Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Πέντε λόγοι για να αποφύγουμε τη ζάχαρη στον καφέ μας

18/01/2022
από coffees.gr

Ανήκει η ζάχαρη στο παρελθόν του καφέ; 

«Σκέτος, μέτριος ή γλυκός;» ήταν και είναι μια κλασική ερώτηση που συνοδεύει πάντα την παραγγελία ενός καφέ. Αν και σήμερα, όσοι επιλέγουν να μην προσθέτουν ζάχαρη στον καφέ τους γίνονται ολένα και περισσότεροι, η ζάχαρη παραμένει ίσως το πιο διαδεδομένο συνοδευτικό του καφέ. Από τον «βαρύ γλυκό» ελληνικό καφέ των παππούδων μας μέχρι τα fancy και instagrammable ροφήματα των μεγάλων αλυσίδων καφέ, κανείς δε μπορεί να φανταστεί τον καφέ χωρίς τη ζάχαρη. Η μήπως μπορεί;

H στροφή του κοινού σε μια πιο ελαφριά και υγεινή διατροφή, αλλά και ο σαφώς ποιοτικότερος (σε σχέση με το παρελθόν) καφές που είναι πλέον διαθέσιμος, έχουν κάνει την ζάχαρη λίγο... ρετρό. Για όσους όμως δεν έχουν πειστεί ακόμα για τα οφέλη του σκέτου καφέ, συγκεντρώσαμε πέντε λόγους που θα κάνουν ακόμα και τους πλέον γλυκατζήδες να το ξανασκεφτούν.

 

Πέντε λόγοι για να αποφύγουμε τη ζάχαρη στον καφέ μας

Διαταράσσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Η ζάχαρη απορροφάται εξαιρετικά γρήγορα από τον οργανισμό, αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που καταλήγει σε μια άμεση έκρηξη ενέργειας,η οποία όμως είναι εξαιρετικά σύντομη και χάνεται μόλις το σάκχαρο ξαναπέσει στα φυσιολογικά όρια. Αν και αυτό το «σκαμπανέβασμα» δεν είναι γενικά προβληματικό για ανθρώπους χωρίς προβλήματα υγείας, είναι επικίνδυνο για διαβητικούς ή άλλα σχετικά νοσήματα.

Αυξάνει το σωματικό βάρος: Η ζάχαρη, ειδικά η κατεργασμένη, είναι μια θερμιδική βόβμα, την οποία αντιλαμβανόμαστε ιδιαίτερα δύσκολα. Καθώς η ζάχαρη βρίσκεται σχεδόν σε κάθε κατεργασμένη τροφή (από τις έτοιμες σάλτσες ως το ψωμί) δεν είναι πάντα εύκολο να υπολογίσουμε τη θερμιδική επιβάρυνση που οφείλεται σε αυτή, ώστε να την ελλατώσουμε. Mια κουταλιά ζάχαρης έχει περίπου 15 – 20 θερμίδες, στις οποίες δε δίνουμε συχνά την πρέπουσα σημασία.

Eπιβαρύνει τη στοματική υγεία: Όπως μας έλεγαν όταν είμασταν μικροί, η ζάχαρη είναι ο νούμερο ένας εχθρός των δοντιών μας, και αυτό ισχύτει φυσικά για την ζάχαρη που προσθέτουμε στον καφέ μας. Κανονικά, μετά από κάθε τρόφιμο ή ποτό το οποίο περιέχει ζάχαρη, ένα καλό βούρτσισμα των δοντιών μας είναι επιβεβλημένο, καθώς η απουσία του μπορεί να δημιουργήσει οδοντικά προβλήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ελλατώσουμε ή και να καταργήσουμε εντελώς τη ζάχαρη από τον καθημερινό μας καφέ.

Αυξάνει το ρίσκο καρδιοπάθειας: Η κατάχρηση της ζάχαρης συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία και με μια σειρά από δυσάρεστες παθήσεις, όπως η αύξηση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, αλλά και το αυξημένο ρίσκο για εμφάνιση υπέρτασης. Συνδιαστικά, όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν καρδιοπάθειες, οι οποίες δρουν απειλιτικά όχι μόνο για την υγεία, αλλά ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή.

Μειώνει την αντίληψη της γεύσης του καφέ: Μια παρενέργεια της ζάχαρης που δεν έχει να κάνει με την υγεία, αλλά με την ίδια την απόλαυση του καφέ. Η προσθήκη άφθονης ζάχαρης στον καφέ είναι κατάλοιπο μιας εποχής στην οποία ο καφές ήταν κυρίως χαμηλής ποιόητας, πολύ καβουρδισμένος κι εξαιρετικά πικρός. Σήμερα, που ο καφές έχει αναχθεί σε γαστρονομική απόλαυση, η ζάχαρη όχι μόνο δεν προσθέτει κάτι στην γεύση του καφέ, να τουναντίον κάνει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά πιο δύσκολα αντιληπτά, μειώνοντας την συνολική εμπειρία.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε, αν προτιμάμε τον καφέ μας γλυκό;

Αν ανήκουμε στην κατηγορία των ανθρώπων που προτιμούν τον καφέ τους γλυκό, δεν χρειάζεται φυσικά να παρατήσουμε τον καφέ, ούτε να απογοητευτούμε. Οι γιατροί συνιστούν πως για έναν υγιή ενήλικα (χωρίς προβλήματα διαβήτη, παχυσαρκίας ή καρδιοπάθειας) η ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης δε πρέπει να ξεπερνά τις έξι κουταλιές της σούπας, όμως σε αυτή την ποσότητα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την ζάχαρη που λαμβάνουμε από τις υπόλοιπες επεξεργασμένες τροφές που καταναλώνουμε.

Αν η συνιστώμενη ποσότητα ζάχαρης παραείνει μικρή για τα γούστα μας , μπορούμε να στραφούμε σε γλυκαντικά με λιγότερο θερμιδικό βάρος και κατάλληλα ακόμα και για διαβητικούς, όπως είναι για παράδειγμα τα γλυκαντικά με στέβια. Τέλος, σε περίπτωση που αγαπάμε και το γάλα στον καφέ μας, ορισμένα φυτικά υποκατάστατα του γάλακτος, όπως το γάλα σόγιας ή καρύδας, έχουν γλυκιά γεύση από φυσικά σάκχαρα, κάτι που μπορεί να μας κάνει να μειώσουμε την απαιτούμενη ποσότητα ζάχαρης στην κούπα μας.

 

H ζωή είναι γλυκιά από μόνη της, και με ένα καλό καφέ γίνεται ακόμα γλυκύτερη... ποιος χρειάζεται τη ζάχαρη;