Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Γνωρίζοντας την ιδιαίτερη Coffee Kombucha

03/10/2023
από coffees.gr

To ρόφημα που άλλοι λατρεύουν και άλλοι... λατρεύουν να μισούν, σε μια caffeinated εκδοχή.

Άλλη την σιχαίνονται, άλλοι ορκίζονται στο όνομά της. Κάποιοι τη θεωρούν ένα ακόμα ανόητο trend, κάποιοι την έχουν εξελίξει σε ένα μοναδικό, ενδιαφέρον hobby. O λόγος φυσικά για την Kombucha, το εξωτικό ρόφημα με το περίεργο όνομα και την ακόμα πιο περίεργη εμφάνιση, που σε αρκετούς θυμίζει ταινία τρόμου με εξωγήινους ή μανιακούς επιστήμονες. Πέρα όμως από της προκαταλήψεις, η Kombucha είναι ένα ιδιαίτερα εύγευστο ρόφημα, με πολλά πιθανά οφέλη για τον οργανισμό και ταυτόχρονα, ένα ευχάριστο hobby – και φυσικά, μπορεί να ετοιμαστεί και με καφέ, για το extra coffee twist που χρειαζόμαστε.

 

Τι είναι η Kombucha;

Η Kombucha (προφέρεται περίπου ως «κομπούχα») είναι ένα ποτό που προέρχεται από τσάι που έχει υποστεί ζύμωση. Έχει γλυκιά γεύση, είναι ελαφρά αεριούχο και πολύ ωφέλιμο για την υγεία. Κατάγεται από την Κίνα, όπου είναι παραδοσιακό ποτό, και μέσω της Ρωσίας και της Ανατολικής Ευρώπης πέρασε στο Δυτικό Κόσμο, στον οποίο εξελίχθηκε σε trend τα τελευταία 10 χρόνια.

H Kombucha (ή Kombucha Tea, όπως αποκαλούν αρκετοί το ρόφημα) παράγεται από τη ζύμωση του τσαγιού και της ζάχαρης από μια συμβιωτική αποικία βακτηρίων και μαγιάς (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast, η αλλιώς SCOBY όπως ονομάζουν το «μανιτάρι» της Kombucha οι φανατικοί της). Τα βακτήρια αυτής της αποικίας ευθύνονται τόσο για την γεύση όσο και τις φουσκάλες της Kombuca και είναι προβιοτικά, κάτι το οποίο εξηγεί και τη δημοφιλία του ροφήματος στους κύκλους της υγιεινής διατροφής. Αν και δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς τα υποτιθέμενα οφέλη του ροφήματος στην ανθρώπινη υγεία, το ρόφημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους χορτοφάγους και σε όσους προτιμούν βιολογικά προϊόντα.

Αν και πωλείται εμφιαλωμένη και έτοιμη προς κατανάλωση, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να ετοιμάζουν την Kombucha μόνοι τους στο σπίτι, προμηθευόμενοι έτοιμη την SCOBY, τη βάση δηλαδή του ροφήματος. Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη ή απαιτητική σε εξοπλισμό, χρειάζεται όμως προσοχή στις συνθήκες υγιεινής, αλλιώς το ρόφημα θα χαλάσει και δε θα πίνεται, θυμίζοντας ξύδι. Η Kombucha συχνά έχει μια μικρή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, που όμως σπάνια ξεπερνά το 0,5%.

 

Μπορούμε να ετοιμάσουμε Coffee Kombucha;

Αν και η Kombucha συνήθως παράγεται από τσάι με ζάχαρη, μπορούμε φυσικά να την ετοιμάσουμε και από καφέ. Καθώς ο καφές είναι αρκετά όξινος από τη φύση του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ζύμωση χωρίς κανένα πρόβλημα, αρκεί φυσικά να του προσθέσουμε ζάχαρη, κάτι που είναι απαραίτητο για τη διαδικασία της ζύμωσης και όχι μόνο για την γεύση του τελικού μας ροφήματος.

Καθώς ο καφές περιέχει έλαια, αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία της ζύμωσης και το τελικό αποτέλεσμα. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά το χρόνο της ζύμωσης και φυσικά να μην καταναλώσουμε το ρόφημά μας, αν βρίσκουμε τη μυρωδιά του ή τη γεύση του περίεργη ή δυσάρεστη. Λόγω της χημικής του σύστασης, η Coffee Kombucha θα αφήσει σημάδια στο «μανιτάρι» μας, το οποίο θα ήταν καλό να μη το χρησιμοποιήσουμε κατόπιν για συμβατική Kombucha, καθώς θα έχει περίεργα αποτελέσματα.

Το ρόφημα που θα προκύψει σερβίρεται κρύο, με λίγο πάγο, ή σε θερμοκρασία δωματίου, και πάντως όχι ζεστό, καθώς η γεύση του δε θα είναι ικανοποιητική και αρκετά από τα οφέλη του για τον οργανισμό καταστρέφονται σε υψηλή θερμοκρασία.

 

Πώς ετοιμάζουμε τη Coffee Kombucha;

Για να ετοιμάσουμε Coffee Kombucha, θα χρειαστούμε

  • Δυο λίτρα φρεσκοεκχυλισμένο καφέ
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 Kombucha SCOBY*

Σε ένα γυάλινο ή κεραμικό δοχείο, που να χωρά άνετα τον καφέ μας, διαλύουμε τη ζάχαρη στον καφέ, όσο είναι ακόμη ζεστός και τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Ο καφές μας θα πρέπει να είναι εντελώς διαυγής, χωρίς υπολείμματα αλεσμένου καφέ ή ζάχαρης. Προσθέτουμε την καλλιέργεια SCOBY και καλύπτουμε ερμητικά με φίλτρο καφέ ή πανί, ασφαλίζοντας καλά με ένα λαστιχάκι. Αφήνουμε το μείγμα να ζυμωθεί για επτά τουλάχιστον ημέρες, σε θερμοκρασία δωματίου, σε σκιερό μέρος. Μετά την πάροδο των επτά ημερών, δοκιμάζουμε και διακόπτουμε την ζύμωση, σουρώνοντας το ρόφημα σε γυάλινα μπουκάλια και αφαιρώντας το «μανιτάρι», όταν η γεύση μας ικανοποιεί.

*Για το SCOBY, μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμο, να βρούμε έτοιμο από κάποιο φίλο μας που ασχολείται με το «σπορ» ή να ετοιμάσουμε το δικό μας, αγοράζοντας από κάποιο κατάστημα με βιολογική προϊόντα ή είδη υγιεινής διατροφής τη σχετικά συσκευασία και ακολουθώντας τις οδηγίες.

  

Ο τολμών νικά, λένε – και σίγουρα, όποιος τολμήσει να αψηφήσει την περίεργη εμφάνιση και να δοκιμάσει μια Coffee Kombucha, δε θα χάσει!