Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Carajillο : το Ισπανικό αντίστοιχο του Caffe Corretto κι ένα ιδανικό κλείσιμο για κάθε δείπνο

24/10/2018
από coffees.gr

Στον μαγικό κόσμο του καφέ, υπάρχουν πολλές συνταγές που συνδυάζουν τη γεύση του καφέ με μια δόση αλκοόλ. Στην Ισπανία, αυτό το πάντρεμα μας δίνει τον Carajillο!

Γνωρίζοντας νέες συνταγές που βασίζονται στον καφέ, μπορούμε να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην κουλτούρα του καφέ που έχει αναπτύξει η χώρα από την οποία προέρχονται. Η διαμόρφωση των συνταγών, τα υλικά που χρησιμοποιούνται, ο τρόπος που απολαμβάνει κάθε λαός τους ιδιαίτερους καφέδες που αγαπά, κρύβουν πάντοτε ενδιαφέρουσες ιστορίες. Η Ισπανική κουλτούρα του καφέ, η οποία κατά μεγάλο ποσοστό βασίζεται σε ροφήματα που έχουν ως αφετηρία τον εσπρέσο, μπορεί να περηφανεύεται για τον Carajillo – το ισπανικό αντίστοιχο του Caffe Corretto!

 

O Carajillo δεν είναι τίποτε άλλο από ένας εσπρέσο με μια δόση αλκοόλ, που σερβίρεται συνήθως μετά το γεύμα ή το δείπνο, καθώς έχει χωνευτικές ιδιότητες. Ο μύθος αναφέρει πως η συνταγή επινοήθηκε από Ισπανούς στρατιώτες τον καιρό που η Κούβα ήταν ακόμη Ισπανική αποικία. Οι ταλαιπωρημένοι Ισπανοί στρατιώτες συνήθιζαν να προσθέτουν κουβανέζικο ρούμι στον καφέ τους, για να πάρουν κουράγιο («coraje», στα Ισπανικά) – και κάπως έτσι, προέκυψε ο Carajillo!

 

Στην Ισπανία, ο Carajillo παραδοσιακά ετοιμάζεται με ρούμι ή brandy, ενώ η αμερικανική εκδοχή του θυμίζει περισσότερο κοκτέιλ, αφού χρησιμοποιεί ρούμι, λικέρ triple sec αλλά και λικέρ καφέ! Ο Carajillo είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Μεξικό, όπου και χρησιμοποιείται το Licor43, ένα ιδιαίτερα αρωματικό λικέρ – οι Μεξικανοί αγαπούν τα έντονα αρώματα στον καφέ τους, αν κρίνουμε από τον «εθνικό» τους καφέ, τον Café de Olla!

 

Η συνταγή που παρουσιάζουμε αφορά στον παραδοσιακό, αυθεντικό Carajillo, όπως τον σερβίρουν στα ισπανικά εστιατόρια στο κλείσιμο ενός δείπνου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρούμι, αν θέλουμε να είμαστε πιο κοντά στην πρώτη, κουβανέζικη εκδοχή του, ή brandy, αν θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι πιο αρωματικό και γλυκόπιοτο. Παραδοσιακά, ο Carajillo σερβίρεται με ζάχαρη, καθώς οι Ισπανοί υποστηρίζουν ότι ενώνει τις γεύσεις και δίνει χαρακτήρα στο ρόφημα!

 

Τι χρειαζόμαστε για έναν παραδοσιακό Carajillo;

  • Ένα χαμηλό ποτήρι κοκτέηλ (όπως αυτό του old-fashioned)
  • 30 ml ρούμι ή brandy
  • Έναν εσπρέσο
  • Κρυσταλλική ζάχαρη

 

Πώς ετοιμάζουμε τον Carajillo;

  • Ζεσταίνουμε ελαφρά το ποτό μας
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη στο ζεστό ποτό και ανακατεύουμε, ώσπου να διαλυθεί
  • Βάζουμε το ποτό με τη ζάχαρη στο ποτήρι
  • Βρέχουμε με ελάχιστο αλκοόλ τις άκρες του ποτηριού και τρίβουμε λίγη ζάχαρη, ώστε να κολλήσει στο στεφάνι του ποτηριού
  • Προσθέτουμε τον ζεστό εσπρέσο

 

Συμβουλές για έναν επιτυχημένο Carajillo:

  • Αν θέλουμε να μειώσουμε την περιεκτικότητα του ροφήματος σε αλκοόλ, μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα εντυπωσιακό τρικ που κάνουν οι Ισπανοί : ανάβοντας με ένα σπίρτο την επιφάνεια του ποτηριού, το αλκοόλ θα «καεί» και θα έχουμε ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό, «φλαμπέ» ποτήρι, το οποίο θα πρέπει να σβήσουμε στη συνέχεια με τον εσπρέσο. Το κόλπο αυτό απαιτεί μια σχετική εμπειρία!
  • Αν αποφασίσουμε να εφαρμόσουμε το παραπάνω τρικ, καλό είναι να έχουμε τρίψει ήδη τη ζάχαρη στο στεφάνι του ποτηριού. Οι φλόγες θα καραμελώσουν τη ζάχαρη, δίνοντάς την ιδιαίτερη γεύση!
  • Μπορούμε να προσαρμόσουμε την ποσότητα της ζάχαρης ανάλογα με τα γούστα μας, αλλά οι Ισπανοί υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη για τον Carajillo, έστω και σε μικρή ποσότητα.
  • Αν θέλουμε να μεταφερθούμε στο Μεξικό και να δοκιμάσουμε τον Μεξικάνικο Carajillo, απλά προσθέτουμε αντί για ρούμι ή Brandy, Licor43 και δεν προσθέτουμε ζάχαρη.
  • Μπορούμε να ετοιμάσουμε και την δροσιστική εκδοχή του Carajillo, απλά σερβίροντας σε λίγο ψηλότερο ποτήρι και προσθέτοντας αρκετά παγάκια.
  • Υπάρχουν εκδοχές του Carajillo που χρησιμοποιούν καφέ φίλτρου. Σε περίπτωση που αποφασίσουμε να τον δοκιμάσουμε με καφέ φίλτρου, είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε ένα δυνατό, σκούρο χαρμάνι και ελαφρά μεγαλύτερη ποσότητα καφέ.
  • Αν δεν θέλουμε να αγοράσουμε ολόκληρο μπουκάλι ρούμι για την κάβα μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπουκαλάκια - μινιατούρες (κάθε μπουκαλάκι είναι αρκετό για δύο Carajillos)

 

Όσο φθινοπωριάζει, τόσο θα πληθαίνουν οι φιλικές συνάξεις σε σπίτια φίλων. Μια τέτοια φιλική σύναξη μπορεί να πάρει εύκολα Ισπανικό χρώμα : ετοιμάστε εύκολα ισπανικά μεζεδάκια (tapas), ανοίξτε μια σανγκρία και βέβαια κλείστε το βράδυ με αρωματικό Carajillo!