ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Κομποστοποιήσιμες Κάψουλες Καφέ: μια εικόνα από το μέλλον

12/01/2021
από coffees.gr

Κάνοντας τις κάψουλες καφέ φιλικότερες προς το περιβάλλον

Oι κάψουλες καφέ αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών πωλήσεων καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο, και η αύξηση του μεριδίου αγοράς που κατέχουν είναι ραγδαία. Η ευκολία στη χρήση, η κυκλοφορία περισσότερων συμβατών καψουλών από διαφορετικές εταιρίες, η διείσδυση του espresso σε μεγαλύτερο κοινό, η πτώση των τιμών αλλά και η μεγαλύτερη ποικιλία σε χαρμάνια είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που ευνοούν την ευρύτατη διάδοση του espresso σε κάψουλες.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως η παντοδυναμία του καφέ σε κάψουλες αποτελεί ένα περιβαλλοντικό εφιάλτη – και πως ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, σύντομα.

 

Γιατί οι κάψουλες καφέ επιβαρύνουν το περιβάλλον;

Οι  κάψουλες καφέ έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα για μια σειρά από λόγους, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι οι παρακάτω:

  • Παράγουν περισσότερα απορρίμματα: Ενώ ο καφές (είτε διατίθεται σε κόκκους είτε είναι αλεσμένος) παράγει μόνο τα απορρίμματα της συσκευασίας του (τα οποία, μάλιστα, είναι συχνά ανακυκλώσιμα), οι κάψουλες δημιουργούν πολλά περισσότερα απορρίμματα από θέμα όγκου, καθώς μετά την χρήση καταλήγουν στα σκουπίδια.
  • Ανακυκλώνονται δύσκολα: Πολλές κάψουλες είναι φτιαγμένες από μη ανακυκλώσιμα υλικά, άλλες από συνδυασμό υλικών, ενώ ακόμα και οι ανακυκλώσιμες κάψουλες απαιτούν ειδική διαδικασία (συγκεκριμένα κέντα διαλογής, αποστολή των χρησιμοποιημένων καψουλών με το ταχυδρομείο κλπ), κάτι που αυξάνει κατακόρυφα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
  • Είναι φτιαγμένες από υλικά μη φιλικά προς το περιβάλλον: Παρόλο που αρκετές κάψουλες είναι φτιαγμένες από αλουμίνιο, ένα υλικό σχετικά φιλικό προς το περιβάλλον, είναι γεγονός πως οι κάψουλες καφέ είναι σε πολλές περιπτώσεις γεμάτες σκληρό πλαστικό, το οποίο είναι ένα από τα πλέον μη φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.
  • Καταλήγουν (σχεδόν πάντα) στις χωματερές: Οι χρησιμοποιημένες κάψουλες καφέ καταλήγουν σχεδόν πάντα στις χωματερές, και αυτό είναι κακό για δύο βασικούς λόγους: αφενός, ότι λόγω του μεγάλου τους όγκου καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο χώρο και αφετέρου, το κάψιμο τους επιβαρύνει σημαντικά την ατμόσφαιρα.

Ζώντας στην εποχή της κατάργησης του πλαστικού (τα νομοθετικά πλαίσια που θα περιορίζουν την χρήση του πρόκειται να εφαρμοστούν σύντομα) είναι δεδομένο πως θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε καφέ, και από την αλλαγή των συνηθειών μας οι κάψουλες καφέ δε θα μείνουν ανεπηρέαστες. Οι κομποστοποιήσιμες κάψουλες καφέ είναι, αναμφίβολα, κάτι που θα μας απασχολήσει σίγουρα στο άμεσο μέλλον.  

