Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ο καφές του αστροναύτη : θα πληρώνατε 50 δολάρια για μια απλή κούπα καφέ ;

23/07/2018
από coffees.gr

Το κυνήγι των διαφορετικών γεύσεων και των ξεχωριστών εμπειριών έχει αγγίξει για τα καλά το χώρο του καφέ. Διάφορα καταστήματα ανά τον κόσμο, υπόσχονται ασυνήθιστους καφέδες σε εξίσου ασυνήθιστες τιμές.

Έτσι φαίνεται πως σκέφτηκε ο Ockhyeon Byeon, ένας αμερικανοκορεάτης ιδιοκτήτης καφετέριας στη Νέα Υόρκη, και λάνσαρε στους πελάτες του αυτό που αποκαλεί «Καφέ του αστροναύτη». Εκ πρώτης όψεως, ο astronaut coffee δεν έχει κάτι εντυπωσιακό : είναι ένας απλός καφές φίλτρου, σερβιρισμένος σε μια απλή πορσελάνινη κούπα. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η τιμή του : αν θέλετε να γευτείτε τον «καφέ του αστροναύτη», θα πρέπει να πληρώσετε περίπου 50 δολάρια !

Η εξωφρενική τιμή οφείλεται στον τρόπο που ο Beyon επεξεργάζεται τους κόκκους του καφέ που προορίζει για αυτά τα specialty φλιτζάνια. Έχοντας χρόνια εμπειρία στον χώρο του καφέ, ο Beyon είχε κατά καιρούς δοκιμάσει διάφορους τρόπους επεξεργασίας των κόκκων, όπως το πλύσιμό τους με θαλασσινό νερό ή διάφορες τεχνικές κρύας απόσταξης. Μέχρι που πέρασε από το μυαλό του η ιδέα που θα κατέληγε στον «καφέ του αστροναύτη».

Για την παραγωγή αυτού το χαρμανιού, ο Beyon επιλέγει ποιοτικούς κόκκους Arabica από έναν συγκεκριμένο, μικρό παραγωγό καφέ στην Κολομβία. Στη συνέχεια, βάζει τους  κόκκους του καφέ σε ένα μετεωρολογικό μπαλόνι, το οποίο φτάνει σε ύψος σχεδόν 50 χιλιομέτρων, στο επίπεδο της μεσόσφαιρας. Όταν ο Beyon ξαναβρεί το μπαλόνι του (του οποίου την πορεία παρακολουθεί μέσω GPS), οι κόκκοι είναι ελαφρά παγωμένοι και υγροί, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής πίεσης.

Αν και ο Beyon υποστηρίζει πως με αυτή την επεξεργασία, ο καφές γίνεται ελαφρύτερος, με φρουτώδη αρώματα και υποψίες γλυκόριζας, οι γευσιγνώστες του καφέ που είχαν την τύχη να τον δοκιμάσουν, αποφάνθηκαν ότι δεν εντόπισαν ουσιαστική διαφορά την γεύση του. «Το κόστος οφείλεται στην ιδέα και την διαδικασία, και όχι στη γεύση», ήταν η ετυμηγορία, που ωστόσο ουδόλως επηρέασε την διάθεση και τις πωλήσεις του «καφέ του αστροναύτη», που απευθύνεται έτσι κι αλλιώς σε εξειδικευμένο και ευάριθμο κοινό.

Αν στα δικά μας μάτια το εξωφρενικό κόστος για μια γαστρονομική εμπειρία, με αμφίβολη μάλιστα αξία, φαίνεται υπερβολικό, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε πολλές χώρες, όπως η Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία ή ακόμα και η Κίνα, υπάρχουν αρκετοί πολυτελείς καφέδες, αντίστοιχοι με τον astronaut coffee, που κοστίζουν μια μικρή περιουσία, όπως ο παναμέζικος καφές Gesha, ή οι καφέδες Kopi Luwak και Black Ivory, που παράγονται από κόπρανα γάτας και ελέφαντα, αντίστοιχα.

Φυσικά, υπάρχουν κι ευκολότεροι τρόποι να ανοίξει κανείς τους γευστικούς του ορίζοντες και να γευτεί ποιοτικό καφέ, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψει μια μικρή περιουσία. Ένα χαρμάνι που κρύβει μέσα του τους πολύτιμους κόκκους του Τζαμαϊκανού Blue Mountain ή ένας εσπρέσο από ένα ιστορικό καφενείο της Ρώμης μπορεί να είναι μια ξεχωριστή, αλλά ταυτόχρονα προσιτή απόλαυση.

 

με στοιχεία από το Bloomberg