Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

H αραβική κληρονομιά του καφέ, έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο.

25/08/2022
από coffees.gr

Mια έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο εξετάζει την συμβολή του καφέ στην εξέλιξη της μουσουλμανικής κουλτούρας.

Όποιοι τυχεροί βρεθούν στο Βρετανικό Μουσείο ως τα τέλη του Σεπτέμβρη, ανάμεσα στα υπόλοιπα ανεκτίμητης αξίας εκθέματα από όλες τις γωνιές του αρχαίου κόσμου, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια έκθεση που εξερευνά άγνωστες και εν πολλοίς ξεχασμένες πτυχές του αγαπημένου μας ροφήματος, του καφέ!

Εστιάζοντας στη διάδοση του καφέ στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο μέσω μιας πλούσιας, διαθεματικής προσέγγισης, η έκθεση καλύπτει αιώνες γεμάτους άρωμα καφέ, ξεκινώντας από την Αιθιοπία και καταλήγοντας στα πρώτα καφενεία που άνοιξαν στον Λονδίνο, την εποχή που ο καφές έκανε το ντεμπούτο του στην Ευρώπη. Η είσοδος είναι ελεύθερη και η έκθεση πραγματοποιείται στις αίθουσες 42 – 43, που είναι αφιερωμένες στον πολιτισμό του Ισλαμικού Κόσμου.

Από τις πεδιάδες της Αιθιοπίας, πολιτιστική κληρονομιά του Αραβικού Κόσμου

Η έκθεση «Life In A Cup: Coffee Culture in an Islamic World» εξετάζει τις απαρχές του καφέ, από την ανακάλυψη του στην Αιθιοπία και την πρώτη του καλλιέργεια στην Υεμένη της Αραβικής Χερσονήσου και την υιοθέτηση του νέου ποτού από τους Μουσουλμάνους Sufi μοναχούς.

Τα εκθέματα καλύπτουν μια μακρά περίοδο διάδοσης κι εξέλιξης του καφέ, με έμφαση στον Ισλαμικό κόσμο. Τα σκεύη παρασκευής του καφέ αποτελούν από μόνα τους μια ιδιαίτερα αξιόλογη συλλογή, η οποία περιλαμβάνει παραδοσιακά τούρκικα Ibrik (μπρίκια) με μακρύ χερούλι, περίτεχνα ποτηράκια και κεραμικά από την Ανατολή αλλά και πολλά Dallah, τις εμβληματικές καφετιέρες των Αράβων, που έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Η μεγάλη τους ποικιλία (από φτωχικά πήλινα ως περίτεχνα χάλκινα και χρυσοποίκιλτα, προορισμένα για πρίγκιπες και βασιλιάδες) είναι ενδεικτική της τεράστιας, γεωγραφικά και κοινωνικά, διάδοσης του καφέ σε ολόκληρο τον Ισλαμικό κόσμο, προτού φτάσει στην Ευρώπη μέσω των εμπορικών δρόμων.

Κahve, koffe, Kaffee,  Κopi είναι μερικές μόνο από τις λέξεις που προήλθαν από την αραβική λέξη qahwa που πρωτοχρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τον καφέ, καθώς η έκθεση «Life In A Cup» εξετάζει διεξοδικά την πολιτιστική επιρροή που άσκησε ο καφές στις κοινωνίες μέσα από τις οποίες αναπτύχθηκε, μέσω χαρτών, επεξηγηματικών κειμένων και γλωσσολογικών παρατηρήσεων που θα εκπλήξουν ακόμα και όσους νομίζουν πως γνωρίζουν σε βάθος το αγαπημένο τους ρόφημα.

Ένα από τα πιο «παράξενα», με τα σημερινά δεδομένα, εκθέματα, είναι η συλλογή με τις καρτ – ποστάλ που απεικονίζουν Άραβες να… πίνουν καφέ! Ένα τόσο συνηθισμένο και αδιάφορο θέμα, φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές για μια περίοδο, κάτι που αποδεικνύει η πληθώρα διαφορετικών καρτ ποστάλ και αναμνηστικών φωτογραφιών. Καθώς φαίνεται, ο εξωτισμός που συνόδευε ένα φλιτζάνι καφέ ήταν τόσο έντονος, ώστε να θεωρηθεί ιδιοπροσωπία του μουσουλμανικού κόσμου, δεκαετίες πριν ταυτίσουμε τον καφέ με τη Λατινική Αμερική και την σχετική εικονογραφία.

 

Ο επιμελητής της έκθεσης σημειώνει πως «η έκθεση είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πως ο καφές είναι κάτι παραπάνω από ένα ποτήρι μιας χρήσης στο δρόμο προς το γραφείο». Το γνωρίζουμε καλά, αλλά κάθε ευκαιρία να το θυμηθούμε είναι πολύτιμη.