Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Κόστα Ρίκα: μια άγνωστη δύναμη του καφέ

27/11/2023
από coffees.gr

Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής παράγει έναν από τους ποιοτικότερους Arabica στον κόσμο.

Η Κόστα Ρίκα είμαι μια χώρα της Κεντρικής Αμερικής, που βρέχεται από την Καραϊβική και τον Ειρηνικό και συνορεύει με την Νικαράγουα, τον Παναμά και το Εκουδαόρ. Όντας Ισπανική αποικία από τον 16ο αιώνα και ανεξάρτητο κράτος από το μέσα του 19ου αιώνα, η Κόστα Ρίκα χαρακτηριζόταν ανέκαθεν από εξαιρετικά εύφορα εδάφη (το όνομά της σημαίνει στα Ισπανικά «Πλούσιες Ακτές»), κάτι που έδωσε ώθηση στον γεωργικό της τομέα. Είναι από τα ελάχιστα κράτη του κόσμου χωρίς εθνικό στρατό, παρουσιάζει έντονη ανάπτυξη και συνεχή βελτίωση του βιοτικού της επιπέδου, και τα πέντε εκατομμύρια των κατοίκων της ανήκουν σε ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό εθνοτήτων και γλωσσών.

Στους λάτρεις του καφέ, η Κόστα Ρίκα είναι γνωστή και για τον εξαιρετικά ποιοτικό της Arabica, που συναντάται τόσο σε χαρμάνια espresso, όσο και σαν single-origin επιλογή. Η ιστορία της χώρας είναι άλλωστε δεμένη με την ιστορία της καλλιέργειας του καφέ, τον οποίο αξίζει να γνωρίσουμε περισσότερο!

 

Σύντομη Ιστορία του Καφέ στην Κόστα Ρίκα

Ο καφές εισήχθη πρώτη φορά στην Κόστα Ρίκα το 1779, στην περιοχή Meseta Central, στην οποία το μικροκλίμα και το έδαφος ήταν ιδανικό για την καλλιέργειά του, με καφεόδεντρα από την Αιθιοπία. Η παραγωγή βιομηχανοποιήθηκε το 19ο αιώνα, μετά την ανεξαρτησία της χώρας, και σύντομα ο καφές έγινε το πιο επικερδές αγροτικό προϊον της χώρας, ξεπερνώντας το κακάο, τον καπνό και τη ζάχαρη. Αν και στην αρχή οι εξαγωγές γινόντουσαν μέσω των γειτονικών κρατών, ένα δυνατό deal της Κόστα Ρίκα με τη Μεγάλη Βρετανία ισχυροποίησε τη θέση της στην παγκόσμια αγορά του καφέ ακόμα περισσότερο, εκσυγχρονίζοντας την παραγωγή και την διάθεση του καφέ και ισχυροποιώντας την οικονομία της χώρας. Μέσω του εμπορίου του καφέ, η χώρα αποκτά σημαντικές υποδομές, όπως σιδηροδρομικό δίκτυο

Μέχρι τα μέσα του 20υ αιώνα, η καλλιέργεια του καφέ παραμένει από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας της χώρας, όμως μετά ένας συνδυασμός διάφορων παραγόντων (φορολογία, ασθένειες των καφεόδεντρων, κρίση των τιμών του πράσινου καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο) προκάλεσε σοβαρούς κλυδωνισμούς.

Σήμερα, η Κόστα Ρίκα έχει οκτώ καφεοπαραγωγούς περιοχές, διεσπαρμένες σχεδόν σε όλη την έκταση της χώρας. H Κόστα Ρίκα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 15 μεγαλύτερες «δυνάμεις» του καφέ, με παραγωγή που αγγίζει του 90.000 τόνους ετησίως. Η παραγωγή, που αφορά σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα Arabica, θεωρείται ιδιαίτερα ποιοτική και είναι περιζήτητη, με κάποιες περιοχές όπως η Tarazzu να αποτελούν προελεύσεις «φετίχ» για όσους αναζητούν μονοποικιλιακούς καφέδες.

