ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε γαλατιέρα;

22/09/2022
από coffees.gr

Πρακτικές συμβουλές για την αγορά της πρώτης μας γαλατιέρας!

Τα ροφήματα espresso με γάλα, όπως ο Cappuccino, o Flat White ή ο Latte, οφείλουν εν πολλοίς την επιτυχία τους, πέρα από τον καλό καφέ, και στο πετυχημένο αφρόγαλα. Το σωστό αφρόγαλα, σε υφή, όγκο και θερμοκρασία, είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, που συχνά γίνεται ο εφιάλτης του κάθε barista, αλλά και η ανταμοιβή του, όταν γίνει σωστά. Για να ξεκινήσουμε τους πειραματισμούς μας με το αφρόγαλα, το πρώτο βήμα είναι η επιλογή της σωστής γαλατιέρας.

Όπως και με κάθε αξεσουάρ barista, η επιλογή της σωστής γαλατιέρας είναι ένα αίνιγμα που προβληματίζει όχι μόνο τους ερασιτέχνες, αλλά ακόμα και τους πιο πεπειραμένους baristi. Σε γενικές γραμμές, όταν επιλέγουμε εξοπλισμό, πρέπει να έχουμε γνώμονα τις πραγματικές μας ανάγκες, το προσωπικό μας γούστο και να μην παρασυρόμαστε από πολυτελείς, ακριβές ή εξειδικευμένες επιλογές.

Οι συμβουλές που ακολουθούν έχουν σκοπό να βοηθήσουν όσους σκέφτονται να αγοράσουν την πρώτη τους γαλατιέρα, αλλά και (γιατί όχι;) όσους έχουν πρόβλημα με τι γαλατιέρα τους και σκέφτονται να την αλλάξουν.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε γαλατιέρα;

 

Μέγεθος

Το μέγεθος της γαλατιέρας που θα επιλέξουμε εξαρτάται από τις ανάγκες μας και την χρήση για την οποία την προορίζουμε. Το πόσο αφρόγαλα χρειαζόμαστε κάθε φορά που ετοιμάζουμε καφέ, θα μας κατευθύνει ως προς το μέγεθος γαλατιέρας που θα μας εξυπηρετήσει καλύτερα. Οι περισσότερες γαλατιέρες που κυκλοφορούν στο εμπόριο αρχίζουν από 350ml και φτάνουν μέχρι το λίτρο, με ενδιάμεσα μεγέθη τα 590ml, τα 600 ml κλπ. Εξυπακούεται πως ένας επαγγελματίας barista, που θα πρέπει να ετοιμάσει άμεσα 6-7 καφέδες, έχει πολύ διαφορετικές ανάγκες από έναν ερασιτέχνη που κάθε φορά ετοιμάζει 1-2 καφέδες.

Ένα σημαντικό tip που πρέπει να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας, είναι το γεγονός πως η χωρητικότητα της γαλατιέρας υπολογίζεται πάντοτε σε full capacity, όμως  συνήθως οι γαλατιέρες γεμίζουν με γάλα μέχρι περίπου τη μέση, ώστε να είναι ευκολότερη και αποδοτικότερη η δημιουργία του αφρογάλακτος. Αυτό ουσιαστικά μειώνει κατά μεγάλο ποσοστό την αναγραφόμενη χωρητικότητα και πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπόψιν, όταν υπολογίζουμε τις ανάγκες μας.

Σχήμα κι εργονομία

Το σχήμα της γαλατιέρας είναι πάντοτε ελαφρά κωνικό, αλλά τα βασικά «μυστικά» για την εργονομία της κρύβονται σε δύο χαρακτηριστικά της: στο χερούλι και το στόμιο.

Το στόμιο της γαλατιέρας κάνει την παρασκευή καφέ σημαντικά ευκολότερη, ενώ είναι πάρα πολύ δύσκολο να δημιουργήσει κάποιος Latte Art από γαλατιέρα χωρίς στόμιο. Η επιλογή του κατάλληλου στομίου εξαρτάται τόσο από την εμπειρία κάθε barista, όσο και από την χρήση για την οποία προορίζει τη γαλατιέρα του. Αν και οι πολύ έμπειροι baristi μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ευκολία σχεδόν οποιαδήποτε γαλατιέρα, για τους λιγότερο έμπειρούς ή και τους home baristi, ενδείκνυται για γαλατιέρα με ρύγχος που να τους διευκολύνει τη ζωή, αντί να τη δυσκολεύει.

Αν και υπάρχουν αρκετοί baristi που υποστηρίζουν ότι οι γαλατιερες χωρίς χερούλι προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία, οι περισσότερες σε γενικές γραμμές έχουν χερούλι, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή εργονομία. Εν τέλει, το θέμα του χερουλιού έγκειται στο πώς είναι συνηθισμένος να δουλεύει ο καθένας, στην εκπαίδευσή του και φυσικά στο πως πρόκειται να χειριστεί το αφρόγαλά του.

Υλικό κατασκευής και επιφάνεια

Σχεδόν όλες οι αξιόπιστες γαλατιέρες είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι, που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της θερμότητας από το ακροφύσιο ατμού, καθαρίζεται εύκολα και δεν οξειδώνεται και βοηθά το γάλα να δεσμεύσει τον ατμό.

Σε σχέση με την επιφάνεια της γαλατιέρας, η επιλογή είναι θέμα προσωπικού γούστου κι αισθητικής του κάθε barista. Οι γαλατιέρες του εμπορίου διατίθενται με ματ και γυαλιστερό τελείωμα, σε πληθώρα χρωμάτων, ενώ δεν λείπουν κι αυτές που είναι επενδυμένες  με θερμομονωτικά υλικά, όπως πλαστικό ή τεφλόν, για καλύτερο κι ευκολότερο κράτημα από τον barista.  

Γαλατιέρες Feggrini: η ποιότητα συναντά την κομψότητα

Είτε η παρασκευή καφέ είναι για κάποιον ένα αγαπημένο χόμπυ είτε ένα επιτυχημένο επάγγελμα, μια υψηλής ποιότητας και εργονομική γαλατιέρα δεν υπάρχει λόγος να μην είναι όμορφη και κομψή! Οι γαλατιέρες της εταιρείας Feggrini ακολουθούν υψηλά κατασκευαστικά standards και είναι σχεδιασμένες για να κάνουν τη ζωή του ερασιτέχνη ή επαγγελματία barista πιο εύκολη, ταυτόχρονα όμως είναι φτιαγμένες για να ομορφαίνουν τον πάγκο εργασίας ή την κουζίνα.

Σε μια σειρά από πρωτότυπα χρώματα, όπως χρυσό, rainbow ή με ρεαλιστικά νερά ξύλου, με ένα πλήθος πρόσθετων λειτουργιών, όπως για παράδειγμα ενσωματωμένο θερμόμετρο για ευκολότερο έλεγχο της θερμοκρασίας, ή ακόμα και με μοναδικό design και επιστράτευση ασυνήθιστων υλικών όπως το γυαλί, οι γαλατιέρες Feggrini αποτελούν κόσμημα για κάθε συλλογή αξεσουάρ barista.

 

Το σωστό αφρόγαλα, ειδικά για έναν ερασιτέχνη barista, δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτεί εμπειρία, τεχνική, καλή πρώτη ύλη κι εξοπλισμό.  Η επιλογή της σωστής γαλατιέρας είναι ένα σημαντικό και καθοριστικό πρώτο βήμα!