Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Coffea Charreriana : χωρίς καφεϊνη, από την φύση του!

17/01/2020
από coffees.gr

Μια ξεχασμένη ποικιλία καφέ από την Κεντρική Αφρική μπορεί να φέρει την επανάσταση στον decaffeinated καφέ! 

Γνωρίζουμε πολλά για τον Arabica και τον Robusta, τις δύο βασικές ποικιλίες καφέ που αποτελούν το μήλο της έριδας για τους απανταχού καφελάτρες. Ανάμεσα στις άλλες διαφορές των δύο ποικιλιών, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι βασική, με τον Robusta να είναι πολύ πιο βαρύς από τον Arabica. Πως θα ήταν όμως να υπάρχει ένας καφές που από τη φύση του να μην περιέχει καφεΐνη; Η απάντηση βρίσκεται στις ζούγκλες του αφρικανικού Καμερούν.  

 

Σύντομη ιστορία του καφέ στο Καμερούν

Το Καμερούν είναι χώρα της Κεντρικής Αφρικής, η οποία ανήκει στην «ζώνη του καφέ». Ο καφές, μαζί με το κακάο, είναι ανάμεσα στα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της αφρικανικής χώρας, και σταθεροί πυλώνες της οικονομίας της. Στο Καμερούν καλλιεργείται συστηματικά τόσο Robusta όσο και Arabica, ενώ στην κατάταξη των καφεοπαραγωγών χωρών, το Καμερούν έρχεται 31ο , όντας μάλιστα ανερχόμενη δύναμη.

Η εισαγωγή του καφέ στο κεντροαφρικανικό κράτος έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα από τους Γερμανούς αποικιοκράτες, οι οποίοι σχεδίασαν τις πρώτες φυτείες καφέ. Μέσα σε μόλις πενήντα χρόνια, η καλλιέργεια του καφέ επεκτάθηκε σε ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας, ενώ μαζί με τις ενδημικές ποικιλίες Arabica, έγινε εισαγωγή σπόρων από την Ινδονησία και την Τζαμάικα. Οι εισαγόμενες ποικιλίες αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι της καμερουνέζικης παραγωγής καφέ και επιβιώνουν ως και σήμερα. Με την πάροδο των ετών, η άλλοτε ασταθής παραγωγή καφέ του Καμερούν έχει βελτιωθεί ποσοτικά και ποιοτικά, με τη βοήθεια Ιταλών, Γάλλων και Βραζιλιάνων ειδικών, ενώ όπως είναι φυσικό, το σύνολο σχεδόν της παραγωγής εξάγεται, κυρίως σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Όμως, τα τροπικά δάση του Καμερούν κρύβουν ένα μυστικό, που μπορεί να μετατρέψει την αφρικανική χώρα σε σημαντικό «παίκτη» στο χώρο του καφέ – τον καφέ Charrier!

 

Τι είναι ο καφές Charrier;

Ο καφές Charrier, με την επιστημονική ονομασία Coffea Charreriana ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του καφέ Robusta και είναι ενδημικό είδος του Καμερούν. Τα καφεόδεντρα Charrieriana ευδοκιμούν σε περιβάλλον ζούγκλας, στις κεντρικές περιοχές του Καμερούν. Αν και ενδημικό, ιθαγενές φυτό των τροπικών αφρικανικών δασών, ανακαλύφθηκε μόλις το 1983 χάρη στον Γάλλο ερευνητή Adre Charrier, που είχε αφιερώσει το έργο στη μελέτη του καφέ, ενώ η επίσημη επιστημονική ταξινόμηση του φυτού μετρά λίγα περισσότερα από 10 χρόνια, αφού η σχετική δημοσίευση δεν έγινε παρά το 2008.

Η ιδιαιτερότητα του Charrieriana έγκειται στο γεγονός πως το συγκεκριμένο είδος καφέ είναι το μοναδικό στον κόσμο που ενώ έχει όλη τη γεύση και τα χαρακτηριστικά του καφέ, δεν περιέχει σχεδόν καθόλου καφεΐνη! Πραγματικά, η περιεκτικότητα του καφέ Charrier σε καφεΐνη συγκρίνεται με αυτή των decaffeinated καφέδων, με τη διαφορά πως δεν απαιτείται η παραμικρή επεξεργασία για την αφαίρεση της καφεϊνης, αφού οι σπόροι του φυτού έχουν εξαρχής αυτή την ιδιότητα.

 

Ποιο είναι το μέλλον του καφέ Charrier;

Αν και ο καφές είναι καθόλα υγιεινός, δεν είναι λίγοι όσοι επιλέγουν καφέ χωρίς καφεΐνη, ενώ λόγω των γαστρονομικών trends που επιτάσσουν υγιεινότερους και φυσικότερους τρόπους διατροφής,   η καφεΐνη βρίσκεται πολλές φορές στο στόχαστρο, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Ταυτόχρονα, η διαδικασία αφαίρεσης της καφεϊνης είναι απλούστερη από ποτέ και φυσικά εντελώς αβλαβής για την υγεία, ενώ διατηρεί τη γεύση του καφέ πρακτικά σχεδόν αναλλοίωτη. Ωστόσο, η επιστροφή σε έναν πιο «φυσικό» τρόπο διατροφής δημιουργεί καχυποψία και δυσπιστία απέναντι στον decaffeinated καφέ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αυτές ακριβώς οι συνθήκες και οι διαφαινόμενες τάσεις στην αγορά του καφέ δημιουργούν ένα κενό το οποίο κάλλιστα μπορεί να καλυφθεί από τον Charrier – αν μάλιστα σε αυτό συνυπολογίσουμε και την αγάπη που δείχνει τα τελευταία χρόνια το κοινό για καφέδες συγκεκριμένου terroir, αλλά και για τον χαρακτήρα του αφρικανικού καφέ, έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι αυτός ο παράξενος, ελαφρύς καφές από το Καμερούν θα μας απασχολήσει αρκετά στα προσεχή χρόνια.

Ανασταλτικοί παράγοντες αποτελούν αφενός η αστάθεια της αφρικανικής χώρας, αλλά και η περιορισμένη παραγωγή του Charrier, που μέχρι στιγμής διατίθεται μόνο ως delicatessen επιλογή. Είναι σίγουρο ότι ακόμα και αν συστηματικοποιηθεί η καλλιέργειά του καφέ Charrier, θα περάσουν χρόνια μέχρι να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς ή ακόμα και να εκτοπίσει τον ντεκαφεϊνέ. Ακόμα, το γεγονός πώς το συγκεκριμένο είδος συγγενεύει με τον Robusta, δεν αφήνει πολλές υποσχέσεις για τη γεύση και το άρωμά του.

 

Όποιο και να είναι το μέλλον του καφέ Charrier, αυτού του ασυνήθιστου αφρικάνικου καφέ, το μόνο σίγουρο είναι ο κόσμος του καφέ είναι γεμάτος νέες εκπλήξεις.