H ποικιλία Gesha, μια από τις ακριβότερες ποικιλίες Arabica στον κόσμο, μπορεί να προέρχεται από την Αιθιοπία και να έγινε γνωστή από τον Παναμά, όμως ο ενδιάμεσος σταθμός της ήταν η περιοχή Tarrazu στην Κόστα Ρίκα, όπου καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά εντατικά και απέκτησε τη δημοφιλία της, πριν κατακτήσει τη specialty σκηνή του espresso.

 

Tι γεύση έχει ο καφές της Κόστα Ρίκα;

Όπως είναι φυσικό, ο καφές της Κόστα Ρίκα μοιράζεται τον χαρακτήρα του με τους καφέδες της Κεντρικής Αμερικής. Γενικά, ο Arabica από τις «Πλούσιες Ακτές» είναι φρουτώδης, «καθαρός», με ισορροπία ανάμεσα στην οξύτητα και στην αίσθηση του γλυκού. Φυσικά, παράγοντες όπως η ποικιλία των καφεόδεντρων, το υψόμετρο, αλλά και η επεξεργασία των κόκκων μπορεί να αλλάξει πολύ το προφίλ του καφέ. Nότες σοκολάτας, μελιού, αλλά και οξύτητα εσπεριδοειδών είναι ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα αρώματα που θα συναντήσει κανείς σε ένα φλιτζάνι espresso με arabica από την Κόστα Ρίκα.

 

Τέσσερις προτάσεις για ποιοτικό καφέ από την Κόστα Ρίκα, από τη συλλογή του Coffees.gr!

Ingagi Costa Rica Finca Fatima Red Honey: Moνοποικιλιακός 100% Arabica καφές από την Κόστα Ρίκα, από την φάρμα Tres Milagros στην περιοχή του Los Santos. Οι κόκκοι επεξεργάζονται με την υβριδική μέθοδο Red Honey, και το αποτέλεσμα είναι ένας καφές με φρουτώδη χαρακτήρα ροδάκινου, μούρων και τροπικών φρούτων, που κοντράρουν την φυσική αίσθηση σοκολάτας γάλακτος.

Magic Drum Single Origin Costa Rica: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από την Κόστα Ρίκα. Ένας εξαιρετικός espresso με βελούδινη αίσθηση, με χαρακτήρα σοκολατένιο, που απογειώνεται από νότες ξηρών καρπών αλλά κι ένα άγγιμα από οξύτητα εσπεριδοειδών στο τελείωμά του.

Rhodigium Costa Rica Tournon: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από την περιοχή Tournon στην Κόστα Ρίκα. Τα καφεόδεντρα μεγαλώνουν σε υψόμετρο 800 - 1400 μέτρων και οι ώριμοι καρποί συλλέγονται με το χέρι. Στο στόμα, ισορροπεί μεταξύ γλυκύτητας και οξύτητας, με πλούσιες νότες βανίλιας και μελιού, αλλά και συναρπαστική επίγευση καραμέλας και σοκολάτας γάλακτος.

Caffe Lab Costa Rica La Pastora: 100% Arabica καφές βιολογικής καλλιέργειας από την Costa Rica, από την περιοχή Tarrazu. Τα καφεόδεντρα μεγαλώνουν σε υψόμετρο 1500 - 1700 μέτρων, ανήκουν στις ποικιλίες Caturra και Catuai, συλλέγοντας χειρωνακτικά από την γυναικεία κολλεκτίβα  74 Mujeres και επεξεργάζονται με την υβριδική μέθοδο Yellow Honey. To αποτέλεσμα είναι ένας φρουτώδης καφές, με φίνα οξύτητα εσπεριδοειδών και νότες από καραμέλα, raspberry και ροδάκινο.

 

Μια γουλιά espresso είναι πραγματικά μαγική – αφού μπορεί να μας μεταφέρει στην χώρα των «Πλούσιων Ακτών» χωρίς να μετακινηθούμε από την πολυθρόνα μας!