ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Βραζιλία: ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος του παγκόσμιου καφέ

14/07/2022
από coffees.gr

Η χώρα του καρναβαλιού, της σάμπας και του ποδοσφαίρου, είναι επίσης και χώρα του καφέ.

Ο μαγικός κόσμος του καφέ, έχει έναν σαφή κυρίαρχο. Μπορεί η πατρίδα και το λίκνο του καφέ να είναι η Αιθιοπία, όμως η χώρα που έχει γίνει σχεδόν συνώνυμη με τον καφέ είναι, χωρίς αμφιβολία, η Βραζιλία! 

Όντας ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ για περισσότερα από 150 συναπτά χρόνια, και με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο, η Βραζιλία δικαιούται να περηφανεύεται πως κρατά τα σκήπτρα στον καφέ. Ο καφές για τη Βραζιλία δεν υπήρξε μόνο ένα από τα σημαντικότερα της προϊόντα και ένας από τους κύριους μοχλούς της οικονομίας της, αλλά ένα προϊόν που επηρέασε την ιστορία της, την πολιτική της, την πληθυσμιακή της σύσταση. Η μορφή της Βραζιλίας θα ήταν σίγουρα εξαιρετικά διαφορετική, αν δεν υπήρχε ο καφές.

Ας γνωρίσουμε αυτό τον οικείο μας άγνωστο, τον Βραζιλιάνικο καφέ! 

 

Σύντομη ιστορία του καφέ στη Βραζιλία

Το πρώτο καφεόδεντρο φυτεύτηκε στην Βραζιλία το 1727 από τον Francisco de Melo Palheta, με σπόρους που έφερε κρυφά από την γειτονική Γαλλική Γουιάνα, ξελογιάζοντας την σύζυγο του τοπικού κυβερνήτη, σύμφωνα με το θρύλο. Η αρχή της καλλιέργειας του καφέ στην Βραζιλία ήταν διακαής πόθος των Πορτογάλων αποικιοκρατών, που επιθμούσαν μερίδιο από την ανθηρή αγορά του καφέ.

Ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα η καλλιέργεια συστηματοποιήθηκε, για να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της Ευρώπης και της Αμερικής, και μέχρι το 1830 ο καφές έγινε το πιο σημαντικό εξαγώγικο προϊόν της Βραζιλίας και η Βραζιλία η μεγαλύτερη δύναμη του καφέ. Δυστυχώς, αυτό έφερε άνθηση του δουλεμπορίου, καθώς τα φτηνά εργατικά χέρια για τις φυτείες ήταν απαραίτητα, όμως μετά την απαγόρευση της δουλείας, η Βραζιλία έγινε κέντρο μεταναστών, καθώς η προσφορά εργασίας ήταν πολύ μεγάλη, έστω και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα έφεραν αλματώδη ανάπτυξη στην καλλιέργεια του καφέ, μετανάστες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στη Βραζιλία για να δουλέψουν στις Fazendas (τις φυτείες καφέ) ενώ τα κέρδη από τον καφέ (αλλά και η ανάγκη για καλύτερες συγκοινωνίες) χρηματοδότησαν έργα υποδομής, όπως σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμάνια κλπ. Στη δεκαετία του ’20, η Βραζιλία παράγει το 80% του συνολικού καφέ που διακινείται στον κόσμο.

Η Βραζιλία σήμερα είναι η μεγαλύτερη καφεοπαραγωγός χώρα του κόσμου, υπεύθυνη σχεδόν για το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Οι φυτείες καφές καλύπτουν μια συνολική περιοχή 27.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι συγκεντρωμένες κατά κύριο λόγο στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου οι συνθήκες είναι περισσότερο κατάλληλες για την καλλιέργεια του καφέ, και συγκεκριμένα στις πολιτείες Mina Gerais, Sao Paulo και Parana.

