Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Caffe Marocchino, η Ιταλική εκδοχή του σοκολατένιου καφέ !

03/10/2018
από coffees.gr

Είναι γνωστό πως οι Ιταλοί δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τις πρόσθετες γεύσεις στον καφέ τους, προτιμώντας να κρατάνε τα πράγματα απλά. Η εξαίρεση στον Ιταλικό κανόνα είναι ίσως ο Marocchino από την Βόρεια Ιταλία.

O Marocchino είναι και αυτός ένα σχετικά απλό ρόφημα βασισμένο στον εσπρέσο, όπως άλλωστε και όλοι οι Ιταλικοί καφέδες, είναι όμως ιδιαίτερα εντυπωσιακό στην εμφάνισή του, αν ετοιμαστεί σωστά, και η γεύση του είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς συνδυάζει τα αγαπημένα αρώματα του εσπρέσο με την γλυκόπικρη αίσθηση του αυθεντικού κακάο. Αν και ο Marocchino είναι ένας «σοκολατένιος» καφές, δεν έχει καμία σχέση με τους πολυθέρμιδους σοκολατένιους καφέδες του σήμερα, που ξεχειλίζουν από σιρόπι και σαντιγί : αποτελούμενος μόνο από εσπρέσο, αφρόγαλα και κακάο, ο Marocchino στηρίζεται στην ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν και στην σωστή προετοιμασία του, που του χαρίζει εντυπωσιακή εμφάνιση και γεμάτη γεύση.

Αν και το όνομα μπορεί να μπερδέψει αρκετούς, ο Marocchino δεν έχει καμία σχέση με το Μαρόκο, καθώς είναι γέννημα – θρέμμα της Ιταλίας, η ιστορία του όμως παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ο Marrochino γεννήθηκε στη Βόρεια Ιταλία, στην Alessandria, με το Bar Carpano να διεκδικεί την πατρότητά του. Απέναντι από το Bar Carpano βρισκόταν μια αγορά δερμάτινων ειδών, και ο μύθος αναφέρει πως οι baristi του Carpano ονόμασαν τον νέο καφέ που σέρβιραν «Marocchino», καθώς τους θύμιζε το χρώμα της εκλεκτής ποιότητας δερμάτων για καπέλα που έβλεπαν κάθε μέρα πηγαίνοντας στο μαγαζί. Σε άλλες περιοχής της Ιταλίας, το συναντάμε και με τα ονόματα «Bicerin» και «Espressino» και με μικρές παραλλαγές, ωστόσο ο Marocchino είναι η παλαιότερη και αυθεντικότερη εκδοχή του.

Τα συστατικά του Marocchino είναι απλά, ωστόσο η συνταγή απαιτεί μια δεξιοτεχνία και μια εμπειρία στην Παρασκευή ροφημάτων, καθώς είναι σημαντικό το ρόφημα μας να έχει «στρώσεις» και τα επιμέρους υλικά να μην ανακατευτούν αμέσως. Ωστόσο, με λίγο πειραματισμό και λίγες προσπάθειες, μπορούμε εύκολα να ετοιμάσουμε Marocchino που θα τον ζήλευαν και οι baristi του Carpano!

 

Τι χρειαζόμαστε για έναν αυθεντικό Marocchino

 

  • Ένα διάφανο γυάλινο ποτήρι, στενότερο στη βάση και πλατύτερο στην κορυφή
  • Έναν εσπρέσο
  • Γάλα
  • Πικρό, άγλυκο κακάο σε σκόνη.

 

Πως ετοιμάζουμε τον Marocchino

 

  • Ζεσταίνουμε ελαφρά το ποτήρι, τοποθετώντας για λίγο μέσα του ζεστό νερό. Σκουπίζουμε προσεκτικά και διατηρούμε το ποτήρι ζεστό.
  • Πασπαλίζουμε τη βάση και τα τοιχώματα του ποτηριού (ως τη μέση) με το κακάο
  • Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το ζεστό αφρόγαλα. Η υφή του θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα πυκνή, και να «στέκεται» χωρίς πρόβλημα.
  • Εκχυλίζουμε τον εσπρέσο απευθείας μέσα στο ποτήρι. Πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα σκόνη κακάο στην επιφάνεια της κρέμας του εσπρέσο.
  • Με προσεκτικές κινήσεις (ιδανικά με ένα κουτάλι μπάρμαν) προσθέτουμε το αφρόγαλα πάνω από τον εσπρέσο, ώστε να φτιάξουμε μια παχιά στρώση, περίπου τριπλάσια σε μέγεθος από τη στρώση του εσπρέσο.
  • Πασπαλίζουμε λίγο ακόμα σκόνη κακάο στην κορυφή του ροφήματος.

 

Συμβουλές για έναν πετυχημένο Marocchino

 

  • Παραδοσιακά, ο Marocchino σερβίρεται χωρίς ζάχαρη, προκειμένου τα αρώματά του να είναι περισσότερο ξεκάθαρα, ωστόσο αν συνηθίζουμε να πίνουμε τον καφέ μας γλυκό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη, αλλά πάντοτε με μέτρο.
  • Η μόνη δυσκολία του Marocchino έγκειται στο να πετύχουμε το σωστό αφρόγαλα, ωστόσο με λίγη εμπειρία και με μια καλή οικιακή αφρογαλιέρα, μπορούμε εύκολα να πετύχουμε το σωστό αποτέλεσμα.
  • Είναι σημαντικό το ρόφημα μας να έχει σωστές στρώσεις, μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που θα σερβιριστεί, καθώς είναι βασικό στοιχείο της συνταγής, αλλά και ένα στοιχείο που κάνει τον Marocchino ιδιαίτερα εντυπωσιακό.
  • Μπορεί να είναι καφές με σοκολάτα, αλλά ο Marocchino δεν περιέχει ζάχαρη και το κακάο του είναι άγλυκο και πικρό : είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε έναν γλυκόπιοτο καφέ για τον εσπρέσο μας, ιδανικά 100% Arabica, που θα κοντράρει ευχάριστα την πικράδα του κακάο. Προτιμούμε για αυτό Ιταλικά χαρμάνια, όπως τον Aroma Gold της Kimbo ή τον Gourmet Columbus της Hausbrandt.

 

 

Ο Marocchino είναι η Ιταλική εκδοχή της Μόκας, ένα ρόφημα που καταφέρνει να συνδυάσει τις γεύσεις του καφέ και της σοκολάτας χωρίς να γίνεται βαρύ. Αν έχετε φίλους εθισμένους στους βαριούς, υπέργλυκους καφέδες με τις υπερβολικές δόσεις σαντιγής και σιροπιών, την επόμενη φορά που θα τους καλέσετε σπίτι, ανοίξτε τους τα μάτια με ένα παραδοσιακό Ιταλικό Marocchino : ο καφές και το κακάο ποτέ δε ταίριαξαν καλύτερα !