Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Καφές & Μακροζωϊα: νέα ευρήματα από Αγγλική μελέτη

21/06/2021
από coffees.gr

Mια Βρετανή επιστήμονας αποθεώνει το καθημερινό μας καφεδάκι.

Είναι κοινό μυστικό πως, παρά τις προκαταλήψεις ετών, ο καφές είναι ένα ρόφημα ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία, με πολύπλευρα οφέλη. Παρόλες τις περί του αντιθέτου φήμες που κυκλοφορούν, ο καφές είναι ένα από τα πιο υγειινά ροφήματα που μπορεί να απολαύσει ένας άνθρωπος – και μια μελέτη από την Μεγάλη Βρετανία, συνδέει ευθέως την κατανάλωση καφέ με την μακροζωϊα και την καλή υγεία, με ατράνταχτα επιχειρήματα.

 

Η μελέτη που δικαιώνει κάθε λάτρη του καφέ

Η δόκτωρ Erikka Loftfield του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί με συναδέλφους της από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, «έτρεξαν» μια έρευνα που ενδιαφέρει κάθε λάτρη του καφέ. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροί από 500.000 άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο και το βασικό εύρημα έχει να κάνει με τη συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με την πρώιμη θνησιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε πως όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον μια κούπα καφέ την ημέρα, τείνουν να ζουν περισσότερο από όσους αποφεύγουν εντελώς τον καφέ. Η πιθανότητα μακροζωϊας αυξάνεται ακόμα περισσότερο, όσο αυξάνεται η κατανάλωση καφέ, φτάνοντας στον εντυπωσιακό αριθμό των 8 φλιτζανιών την ημέρα. Από ένα σημείο και μετά, τα οφέλη παραμένουν σταθερά και δεν αυξάνονται με την υπερκατανάλωση καφέ, που ούτως η άλλως όμως δεν αφορά ιδιαίτερα πολύ κόσμο, αφού μιλάμε πραγματικά για... πολύ καφέ!

Τα οφέλη του καφέ στον οργανισμό και το όφελος που έχει την αποφυγή της πιθανότητας πρόωρου θανάτου, δεν έχουν να κάνουν με την παρουσία της καφεϊνης, αλλά των εκατοντάδων άλλων ουσιών που εντοπίζονται στον καφέ. Ο καφές, σχεδόν σε κάθε του μορφή, είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά, κάλιο, μαγνήσιο, φολικό οξύ και δεκάδες άλλα χρήσιμα συστατικά. Ο καφές, συνεχίζει η δόκτωρ Loftfield, έχει ποικίλες δράσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιυπερτασικές κλπ, δηλαδή μια πραγματικά «βεντάλια» από οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

 

Πόση σημασία έχει το είδος του καφέ που πίνουμε;

Κάτι που έχει εξαιρετική σημασία να τονιστεί, είναι πως η έρευνα εστίασε σε ανθρώπους που μεταβολίζουν την καφεϊνη είτε αργά είτε γρήγορα, θέλοντας να έχει ένα πιο ευρή δείγμα, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα. Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν περιόρισε καθόλου το είδος του καφέ που κατανάλωναν  οι εθελοντές. Ανάμεσα στο δείγμα, βρέθηκαν άνθρωποι που έπιναν espresso και καφέ φίλτρου, αλλά και στιγμαίο, ακόμα και ντεκαφεϊνέ καφέ.

Τα συμπεράσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς φαίνεται πως το είδος του καφέ που προτιμάμε, δεν σχετίζεται ιδιαίτερα με τα οφέλη του στον οργανισμό μας! Οι ευεργετικές ουσίες του καφέ είναι παρούσες σχεδόν σε κάθε μορφή καφέ, ακόμα και σε όσες είναι δεδομένο πως έχουν υποστεί περισσότερη επεξεργασία, όπως ο στιγμαίος καφές ή ο καφές χωρίς καφεϊνη. Τα ευρήματα αυτά μπορούν να δράσουν καθησυχαστικά προς κάθε καφεπότη, αλλά και να διαλύσουν ορισμένους ανθεκτικούς μύθους, που αναφέρουν πως οι decaf ή οι στιγμαίιες επιλογές είναι ανθυγιεινές και πρέπει να αποφεύγονται.

 

Προκαλεί ο καφές υπέρταση και καρδιακά προβλήματα;

Μια διαδεδομένη αντίληψη αναφέρει πως η υπερκατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει, σε ορισμένους ανθρώπους, υπέρταση, ή να επιδυνώσει υπάρχοντα καρδιακά προβλήματα. Σύμφωνα με την μελέτη, οι παρενέργειες του καφέ οφείλονται στο πόσο γρήγορα μεταβολίζει ο ανθρώπινος οργανισμός την καφεϊνη, κάτω που οφείλεται ξεκάθαρα σε γενετικούς παράγοντες. Ωστόσο, η μελέτη έδειξε πως οι «αργοί» και οι «γρήγοροι» μεταβολιστές έχουν απλά διαφορές στο πόσο επηρεάζονται από την κατανάλωση του καφέ, ενώ τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία παραμένουν ακριβώς τα ίδια. Η κατανάλωση καφέ όχι μόνο δε θα βλάψει κάποιον με «αργό» μεταβολισμό καφεϊνης, μα αντίθετα, θα τον οφελήσει το ίδιο όσο και έναν που μεταβολίζει γρήγορα την καφεϊνη.

 

Δε χρειαζόμαστε επιστημονικές μελέτες για να απολαύσουμε ένα καφεδάκι – αλλά τα ευρήματα της δόκτωρος Loftfield και της ομάδας της, σίγουρα μας γεμίζουν αισιοδοξία!