Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Πως επιδρά ο καφές στην παραγωγικότητά μας;

20/03/2019
από coffees.gr

Ο καφές είναι μια αγαπημένη συνήθεια, που εκτός από τις ώρες τις διασκέδασης και της χαλάρωσης, συχνά καταναλώνεται και στους χώρους εργασίας. Πώς επηρεάζει την παραγωγικότητά μας μια κούπα καφέ; 

Ο καφές είναι ίσως το πιο διαδεδομένο ρόφημα σε κάθε χώρο εργασίας, τόσο στα επαγγέλματα που απαιτούν πνευματική εργασία, όσο και στα χειρωνακτικά επαγγέλματα. Όλοι οι λάτρες του καφέ γνωρίζουμε πως το αγαπημένο μας ρόφημα προκαλεί εγρήγορση και ευεξία, όμως δεν γνωρίζουμε όλοι τους μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για αυτά τα συναισθήματα. Συγκεντρώσαμε πέντε επιδράσεις του καφέ στην παραγωγικότητα μας, προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε τα θετικά (αλλά και τα αρνητικά) που προσφέρει ένας καφές στην καθημερινή μας εργασία!

 

Πως επιδρά ο καφές στην παραγωγικότητά μας;  

 

Ο καφές βελτιώνει την πνευματική διαύγεια και την εγρήγορση

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πως η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς της αδενοσίνης, μιας χημικής ουσίας που δίνει το σήμα της κούρασης στον ανθρώπινο εγκέφαλο – έτσι εξηγείται η εγρήγορση και η διαύγεια που αισθανόμαστε, μετά την κατανάλωση καφέ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η καφεΐνη δεν επιδρά σε όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο, αφού η επίδρασή της εξαρτάται από την δόση, το σωματικό βάρος, την  ηλικία, αλλά και την ανοχή που δημιουργείται από την μακροχρόνια έκθεση στην ουσία. Όπως είναι φυσικό, όσο περισσότερο καφέ πίνουμε, τόσο λιγότερο έντονα θα είναι τα αποτελέσματά που θα αισθανόμαστε, ωστόσο σε γενικές γραμμές, ο καφές προσφέρει εγρήγορση και ευεξία. 

Η λανθασμένη κατανάλωση καφέ επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου

Σε φυσιολογικές δόσεις, και υπό την προϋπόθεση πως δεν καταναλώνεται τις βραδινές ώρες, ο καφές δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τον ύπνο μας. Ωστόσο, αν καταναλώνουμε υπερβολικά πολλούς καφέδες ή αν συνηθίζουμε να τους απολαμβάνουμε αργά το βράδυ, υπάρχει περίπτωση να προκληθεί αυπνία, που θα έχει σαν αποτέλεσμα αίσθημα κόπωσης και κατά συνέπεια, μειωμένη παραγωγικότητα. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα σε άτομα με ευαίσθητο νευρικό σύστημα ή ιστορικό αυπνιών. Αν δεν ανήκουμε σε κάποια από τις δυο αυτές κατηγορίες ανθρώπων, και αν έχουμε ένα φυσιολογικό πρόγραμμα κατανάλωσης καφέ, μπορούμε να απολαμβάνουμε εξίσου τον καφέ μας και τον ύπνο μας χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

Η κατανάλωση καφέ επηρεάζει τη λήψη πρωτοβουλιών και αποφάσεων

Η δυνατότητα λήψης σωστών αποφάσεων και πρωτοβουλιών, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλύτερη της πρωινές ώρες και φθίνει όσο περνά η μέρα και τα επίπεδα κούρασης αυξάνονται. Έχει παρατηρηθεί πως η κατανάλωση καφέ αναζωογονεί πνευματικά και σωματικά τον οργανισμό, βελτιώνοντας τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που σε πολλά εταιρικά meetings σερβίρεται καφές, ενώ άλλες εταιρείες έχουν καθιερώσει υποχρεωτικά coffee breaks πριν τις σημαντικές συναντήσεις. 

 

 

Υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, αλλά και τα επίπεδα αδρεναλίνης στον οργανισμό.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η καφεΐνη επιδρά στην αρτηριακή πίεση, αλλά και αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης. Στην πλειοψηφία των ανθρώπων, οι μεταβολές αυτές είναι μικρές και δεν γίνονται καν αντιληπτές, ωστόσο σε άτομα με ιστορικό καρδειοαγγειακών παθήσεων, ο καφές μπορεί να αυξήσει την πίεση υπερβολικά, για αυτό απαιτείται πάντοτε η συμβολή του θεράποντος ιατρού σχετικά με την μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα καφεΐνης ανά ημέρα. Στο συχνά στεσογόνο περιβάλλον ενός εργασιακού χώρου, η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει το στρες που νιώθουμε, και αντί για συναισθήματα τόνωσης, να βιώσουμε συναισθήματα έντονου άγχους. Αν και είναι απίθανο κάποιος να βιώσει τέτοια συναισθήματα μόνο από τον καφέ, αν είμαστε έντονα στρεσαρισμένοι, είναι καλό να μετριάσουμε – προσωρινά – τον καφέ μας, μέχρι τουλάχιστον να αντιμετωπίσουμε το άγχος μας.

 

 

Ο καφές βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες και την βραχυπρόθεσμη μνήμη

Συχνά, η εργασία μας απαιτεί γρήγορη απομνημόνευση αριθμών, λέξεων και εικόνων, αλλά και πολύπλοκους υπολογισμούς και συνδυαστική σκέψη. Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε χώρους εργασίας έχουν αποδείξει πως μια μόνο κούπα καφέ μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις γνωστικές λειτουργίες, και ιδιαίτερα την βραχυπρόθεσμη μνήμη. Αυτές οι ιδιότητες της καφεΐνης εξάλλου την καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή τόσο ανάμεσα στους εργαζόμενους σε απαιτητικές θέσεις που απαιτούν τον χειρισμό πολλών πληροφοριών, όπως οι δημοσιογράφοι, όσο και ανάμεσα σε ανθρώπους που πρέπει να απομνημονεύσουν μεγάλο όγκο πληροφορίας, όπως οι φοιτητές.  

 

Ο καφές είναι χωρίς αμφιβολία μια μεγάλη, καθημερινή απόλαυση – αλλά και ένας τρόπος να είμαστε περισσότερο αποδοτικοί, παραγωγικοί και δημιουργικοί! Αν μάλιστα, απολαμβάνουμε τον καφέ μας με μέτρο και προσέχουμε την υγεία μας, έχουμε βρει στον καφέ τον πολυτιμότερο – και απολαυστικότερο – σύμμαχο στον καθημερινό μας οκτάωρο!