Sale icons are gone, prices remain low as usual! Complied with FEK 35935/2023.
FREE shipping for purchases over 69 €
PHONE ORDERS 210 88 10 717
0

Bourbon, a historical variety of Arabica coffee

05/04/2022
by coffees.gr

Quality Arabica with a history lost in the depths of time.

Όποιος ασχολείται έστω και λίγο παραπάνω με τον καφέ, έχει σίγουρα συναντήσει τον καφέ Bourbon. Αν και το όνομα μπορεί να ξεγελά, δεν πρόκειται για κάποια συνταγή καφέ με... αμερικάνικο ουίσκι, αλλά για μια παμπάλαια ποικιλία καφέ, που από την Αραβική Χερσόνησο και τον Ινδικό Ωκεανό κατέληξε στα οροπέδια της Βραζιλίας και από εκεί, στα φλιτζάνια όλου του πλανήτη.

Γνωρίζουμε καλύτερα την ιστορική αυτή ποικιλία με την περιπετειώδη διαδρομή και την μοναδική γεύση, σε μια προσπάθεια να μάθουμε τον καφέ μας σε βάθος!

 

Σύντομη ιστορία της Ποικιλίας Bourbon

Η Bourbon είναι μια ποικιλία του καφέ Arabica, και μαζί με την Arabica Typica, είναι μάλιστα οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες του. Αν και η απώτερη καταγωγή της Bourbon εντοπίζεται στην Υεμένη, όπως και της Typica, η καλλιέργεια της έλαβε χώρα για πρώτη φορά σε ένα νησί του Ινδικού Ωκεανού, το σημερινό Reunion, το οποίο πριν το 1789 ονομαζόταν  Bourbon – εξ ου και το όνομα της δημοφιλούς ποικιλίας. Αργότερα, Γάλλοι αποικιοκράτες μετέφεραν καφεόδεντρα από το Reunion στην ηπειρωτική Αφρική (Τανζανία, Κένυα κλπ)  και κατόπιν στην Λατινική Αμερική, όπου και εξαπλώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς.

Στην Βραζιλία, η Bourbon έφτασε στα μέσα του 19ου αιώνα, και από εκεί διαδόθηκε γρήγορα και σε άλλες χώρες της Νότιας αλλά και της Κεντρικής Αμερικής, όπο καλλιεργείται ακόμη, αν και σήμερα τείνει να αντικατασταθεί από ποικιλίες που έχουν προκύψει από αυτή, όπως η Caturra, η Catuai και η Mundo Novo.

Σήμερα, η Bourbon εντοπίζεται στην Ονδούρα, τη Γουατεμάλα, το Περού, το Ελ Σαλβαδόρ, σε περιοχές της Βραζιλίας και σε μερικά ακόμα κράτη της Λατινικής Αμερικής, και πολύ λιγότερο στην Ανατολική Αφρική.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας Bourbon;

H Bourbon ευδοκιμεί σε υψόμετρα από 1000 – 2000 μέτρα και παράγει ως και 30% περισσότερο καρπό από την Typica, αλλά με παρόμοια ποιότητα και αρωματικό προφίλ, κάτι που την κάνει εξαιρετικά ελκυστική για τους αγρότες και τους παραγωγούς. Ωστόσο, όπως όλα τα φυτά Arabica, είναι ευάλωτη σε παράσιτα και ασθένειες, όπως ο μύκητας της «σκουριάς του καφέ».  Κάθε καφεόδεντρο χρειάζεται τέσσερα χρόνια για να αρχίζει να αποδίδει καρπούς, δεν απαιτεί ιδιαίτερη λίπανση και δίνει πρώιμη σοδειά, σε αντίθεση με άλλες ποικιλίες.

Υπάρχουν δύο βασικά παρακλάδια της ποικιλίας Bourbon, η κίτρινη (Yellow Bourbon) και η κόκκινη (Red Bourbon), με την κόκκινη να είναι η βασική και την κίτρινη να προέκυψε από μεταλλάξεις που συνέβησαν στο φυτό μετά την εισαγωγή του στην Βραζιλία. Η διαφορά των δύο ποικιλιών έγκειται στο βασικά στο χρώμα των καρπών του, αλλά και σε μερικά γευστικά χαρακτηριστικά.

Τι γεύση έχει η ποικιλία Bourbon;

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μιλάμε για μια ποικιλία καφέ που καλλιεργείται σε πολλές χώρες και σε πολλά διαφορετικά terroirs, κι έτσι είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για κοινά γευστικά χαρακτηριστικά. Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί σημειώνουν πως η Bourbon τείνει να είναι γλυκύτερη από άλλες ποικιλίες, με «στρογγυλό» σώμα και μια αίσθηση ξηρών καρπών και κακάου. Στους κίτρινους καρπούς, η οξύτητα είναι συνήθως πιο έντονοι και ο φρουτώδης χαρακτήρας λίγο περισσότερο τονισμένος, ενώ οι κόκκινοι χαρακτηρίζονται από πιο ισορροπημένη οξύτητα.

H Bourbon αποδίδει εξαιρετικά σαν espresso, αλλά δίνει και πολύ καλές εκχυλίσεις φίλτρου. Συνήθως, οι κόκκοι που προορίζονται για espresso καβουρδίζονται λίγο πιο σκούρα, ενώ όσοι προορίζονται για φίλτρο λίγο πιο ελαφρά, κάτι που τονίζει συνήθως τις φρουτώδεις νότες. Λόγω της ευρείας διάδοσής της, η Bourbon εντοπίζεται σε πολλά χαρμάνια καφέ, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ποιοτικοί Bourbon καφέδες διατίθενται σαν μονοποικιλιακές, specialty επιλογές.

Δύο γευστικές προτάσεις με αυθεντικό Bourbon καφέ! 

Caffe Lab Brasile Rainha Yellow Bourbon: Mονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από την Βραζιλία, από την φυτεία Fazenda Rainha στην περιοχή της Minas Gerais. Ο καφές ανήκει στην εκλεκτή ποικιλία Yellow Bourbon και η επεξεργασία του γίνεται με την υβριδική μέθοδο Pupled Natural. Στο στόμα, χαρακτηρίζεται από φυσική γλυκύτητα και ισορροπημένη οξύτητα, ενώ κυριαρχούν οι νότες καραμέλας, σοκολάτας και φουντουκιού, με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επίγευση μπισκότου. 

Kαφές Espresso Paradiso El Salvador Villa Guadelupe 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, Micro - Lot 100% Arabica καφές από το Ελ Σαλβαδόρ, από την φυτεία Villa Guadelupe στα 1400 μέτρα, στην περιοχή της Apaneca. Η μικρή αυτή φυτεία έχει καφεόδεντρα Bourbon με παλιές ρίζες, που καλλιεργούνται υπό σκιά. Στο στόμα, ο καφές είναι κρεμώδης αλλά με έντονο χαρακτήρα φρούτων, όπως τα μούρα και τα βατόμουρα, αλλά και νότες δαμάσκηνου και καραμέλας. Μια μοναδική εμπειρία espresso για όποιον αγαπά τον καφέ τγς Κεντρικής Αμερικής.

 

Bourbon ή Typica, σημασία έχει ο καφές που γεμίζει το φλιτζάνι μας να είναι πάντα νόστιμος, αρωματικός και ποιοτικός... να είναι, πάντα, ο καφές που μας αξίζει.