 

Τι γεύση έχει ο Βραζιλιάνικος Καφές;

Στην Βραζιλία καλλιέργειται με μεγάλη επιτυχία τόσο Arabica, όσο και Robusta, ενώ είναι δεδομένο ότι σε μια χώρα με τόσο μεγάλη παραγωγή, ευδοκιμούν πολλές και διαφορετικές ποικιλίες, όσο και διαφορετικές ποιότητες καφέ.

Είναι δύσκολο να ορίσει κανείς τη γεύση του Βραζιλιάνικου καφέ, κυρίως λόγου των πολλών διαφορετικών terroirs αλλά και των διαφορετικών ποικιλιών. Σε γενικές γραμμές, ο καφές της Βραζιλίας χαρακτηρίζεται από ισορροπία, χαμηλή οξύτητα, «στρογγυλό» σώμα και γλυκόπικρα αρώματα. Οι κυριότερες γευστικές νότες που συνήθως ξεχωρίζουν είναι η σοκολάτα και η ξηροί καρποί.

Λόγω ακριβώς αυτού του ισορροπημένου και μετριοπαθούς χαρακτήρα του, ο βραζιλιάνικος καφές είναι ιδανική βάση για χαρμάνια, αφού μπορεί να συνδιαστεί και με τους ζωηρούς καφέδες της Αφρικής, και με τους γήινους και δυνατούς καφέδες της Ασίας, αλλά και με τους φρουτώδεις και περιπετειώδεις καφέδες της Κεντρικής Αμερικής με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η χρήση του σε blends είναι τόσο διαδεδομένη, που είναι σίγουρο πως έχουμε γευτεί πολλες φορές βραζιλιάνικο καφέ, ακόμα και αν δεν το γνωρίζουμε. Τα τελευταία χρόνια, εμφανίζονται συχνά και μονοποικιλιακές επιλογές από την Βραζιλία, που συνήθως είναι εξαιρετικής ποιότητας. Ένας single origin καφές από την Βραζίλία είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε τη γεύση του Βραζιλιάνικου καφέ, που πολλές φορές "χάνεται" μέσα στο blending.

 

Τρεις γευστικές προτάσεις για espresso με βραζιλιάνικο άρωμα!

Rhodigium Santos Otimo Descascado: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica φυσικής επεξεργασίας από την Βραζιλία, από την επαρχία της Mina Gerais. Η επεξεργασία του καφέ ακολουθεί την υβριδική «semi-washed» μέθοδο, κάτι που σε συνδυασμό με το εύφορο έδαφος προικίζει τους κόκκους με ευχάριστη οξύτητα. Το άρωμα είναι επίμονο και στη γεύση κυριαρχούν οι νότες αμυγδάλου.

Caffè Lab Brasile Alta Mogiana Franca: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από την Βραζιλία, από την περιοχή Alta Mogiana. Στο φλυτζάνι, χαρακτηρίζεται από φρουτώδη αρώματα, με νότες κακάου και μπισκότου. Το σώμα είναι ισορροπημένο, και η ισορροπία μεταξύ οξύτητας και πικράδας εμπλουτίζει μοναδικά την γευστική εμπειρία.

Minges Single Origin Brasil: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από φυτείες υψηλού υψομέτρου στην Βραζιλία. Το προσεκτικό καβούρδισμα αναδικνύει πλήρως το χαρακτήρα του καφέ, που κυριαρχείται από ανθικά αρώματα και έντονο, αλλά ντελικάτο, άρωμα. Σε φανταστική,  επαναχρησιμοποιούμενη ξύλινη συσκευασία – βαρέλι, που ταιριάζει σε κάθε κουζίνα. 

Aν το καρναβάλι, η παραλία της Κόπα Καμπάνα και μια ξέφρενη σάμπα μας πέφτουν μακριά,  ένας γευστικός, αρωματικός Βραζιλιάνικο καφές είναι σίγουρα πολύ πιο κοντά μας!