Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Χαρίστε στους πελάτες ποιοτικό καφέ: μην αμελείτε τον καθαρισμό της μηχανής σας!

05/11/2018
από coffees.gr

Αν είστε ιδιοκτήτης καφετέριας, γνωρίζετε πως ακόμα κι αν έχετε μια καλή μηχανή εσπρέσο, ποιοτικά χαρμάνια καφέ και εξειδικευμένο προσωπικό, οι πελάτες σας δε θα απολαμβάνουν πραγματικά καλό εσπρέσο, αν αμελήσετε ένα βασικό καθήκον : τον καθαρισμό και τη συντήρηση της εσπρεσιέρας σας!

Η μηχανή εσπρέσο είναι χωρίς αμφιβολία το πλέον σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού μιας καφετέριας. Ακόμα και το καλύτερο χαρμάνι καφέ στα χέρια του πιο έμπειρου μπαρίστα δε θα είναι σε θέση να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατότητων του, αν η μηχανή που χρησιμοποιούμε στην καφετέρια μας δεν καθαρίζεται τακτικά και σχολαστικά και δεν συντηρείται με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Προτού οι πελάτες μας αρχίσουν να παραπονιούνται για την πικρή γεύση του καφέ τους και προτού δούμε την επισκεψιμότητα του καταστήματός μας να συρρικνώνεται, φροντίζουμε ο καφές που σερβίρουμε να είναι πάντα ποιοτικός και απολαυστικός, ακολουθώντας πιστά μερικές απλές συμβουλές καθαρισμού και συντήρησης του εξοπλισμού μας.

Μπορούμε να χωρίσουμε τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθεί κάθε ιδιοκτήτης καφετέριας που σέβεται τους πελάτες του και ενδιαφέρεται πραγματικά για την ποιότητα του καφέ που σερβίρει σε αυτές που πρέπει να γίνονται κάθε μέρα, αλλά και σε αυτές που πρέπει να λαμβάνουν χώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως ανά τρίμηνο ή ανά εξάμηνο. Εξυπακούεται φυσικά, ότι μια φορά το χρόνο, μια γενική επιθεώρηση της μηχανής ακολουθούμενη από ένα γενικό σέρβις κρίνεται επιβεβλημένη.   

 

Καθημερινή ρουτίνα: σχολαστικό καθάρισμα με τυφλό καλαθάκι

Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της ποιότητας του καφέ είναι τα υπολείμματα καφέ που παραμένουν τόσο στο κλείστρο, όσο και στην ντουσιέρα της μηχανής. Τα υπολείμματα του καφέ, μαζί με τα καμένα έλαια του καφέ που συσσωρεύονται μετά από την παρασκευή αρκετών εσπρέσο, είναι ικανά να προσδώσουν στον εσπρέσο πικρή γεύση, να ελαττώσουν την ποιότητά του ή ακόμα και να χαλάσουν την εμφάνισή του.

Ο καθημερινός καθαρισμός με τη χρήση ενός «τυφλού» καλαθιού (δηλαδή, ενός φίλτρου που δεν έχει τρύπες) είναι μια επιβεβλημένη ρουτίνα για όλους τους επαγγελματίες τους καφέ. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια κουταλιά επαγγελματικής σκόνης καθαρισμού, το τυφλό καλαθάκι και πέντε – δέκα λεπτά. Για μηχανές που έχουν σημαντικό όγκο εργασίας, παράγοντας πολλά φλυτζάνια καφέ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, βοηθά αρκετά και ο καθαρισμός με σκέτο νερό, μετά από ένα συγκεκριμένο αριθμό εκχυλίσεων. Η συνήθεια αυτή δεν υποκαθιστά, φυσικά, τον κανονικό καθαρισμό, αλλά καθώς τα έλαια και τα υπολείμματα θα είναι σημαντικά λιγότερα, θα τον καταστήσει πιο εύκολο, χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός πως θα βελτιώσει την ποιότητα του παραγόμενου καφέ ανάμεσα στους δύο ημερήσιους καθαρισμούς.

