Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Bourbon, μια ιστορική ποικιλία του καφέ Arabica

05/04/2022
από coffees.gr

Ποιοτικός Arabica με ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Όποιος ασχολείται έστω και λίγο παραπάνω με τον καφέ, έχει σίγουρα συναντήσει τον καφέ Bourbon. Αν και το όνομα μπορεί να ξεγελά, δεν πρόκειται για κάποια συνταγή καφέ με... αμερικάνικο ουίσκι, αλλά για μια παμπάλαια ποικιλία καφέ, που από την Αραβική Χερσόνησο και τον Ινδικό Ωκεανό κατέληξε στα οροπέδια της Βραζιλίας και από εκεί, στα φλιτζάνια όλου του πλανήτη.

Γνωρίζουμε καλύτερα την ιστορική αυτή ποικιλία με την περιπετειώδη διαδρομή και την μοναδική γεύση, σε μια προσπάθεια να μάθουμε τον καφέ μας σε βάθος!

 

Σύντομη ιστορία της Ποικιλίας Bourbon

Η Bourbon είναι μια ποικιλία του καφέ Arabica, και μαζί με την Arabica Typica, είναι μάλιστα οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες του. Αν και η απώτερη καταγωγή της Bourbon εντοπίζεται στην Υεμένη, όπως και της Typica, η καλλιέργεια της έλαβε χώρα για πρώτη φορά σε ένα νησί του Ινδικού Ωκεανού, το σημερινό Reunion, το οποίο πριν το 1789 ονομαζόταν  Bourbon – εξ ου και το όνομα της δημοφιλούς ποικιλίας. Αργότερα, Γάλλοι αποικιοκράτες μετέφεραν καφεόδεντρα από το Reunion στην ηπειρωτική Αφρική (Τανζανία, Κένυα κλπ)  και κατόπιν στην Λατινική Αμερική, όπου και εξαπλώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς.

Στην Βραζιλία, η Bourbon έφτασε στα μέσα του 19ου αιώνα, και από εκεί διαδόθηκε γρήγορα και σε άλλες χώρες της Νότιας αλλά και της Κεντρικής Αμερικής, όπο καλλιεργείται ακόμη, αν και σήμερα τείνει να αντικατασταθεί από ποικιλίες που έχουν προκύψει από αυτή, όπως η Caturra, η Catuai και η Mundo Novo.

Σήμερα, η Bourbon εντοπίζεται στην Ονδούρα, τη Γουατεμάλα, το Περού, το Ελ Σαλβαδόρ, σε περιοχές της Βραζιλίας και σε μερικά ακόμα κράτη της Λατινικής Αμερικής, και πολύ λιγότερο στην Ανατολική Αφρική.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας Bourbon;

H Bourbon ευδοκιμεί σε υψόμετρα από 1000 – 2000 μέτρα και παράγει ως και 30% περισσότερο καρπό από την Typica, αλλά με παρόμοια ποιότητα και αρωματικό προφίλ, κάτι που την κάνει εξαιρετικά ελκυστική για τους αγρότες και τους παραγωγούς. Ωστόσο, όπως όλα τα φυτά Arabica, είναι ευάλωτη σε παράσιτα και ασθένειες, όπως ο μύκητας της «σκουριάς του καφέ».  Κάθε καφεόδεντρο χρειάζεται τέσσερα χρόνια για να αρχίζει να αποδίδει καρπούς, δεν απαιτεί ιδιαίτερη λίπανση και δίνει πρώιμη σοδειά, σε αντίθεση με άλλες ποικιλίες.

Υπάρχουν δύο βασικά παρακλάδια της ποικιλίας Bourbon, η κίτρινη (Yellow Bourbon) και η κόκκινη (Red Bourbon), με την κόκκινη να είναι η βασική και την κίτρινη να προέκυψε από μεταλλάξεις που συνέβησαν στο φυτό μετά την εισαγωγή του στην Βραζιλία. Η διαφορά των δύο ποικιλιών έγκειται στο βασικά στο χρώμα των καρπών του, αλλά και σε μερικά γευστικά χαρακτηριστικά.

Τι γεύση έχει η ποικιλία Bourbon;

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μιλάμε για μια ποικιλία καφέ που καλλιεργείται σε πολλές χώρες και σε πολλά διαφορετικά terroirs, κι έτσι είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για κοινά γευστικά χαρακτηριστικά. Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί σημειώνουν πως η Bourbon τείνει να είναι γλυκύτερη από άλλες ποικιλίες, με «στρογγυλό» σώμα και μια αίσθηση ξηρών καρπών και κακάου. Στους κίτρινους καρπούς, η οξύτητα είναι συνήθως πιο έντονοι και ο φρουτώδης χαρακτήρας λίγο περισσότερο τονισμένος, ενώ οι κόκκινοι χαρακτηρίζονται από πιο ισορροπημένη οξύτητα.

H Bourbon αποδίδει εξαιρετικά σαν espresso, αλλά δίνει και πολύ καλές εκχυλίσεις φίλτρου. Συνήθως, οι κόκκοι που προορίζονται για espresso καβουρδίζονται λίγο πιο σκούρα, ενώ όσοι προορίζονται για φίλτρο λίγο πιο ελαφρά, κάτι που τονίζει συνήθως τις φρουτώδεις νότες. Λόγω της ευρείας διάδοσής της, η Bourbon εντοπίζεται σε πολλά χαρμάνια καφέ, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ποιοτικοί Bourbon καφέδες διατίθενται σαν μονοποικιλιακές, specialty επιλογές.

Δυο γευστικές προτάσεις με αυθεντικό Bourbon καφέ από τη συλλογή του Coffees.gr! 

Magic Drum Brasil Single Origin Yellow Bourbon: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές φυσικής επεξεργασίας από την Βραζιλία. Τα καφεόδεντρα ανήκουν στην εκλεκτή ποικιλία Yellow Bourbon, και δίνουν έναν espresso με πλούσιες σοκολατένιες νότες, αλλά κι ένα άγγιμα από κόκκινα φρούτα όπως το κεράσι. Η χαμηλή οξύτητα και ο ισορροπημένος χαρακτήρας τον κάνουν μια εξαιρετική επιλογή και για εναλλακτικές εκχυλίσεις, όπως το Dripper ή o Cold Brew. 

Paradiso Colombia El Diviso Yellow Bourbon :Moνοποικιλιακός, Micro - Lot 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από την φυτεία El Diviso στην Huila της Κολομβίας. Στο στόμα, πρόκειται για έναν εξαιρετικό περίπλοκο καφέ, "ζουμερό" και πικάντικο, με νότες από κεράσι και εσπεριδοειδή αλλά και από μπαχαρικά όπως το τζίντζερ και το κάρδαμο. Δίνει εξαιρετικούς espresso, αλλά αποδίδει εξίσου καλά και σε εκχυλίσεις φίλτρου

Bourbon ή Typica, σημασία έχει ο καφές που γεμίζει το φλιτζάνι μας να είναι πάντα νόστιμος, αρωματικός και ποιοτικός... να είναι, πάντα, ο καφές που μας αξίζει.