ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Συνδέεται ο καφές με την αύξηση της χοληστερίνης;

12/05/2022
από coffees.gr

Nέα δεδομένα από πρόσφατη επιστημονική μελέτη.

Μέχρι τώρα, γνωρίζουμε ότι ο καφές πέρα από απολαυστικός, είναι και εξαιρετικά ωφέλιμος για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να δράσει προληπτικά απέναντι σε διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις. Για πρώτη ίσως φορά, μια επιστημονική μελέτη έρχεται να ταράξει τα νερά και να δημιουργήσει ανησυχία στους φίλους του καφέ: μια μελέτη που συνδέει την κατανάλωση του καφέ με την αύξηση της χοληστερόλης (LDL) στο αίμα!

Πριν πανικοβληθούμε, ας δούμε αναλυτικά πώς και πού διενεργήθηκε η συγκεκριμένη μελέτη και πώς μπορούν να μας φανούν χρήσιμα τα συμπεράσματά της.

 

Τι μορφή είχε η μελέτη;

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από περίπου 14.000 συμμετέχοντες, άντρες και γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 56 χρόνια, οι οποίοι κλήθηκαν να δώσουν λεπτομερή στοιχεία για την ποσότητα και το είδος του καφέ που καταναλώνουν σε ημερήσια βάση (φίλτρου, French press, Μπρίκι Μόκα, espresso ή στιγμαίο) αλλά και για ένα πλήθος ακόμα παραγόντων (κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, σωματική άσκηση, υποκείμενα νοσήματα κλπ).  Ύστερα, οι συμμετέχοντες έδωσαν αίμα και σημειώθηκε προσεκτικά το βάρος τους, το ύψος τους και διάφοροι ακόμα σωματικοί δείκτες.

Η μελέτη αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης μελέτης πληθυσμού που διενεργείται στην πόλη Τρόμσο της Νορβηγίας από την δεκαετία του ’70 από το Arctic University που εδρεύει στη χώρα.

 

Σε τι συμπεράσματα κατέληξαν οι επιστήμονες;

Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει πως ενδέχεται να υπάρχει συσχέτιση τόσο μεταξύ της μεθόδου εκχύλισης του καφέ και της αυξημένης χοληστερίνης, όσο και του φύλου.  Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση καφέ επηρεάζει τη χοληστερίνη περισσότερο στους άντρες, από ό,τι στις γυναίκες, ενώ ανάμεσα στις μεθόδους εκχύλισης αυτή που επιβαρύνει περισσότερο τον οργανισμό είναι ο καφές φίλτρου που δεν περνά από χάρτινο φίλτρο (όπως αυτός που ετοιμάζεται σε French Press), καθώς όλα τα έλαια του καφέ καταλήγουν στο φλιτζάνι.

Είνα εντυπωσιακό ωστόσο πως υπάρχουν αξιοσημείωτες διακυμάνσεις στο πώς κάθε είδος καφέ επηρεάζει διαφορετικά το κάθε φύλο! Ενώ ο καφές από French Press φαίνεται να επηρεάζει την άνοδο της χοληστερίνης με τον ίδιο τρόπο σε άντρες και γυναίκες, ο espresso εμφανίζεται να αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης περισσότερο στους άντρες παρά στις γυναίκες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα είδη εκχύλισης.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, η επίδραση του καφέ στην άνοδο της χοληστερόλης οφείλεται στα φυσικά έλαια του καφέ, και ιδιαίτεα σε δύο: στο cafestol και στο kahweol. Ο καφές που δε φιλτράρεται, όπως αυτός που ετοιμάζεται σε French Press, σε μεταλλικό dripper ή ακόμα και ο δικός μας ελληνικός, έχει 30 φορές εντονότερη επίδραση στην άνοδο της χοληστερίνης από τους άλλους τρόπους εκχύλισης, ενώ γενικά οι άντρες επηρεάζονται περισσότερο από τις γυναίκες.

 

Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η συμμετοχή του καφέ στην άνοδο της χοληστερίνης ακόμα ερευνάται και πως πιθανότατα είναι αρκετά περιορισμένη. Ωστόσο, δεδομένης της ευρύτατης διάδοσης του καφέ, είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί με λεπτομέρεια, καθώς ο καφές είναι αναμφίβολα το πιο διαδεδομένο ρόφημα στον κόσμο και δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που καταναλώνουν γενναίες ποσότητες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να κάνουμε τακτικά εξετάσεις αίματος και να ελέγχουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα μας, στα πλαίσια συχνών check-ups, μιας και η αυξημένη χοληστερίνη εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους. Μια ισορροπημένη διατροφή και η καθημερινή, έστω και ήπια, σωματική άσκηση είναι ένας εξαίρετος τρόπος πρόληψης, ωστόσο είναι καλό να κουβεντιάσουμε έγκαιρα με έναν ενδοκρινολόγο ή έναν καρδιολόγο όποιον δείκτη ξεφεύγει από τα φυσιολογικά όρια, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα.

 

Μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τον espresso μας χωρίς ενοχές, τουλάχιστον μέχρι... νεωτέρας – ευτυχώς, γιατί είναι μια μικρή , καθημερινή απόλαυση που κανείς δε θέλει να στερηθεί.