία αποτελούν τη φυσική κατοικία των Μακάκων, ενός είδους πιθήκων. Οι πίθηκοι συχνά «επισκέπτονται» της φυτείες, τρώνε τα ώριμα κεράσια από τα καφεόδεντρα, όμως, μη μπορώντας να μασήσουν τους κόκκους του καφέ, τους φτύνουν στο χώμα. Η συλλογή του συγκεκριμένου καφέ έχει ξεκινήσει μόλις τα τελευταία χρόνια, καθώς παλαιότερα οι μισοφαγωμένοι κόκκοι θεωρούνταν άχρηστοι. Η παραγωγή είναι πραγματικά πολύ μικρή και είναι σχεδόν αδύνατο να επεκταθεί σε μεγάλη κλίμακα, και είναι συνήθιως προσανατολισμένη στους τουρίστες, που απολαμβάνουν αυτό τον ιδιαίτερο καφέ επί τόπου.

Ant Coffee (Βραζιλία): Αυτός ο μοναδικός καφές που συλλέγεται από μυρμήγκια, προέκυψε όταν ο βραζιλιάνος παραγωγός Joao Neto αποφάσισε να ακολουθήσει στη φάρμα του τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, κάτι που την γέμισε, όπως είναι φυσικό, με πολυάριθμα... έντομα! Έκπληκτος, παρατήρησε ότι ένα είδος μυρμηγκιών του «έκλεβε» κόκκους καφέ, για να ταϊσει τις προνύμφες, αφήνοντας στην άκρη τους σκληρούς και άχρηστους για αυτά κόκκους. Σε συνεργασία με έναν Ιάπωνα συνεργάτη του, δοκίμασαν να καβουρδίσουν τους κόκκους, καταλήγοντας σε έναν καφέ με έντονη οξύτητα και νότες γιασεμιού. Ο Joao δύσκολα παράγει περισσότερά από ....50 κιλά μυρμηγοκαφέ το χρόνο, και συνήθως τον συσκευάζει σε μικρά σακουλάκια και τον δίνει ως δώρο σε εκλεκτούς πελάτες του.

Bat Coffee (Μαδαγασκάρη): Tο νησί της Αφρικής μέχρι πρόσφατα δε φημιζόταν για τον καφέ του, καθώς ήταν προσανατολισμένο στη μαζική παραγωγή Robusta, που διοχετευόταν στην αγορά στιγμιαίου καφέ. Ποικιλίες Arabica που εισήχθησαν σχετικά πρόσφατα στη Μαδαγασκάρη αναβάθμισαν την παραγωγή και ξετρέλαναν τις... νυχτερίδες, που άρχισαν να μασουλάνε τους καρπούς του καφέ, ρουφώντας τους χυμούς τους. Οι μισοφαγωμένοι κόκκοι κατόπιν συλλέγονται, καθαρίζονται και καβουρδίζονται, και οι λάτρεις τους υποστηρίζουν πως τα ένζυμα από τα σάλια των νυχτερίδων τους έχουν προικίζει με πολύπλοκα αρώματα και ζωηρή οξύτητα.

«Τα σκουπίδια του ενός είναι ο θησαυρός του άλλου», λέει μια πολύ γνωστή φράση – και στην περίπτωση του Animal Coffee, δε θα μπορούσε να περιγράφει καλύτερα την κατάσταση.