 

Τρίμηνη και Εξάμηνη επιθεώρηση : η σημασία του να διατηρούμε την μηχανή εσπρέσο σε καλή κατάσταση

 

Οι μηχανές εσπρέσο είναι εξαιρετικά πολύπλοκα μηχανήματα, που αποτελούνται από πολλά μικρότερη εξαρτήματα, κάθε ένα από τα οποία έχει διαφορετική διάρκεια ζωής. Ακόμα και με καθημερινό καθαρισμό, σωστή χρήση και τακτική αφαλάτωση (λαμβάνοντας πάντοτε υπόψιν τη σκληρότητα του νερού στην περιοχή μας) δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πολλά από τα εξαρτήματα της μηχανής εσπρέσο μας έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής και θα πρέπει να ελέγχονται, να επισκευάζονται ή και να αντικαθίστανται τακτικά. Προκειμένου να διατηρήσουμε τη λειτουργικότητα της μηχανής μας σε υψηλά επίπεδα, την ποιότητα του καφέ μας σταθερή και τους πελάτες μας ευχαριστημένους, είναι απαραίτητο κάθε τρίμηνο να προχωράμε σε αντικατάσταση των φλαντζών και της ντουσιέρας, αλλά και να κάνουμε έναν σχολαστικό έλεγχο σε ό,τι αφορά το ρυθμό ροής, την θερμοκρασία, την σωστή λειτουργία των διακοπτών της μηχανής αλλά και την ποιότητα του νερού. Αντίστοιχα, κάθε εξάμηνο η τακτική επιθεώρηση της μηχανής εσπρέσο μας πρέπει να περιλαμβάνει έλεγχο του boiler, των ακροφυσίων ατμού, των βαλβίδων, ταυτόχρονα με ένα σχολαστικό και εξονυχιστικό καθάρισμα όλων των κινητών και ακίνητων μερών της μηχανής μας. Είναι δεδομένο πως ό,τι βρεθεί να μην λειτουργεί κατά τον ενδεδειγμένο τρόπο, είτε επισκευάζεται είτε αντικαθίσταται – το αποτέλεσμα θα φανεί στο φλυτζάνι του εσπρέσο και θα μας δικαιώσει.

 

Ετήσιος έλεγχος και γενική επισκευή : εγγύηση πως η μηχανή εσπρέσο μας θα δουλεύει άψογα για πάντα

Σε περίπτωση που ακολουθούμε τόσο την καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού, όσο και τους τακτικούς ελέγχους της μηχανής εσπρέσο που διαθέτουμε, η ετήσια γενική επιθεώρηση θα είναι παιχνιδάκι. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν εξαρτήματα των οποίων η φυσική φθορά θα αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του παραγόμενου καφέ, αν δεν αντικατασταθούν, όπως  τα φίλτρα των κλείστρων, η βαλβίδα αντεπιστροφής, οι πυκνωτές ή διάφοροι σωλήνες.  Παράλληλα, το ετήσιο σέρβις είναι μια καλή ευκαιρία προκειμένου να ελέγξουμε πως όλα λειτουργούν όπως πρέπει, χωρίς διαρροές, καθυστερήσεις και ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

 

Η διαδικασία του σωστού ελέγχου, καθαρισμού και συντήρησης της εσπρεσομηχανής μπορεί να φαίνεται επίπονη, χρονοβόρα και κοστοβόρα, όμως στην πραγματικότητα, αν ακολουθηθεί σωστά όχι μόνο θα βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα του καφέ που σερβίρουμε στους πελάτες μας, μα εν τέλει θα μας γλυτώσει από περιττά έξοδα, αφού με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται σημαντικά οι σοβαρές ζημιές που μπορεί να πάθει μια μηχανή εσπρέσο, η επισκευή των οποίων κερδίζει αρκετά.

Επιτυχημένο μαγαζί εστίασης είναι αυτό που έχει ευχαριστημένους πελάτες – άλλωστε, ακόμα και στην ψηφιακή εποχή, την καλύτερη διαφήμιση για μια επιχείρηση εστίασης αποτελούν τα καλά λόγια των ευχαριστημένων πελατών μας. Ο καλός καφές, που παράγεται από μια καθαρή και λειτουργική μηχανή εσπρέσο, είναι το απαραίτητο βήμα για να κατακτήσουμε αυτές τις θετικές εντυπώσεις.