Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Γαρνίροντας Cocktails με φυσικούς κόκκους καφέ

25/04/2023
από coffees.gr

Δίνοντας άλλο αέρα σε κλασσικά, διαχρονικά ποτά.

Η χρήση των κόκκων καφέ στο σερβίρισμα ποτών έχει παράδοση στην Ιταλία. Η Sambuca, το ιταλικό απόσταγμα που αρωματίζεται με γλυκάνισο, θυμίζοντας μια γλυκύτερη εκδοχή του δικού μας ούζου, σερβίρεται εδώ και δεκαετίες με τρεις κόκκους καφέ, που συμβολίζουν την παραδοσιακή ευχή για «Υγεία, Πλούτο & Ευτυχία». Ωστόσο, η Sambuca δεν είναι το μοναδικό ποτό που ταιριάζει εξαιρετικά με λίγους κόκκους καφέ! Το Negroni, το εμβληματικό Ιταλικό cocktail που ζει μια «δεύτερη νιότη» τα τελευταία χρόνια, έχει βρει το ιδανικό του ταίρι στους κόκκους του καφέ – και αυτό είναι, μάλλον, μόνο η αρχή.

 

Από το Negroni στο Coffee Negroni

Το Negroni, ένα από τα πιο διάσημα Ιταλικά Cocktails, έχει ιστορία που αγγίζει σχεδόν τον ένα αιώνα. Αποτελείται από gin, κόκκινο βερμούτ και Campari σε ίσες δόσεις και γαρνίρεται συνήθως με μια φλούδα πορτοκαλιού – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την παραδοσιακή του εκδοχή, καθώς με τα χρόνια έχουν προκύψει πολλές παραλλαγές του. Οι καταγεγραμμένες, δημοφιλείς παραλλαγές του ξεπερνούν τις δεκαπέντε, ενώ η πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη εδώ και δέκα χρόνια.

Μια από τις τελευταίες, πιο πρόσφατες παραλλαγές του Negroni είναι φυσικά το Coffee Negroni, το οποίο προσθέτει έναν espresso στην «αγία τριάδα» των υλικών του Negroni. O συνδυασμός υιοθετήθηκε με ενθουσιασμό από bartenders σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η γλυκόπικρη αίσθηση του espresso ταιριάζει γάντι με τον χαρακτήρα του δημοφιλούς Ιταλικού aperitivo.

Ωστόσο, ένας mixologist από το Παρίσι, ο Nico De Soto, πηγαίνει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιώντας όχι εκχυλισμένο espresso αλλά πραγματικούς κόκκους καφέ, σε κλασικά cocktails όπως το Negroni ή το Manhattan.

 

Γαρνίροντας κλασικά cocktails με κόκκους καφέ: γνωρίζουμε τον κόσμο του Nico De Soto.

Η προσέγγιση του έμπειρα Mixologist είναι πιο ήπια και σοφιστικέ, όπως εξάλλου και τα αρώματα που χαρίζουν οι κόκκοι καφέ στις δημιουργίες που υπογράφει. Ο ίδιος προτιμά να χρησιμοποιεί σκούρα καβουρδισμένους κόκκους, για να εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τα αρώματα που προκύπτουν από τα φυσικά έλαια του κόκκου του καφέ, που προσφέρουν αίσθηση καραμέλας, σοκολάτας και ξηρών καρπών στο σύνολο. Φυσικά, εκτός από την προσεκτική επιλογή των κόκκων, ο De Soto επιλέγει προσεκτικά και τα ποτά που θα εμπλουτίσει με τα αρώματα του καφέ. Η τεχνική του χάνεται σε ποτά με βαριά γεύση και έντονο άρωμα, οπότε τα κλασικά Ιταλικά cocktails τείνουν να είναι καταλληλότερα για τους πειραματισμούς του.

 

Ποια ποτά ταιριάζουν περισσότερο με τους κόκκους καφέ;

Η τεχνική του Nico De Soto μοιάζει – και είναι – εξαιρετικά απλή: αντί να προσθέσει στο cocktail έτοιμο προσθέτει κόκκους καφέ κατά την προετοιμασία, το ανακάτεμα και το χτύπημα του cocktail, σουρώνοντας τους πριν το σερβίρισμα. Με αυτό τον τρόπο, προσθέτει μια επιπλέον γευστική νότα, η οποία δεν «κυριαρχεί» στα υπόλοιπα συστατικά, αλλά προσθέτει χαρακτήρα και ευγενή, σχεδόν υπαινικτικά αρώματα. Έτσι, έχει δημιουργήσει το Coffee Bean Bamboo, μια παραλλαγή του κλασικού, βασισμένου στο βερμούτ Bamboo, έχει προσθέσει κόκκους καφέ στο διαχρονικό Old Fashioned, στο απλό και αγαπημένο Gin Tonic, και φυσικά στο Negroni και το Manhattan, ανάμεσα σε άλλα.

Σύμφωνα με τον De Soto, οι κόκκοι του καφέ ταιριάζουν σε αλκοολούχα ποτά με ξεχωριστό άρωμα και τονισμένο τον χαρακτήρα του πικρού, όπως το gin ή το whiskey, αλλά επίσης και στα γλυκόπικρα απεριτίβο της Ιταλικής γαστρονομικής παράδοσης. Σε πιο «ουδέτερα» ποτά, όπως η βότκα, οι κόκκοι καφέ μπορούν επίσης να προσθέσουν πόντους, όμως χάνονται εντελώς σε βαριά λικέρ ή σε φρουτώδη, καλοκαιρινά long drinks με πληθώρα συστατικών.

Oι κόκκοι του καφέ είναι πραγματικά μαγικοί – και ο Nico De Soto το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο!