ΠΡΟΣΟΧΗ: Σας ενημερώνουμε ότι οι αποστολές μέσω εταιρειών courier παρουσιάζουν σοβαρές καθυστερήσεις, ειδικά για τις περιοχές εκτός Αττικής.
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Tι είναι και πού χρησιμεύει η "βαλβίδα" της συσκευασίας του καφέ;

11/02/2021
από coffees.gr

Ένα μικρό εξάρτημα, απαραίτητο για την διατηρησιμότητα του αγαπημένου μας καφέ.

Πολλές φορές, όσοι ξεκινούν τα βήματα τους στον μαγικό κόσμο του καφέ, ψηλαφίζουν παραξενεμένοι την συσκευασία του χαρμανιού τους, ιδιαίτερα αν έχουν επιλέξει καφέ σε κόκκους. Είτε στην κορυφή, είτε στην βάση της συσκευασίας, συνήθως βρίσκεται ένα σκληρό πλαστικό αντικείμενο, το οποίο μοιάζει με βαλβίδα.

Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την βαλβίδα του καφέ, τις λειτουργίες της και την χρησιμότητά της, και με ποιο τρόπο επηρεάζει την ποιότητα και την διατηρησιμότητα του καφέ μας!

 

Τι συμβαίνει μετά το καβούρδισμα του καφέ;

Για να καταλήξουμε σε καφέ που είναι έτοιμος για χρήση, οι «πράσινοι» (ωμοί) κόκκοι του καφέ πρέπει να καβουρδιστούν για μερικά λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία. Οι κόκκοι του καφέ, αμέσως μετά το καβούρδισμά τους, είναι γεμάτοι αέρια, με κύριο το διοξείδιο του άνθρακα. Για αυτό ακριβώς το λόγο, οι κόκκοι του καφέ δε συσκευάζονται αμέσως μετά το καβούρδισμα, αλλά αφήνονται για μερικές ημέρες, προκειμένου να αποβάλλουν το διοξείδιο του άνθρακα, σε μια διαδικασία που αποκαλείται degassing, δηλαδή «αποαεριοποίηση» - σε ελεύθερη μετάφραση.

Παρόλα αυτά, τα αέρια των κόκκων του καφέ δεν αποβάλλονται ποτέ εντελώς. Για αρκετό καιρό μετά, οι κόκκοι συνεχίζουν να εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα. Στην περίπτωση του συσκευασμένου καφέ, το διοξείδιο του άνθρακα πρέπει να έχει έναν τρόπο διαφυγής, διαφορετικά οι συσκευασίες θα κινδύνευαν να σπάσουν, από τον συνεχώς διογκούμενο όγκο των αερίων.

Τι ρόλο επιτελεί η «βαλβίδα» της συσκευασίας του καφέ;

Για τον λόγο που περιγράψαμε παραπάνω, οι περισσότερες συσκευασίες καφέ φέρουν μια ειδική βαλβίδα, η οποία είναι απαραίτητη για την διαφυγή του διοξειδίου του άνθρακα από τον συσκευασμένο καφέ. Τις περισσότερες φορές βρίσκεται στο κάτω μέρος της συσκευασίας, γίνεται εύκολα αντιληπτή με το μάτι και δημιουργεί απορίες σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον καφέ σε κόκκους και τις συσκευασίες του.

Η βαλβίδα είναι απαραίτητη για την διαφυγή του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς σε περίπτωση που δεν υπήρχε δίοδος διαφυγής των αερίων, οι συσκευασίες θα φούσκωναν επικίνδυνα, με κίνδυνο πολλές φορές ακόμα και να σπάσουν. Ακόμα, η ύπαρξη βαλβίδας διαφυγής προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στο στάδιο της συσκευασίας του καφέ, καθώς ο καβουρδισμένος καφές μπορεί να συσκευαστεί σχεδόν αμέσως, χωρίς να απαιτείται να γίνει εκτεταμένο degassing. Έτσι, ο ο καφές συσκευάζεται αμέσως, έχοντας έρθει σε ελάχιστη επαφή με το οξυγόνο, αφού το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να αποβληθεί αργά και με ασφάλεια μέσω της συσκευασίας του.

Υπάρχει περίπτωση ο καφές μας να αλλοιωθεί λόγω της «βαλβίδας»;

Οι βαλβίδες διαφυγής του CO2 είναι πάντα «one-way», κάτι που σημαίνει πως επιτρέπουν στο διοξείδιο του άνθρακα να διαφύγει από την συσκευασία, χωρίς παράλληλα να επιτρέπουν στο οξυγόνο να εισέλθει. H επαφή με το οξυγόνο είναι ο κύριος λόγος αλλοίωσης της γεύσης του καφέ, καθώς η επαφή με τον εξωτερικό αέρα οξειδώνει τους κόκκους, αλλάζοντας το γευστικό τους προφίλ και μειώνοντας τη γεύση και το άρωμα.

Είναι δεδομένο πως καμία αλλοίωση της γεύσης ή του αρώματος του καφέ δεν μπορεί να συμβεί λόγω της ύπαρξης βαλβίδας. Αν ο καφές που αγοράσαμε έχει αποθηκευτεί σωστά, η συσκευασία είναι ακέραια και φέρει βαλβίδα, είναι σίγουρο ότι το άρωμα και η γεύση του έχουν παραμείνει όπως ήταν όταν συσκευάστηκε.

Λόγω της απώλειας του CO2, υπάρχει περίπτωση η συσκευασία του καφέ μας να είναι περισσότερο ή λιγότερο «φουσκωμένη». Αυτό δεν έχει καμία πρακτική σημασία ούτε επηρεάζει σε κάτι την ποιότητα του καφέ. Εξάλλου, λόγω της βαλβίδας, το περιττό CO2 αργά ή γρήγορα θα διαφύγει – αυτή είναι εξάλλου και η λειτουργία του μηχανισμού.

 

H τεχνολογία προχωρά και με απλά μέσα, όπως μια καλή συσκευασία και την κατάλληλη βαλβίδα, μπορούμε να απολαμβάνουμε φρέσκο και μυρωδάτο καφέ με ευκολία, αρκεί να επιλέξουμε για τις αγορές μας μια αξιόπιστη μάρκα και ένα μαγαζί που εμπιστευόμαστε.