 

Τι είναι οι κομποστοποιήσιμες κάψουλες καφέ;

Οι κομποστοποιήσιμες κάψουλες καφέ είναι κάψουλες που είναι κατασκευασμένες από ειδικό υλικό, το οποίο τους επιτρέπει να απορριφθούν σε κάδο κομποστοποίησης και όχι στα συμβατικά απορρίμματα. Εξάλλου, ο χρησιμοποιημένες καφές αποτελεί οργανικό απόρριμμα που μπορεί να μπει στον σχετικό κάδο και να γίνει κομπόστ, οπότε με την επιλογή του κατάλληλου υλικού, κομποστοποείται ολόκληρη η κάψουλα, εύκολα, γρήγορα και απλά.

Τις περισσότερες φορές, οι κομποστοποιήσιμες κάψουλες είναι φτιαγμένες από έναν συνδυασμό υλικών (το λεγόμενο βιοπλαστικό) το οποίο εγγυάται την διάσπασή τους κατά 80% σε διάστημα έξι μηνών, αν και οι περισσότερες εταιρίες που διαθέτουν τις σχετικές κάψουλες επιλέγουν ελαφρώς διαφορετικές τεχνολογίες για τα υλικά που χρησιμοποιούν. Ακόμα κι αν δεν κομποστοποιούμε, το όφελος των συγκεκριμένων καψουλών παραμένει, καθώς ακόμα κι αν απορριφθούν στους συμβατικούς κάδους σκουπιδιών, αποσυντίθεται σαφώς πιο γρήγορα, χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον και χωρίς να γεμίζουν υπέρμετρα τις χωματερές.

Φυσικά, κάθε εταιρεία που διαθέτει κομποστοποιήσιμες κάψουλες espresso αναφέρει με λεπτομέρειες τόσο την σχετική τεχνολογία που έχει επιστρατεύσει, όσο και τις σχετικές πιστοποιήσεις που φέρουν οι κάψουλες προκειμένου να χαρακτηριστούν κομποστοποιήσιμες. Προτού επιλέξουμε τις κάψουλες που θα χρησιμοποιήσουμε, είναι καλό να γνωρίζουμε τόσο τις σχετικές πιστοποιήσεις, όσο και την τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί.

 

Προτάσεις για κάψουλες espresso, φιλικότερες προς το περιβάλλον!

Αν και οι περισσότερες επιλογές σε κάψουλες espresso κάνουν το πλαστικό και το αλουμίνιο σχεδόν αναπόφευκτο, πολλές εταιρείες κυκλοφορούν τα χαρμάνια τους σε κάψουλες συμβατές με μηχανές Nespresso, η οποίες είναι κομποστοποιήσιμες και φιλικότατες προς το περιβάλλον.

Η Ιταλική εταιρεία Vergnano λάνσαρε πρόσφατα όλες τις κάψουλες για μηχανές Nespresso σε κομποστοποιήσιμη εκδοχή. Η σειρά περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα χαρμανιών για κάθε γούστο (Arabica, Cremoso, Intenso, Lungo Intenso και Decaf) σε πρακτική, ανακυκλώσιμη συσκευασία. Ακολουθώντας αυτή την τάση, η επίσης Ιταλική εταιρεία Gimoka κυκλοφόρησε πρόσφατα μια premium σειρά καψουλών με τρία χαρμάνια (Arabica, Crema, Forte) που επίσης ακολουθεί τη λογική της κομποστοποίησης.

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που επιλέγουν αυτή τη μέθοδο διάθεσης για τα πιο εκλεπτυσμένα και πολυτελή χαρμάνια τους: η 101Caffe από την Ιταλία κλείνει σε compostable κάψουλες δύο εξαιρετικά χαρμάνια βιολογικού καφέ, ενώ η Cosmai Caffe από το Μιλάνο επέλεξε αυτή τη μέθοδο για την εξαιρετική σειρά των μονοποικιλιακών καφέδων της.

Μπορείτε να δείτε όλες τις διαθέσιμες επιλογές σε κομποστοποιήσιμες κάψουλες για μηχανές Nespresso, εδώ.

 

O καφές μας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση – καιρός να τον κάνουμε φιλικότερο προς το περιβάλλον, επιλέγοντας compostable κάψουλες για την Nespresso μηχανή μας.