ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Πέντε Coffee Trends που θα μας απασχολήσουν το 2023

30/12/2022
από coffees.gr

Tι επιφυλλάσει η νέα χρονιά για το αγαπημένο μας ρόφημα; 

H βιομηχανία του καφέ διανύει μια παράξενη, αναμφίβολα, περίοδο. Η πανδημία που προηγήθηκε, και τα συνεπακολουθούμενα lockdowns, πέρα από τη ζημία που προκάλεσαν στην εστίαση, αύξησαν το κόστος παραγωγής και διανομής, σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιπτώσεις  της κλιματικής αλλαγής αλλά και τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης ανασφάλειας και ακρίβειας, είναι φυσικό η βιομηχανία του καφέ να επηρεάζεται επίσης και οι τάσεις που θα μας απασχολήσουν τη νέα χρονιά έχουν την «σφραγίδα» του γενικότερου κλίματος.

Ωστόσο, στον καφέ δεν υπάρχουν μόνο προβλήματα, αλλά και δημιουργικότητα, φαντασία και όρεξη για πρόοδο και νέες γεύσεις και αρώματα. Από το φυτικά γάλατα και τα προϊόντα κάνναβης ως την επιστροφή του Robusta, συγκεντρώσαμε πέντε καφέ – τάσεις που θα μας απασχολήσουν τη χρονιά που μόλις ξεκινά.

 

Πέντε Coffee Trends που θα μας απασχολήσουν το 2023

Μεγαλύτεροι σε μέγεθος καφέδες: Η τάση για μεγαλύτερα, πιο χορταστικά σε μέγεθος ροφήματα έχει διαφανεί ξεκάθαρα από τη στιγμή που η Nespresso κυκλοφόρησε τη νέα μηχανή της, Vertuo. H Nespresso δε διαμόρφωσε το trend, ήταν όμως εξαιρετικά διορατική ώστε να «καβαλήσει το κύμα» πρώτη και έγκαιρα, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές αναμένεται να στραφούν σε μεγαλύτερους σε μέγεθος καφέδες, ανεξάρτητα από την εκχύλιση.

Βιωσιμότητα και Σεβασμός στο Περιβάλλον: Με την κλιματική αλλαγή να δείχνει τα δόντια της, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι είναι ευαισθητοποιημένοι ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην βιομηχανία του καφέ: μικρότερες και ανακυκλώσιμες συσκευασίες, κομποστοποιήσιμες κάψουλες και καφές που έχει παραχθεί με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο (φέροντας πάντα, τις σχετικές πιστοποιήσεις) δεν είναι απλά trends, αλλά συνήθειες που ήρθαν για να μείνουν.

Φυτικά Γάλατα Παντού: Μέχρι και πρόσφατα, γάλα σόγιας ή αμυγδάλου έβρισκε κανείς μόνο σε hipster καφετέριες του «Τρίτου Κύματος», όμως αυτό άλλαξε δραματικά και αναμένεται να εδραιωθεί στη χρονιά που βρίσκεται προ των πυλών.  Πλέον, δεν υπάρχει καφέ που να μη προσφέρει 1-2 εναλλακτικές φυτικού γάλακτος στους πελάτες του, ενώ οι επιλογές έχουν αυξηθεί τρομερά – έχετε δοκιμάσει γάλα από πρωτεΐνη αρακά;

Καφές και CBD σε ευρύτερη κλίμακα: Τα νόμιμα προϊόντα κάνναβης (CBD) όχι μόνο έχουν ξεφύγει από τη δαιμονοποίηση του πρόσφατου παρελθόντος, μα έχουν ενταχθεί σε ένα πλαίσιο γενικότερου υγιεινού lifestyle. To 2023 θα είναι η χρονιά που τα προϊόντα κανναβιδιόλης θα συνδυαστούν με τον καφέ σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα από σήμερα, διαμορφώνοντας μια τάση που θα απασχολήσει σίγουρα την βιομηχανία του καφέ.

Eπιστροφή του Robusta: Με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει διεθνώς και τις τιμές του καφέ να έχουν πάρει την ανιούσα, η βιομηχανία του καφέ ίσως στραφεί σε φθηνότερες εναλλακτικές, με τον Robusta να κερδίζει έδαφος. Ωστόσο, η βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας και η διαφορετική αντιμετώπιση του πάλαι ποτέ «κακού παιδιού» του καφέ από τους παραγωγούς, έχει οδηγήσει στην ύπαρξη σαφώς ποιοτικότερου Robusta από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν. Όσοι αγαπούν τον δυνατό καφέ, δεν έχουν πραγματικά να φοβούνται τίποτα από αυτή την εξέλιξη.

 

Ό,τι και να  μας φέρει η νέα χρονιά, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τον καφέ μας – και είναι στο χέρι μας να πίνουμε πάντα τον καφέ που μας αξίζει. Καλή Χρονιά!