Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Βοηθά ο καφές στην αύξηση της μακροζωϊας;

02/06/2022
από coffees.gr

Βρεταννική μελέτη θέλει τον καφέ να επιμικύνει κατά 30% το προσδόκιμο ζωής.

Έχετε σκεφτεί, πως μια με γουλιά ζεστού espresso το πρωί κερδίζεται μέρες ζωής; Μήπως έχετε μείνει στην παλιομοδίτικη οπτική που θέλει τον καφέ να είναι μια βλαπτική, κακή συνήθεια; Τα ψέματα τελείωσαν και η αλήθεια αποκαθίσταται, με την σφαγίδα μάλιστα της επιστήμης. Το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Annals Of Internal Medicine δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση καφέ μειώνει σημαντικό το ρίσκο πρόωρου θανάτου!

 

Τι ακριβώς μας δείχνει η μελέτη;

Η μελέτη έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και εξέτασε πάνω από 170.000 άτομα από 37 – 73 ετών χωρίς ιστορικό σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων, όπως καρδιοπάθειες ή καρκίνο. Η μελέτη διενεργήθηκε σε διάστημα επτά χρόνων, εξετάζοντας τον τρόπο ζωής τους και κυρίως τις συνήθειες των συμμετεχόντων σε ό,τι αφορά την κατανάλωση καφέ. Τα αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, είναι πραγματικά ενθαρρυντικά για τους λάτρεις του καφέ.

Σύμφωνα με την δόκτωρα Cristina Wee, της επιστημονικής ομάδας που «έτρεξε» τη μελέτη, όσοι πίνουν καφέ καθημερινά σε ποσότητα που κυμαίνεται από 1.5 ως και 3.5 κούπες έχουν 30% λιγότερο ρίσκο θανάτου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, ενώ είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως αυτοί οι δείκτες διατηρούνται ακόμα και αν ο καφές έχει ζάχαρη. Tα αποτελέσματα έλαβαν υπόψιν τους τόσο τα δημογραφικά στοιχεία, όσο και άλλους κλινικούς παράγοντες, ελαχιστοποιώντας όλες τις άλλες επιδράσεις στο προσδόκιμο ζωής, όπως λόγου χάρη το κάπνισμα, τις διατροφικές συνήθειες και την σωματική άσκηση.

 

Πρέπει να προσέχουμε τη ζάχαρη στον καφέ μας;

Η μελέτη μπορεί να μην κάνει διάκριση ανάμεσα στο όφελος που έχει για την μακροζωία ο σκέτος καφέ σε σχέση με τον καφέ με ζάχαρη, όμως επισημαίνουν πως η προσθήκη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα και καλό είναι να αποφεύγεται. «Με ενα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, τα οφέλη του καφέ στον οργανισμό δεν εξαλείφονται τελείως» σημειώνει η δρ. Wee, ενώ δεν υπάρχουν επαρκή συμπεράσματα για όσους προτιμούν γλυκαντικά αντί της συμβατικής ζάχαρης. Ωστόσο, οι επιστήμονες συμφωνούν ομόφωνα πως όταν μιλούν για καφέ, εννοούν καφέ και όχι ροφήματα με σιρόπι, σαντιγί, άφθονη ζάχαρη κλπ, που καταλήγουν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στον οργανισμό μας.

 

Γιατί ο καφές βοηθά στην επίτευξη της μακροζωϊας;

Ο μηχανισμός με τον οποίο ο καφές βοηθά τον οργανισμό και μειώνει το ρίσκο του πρώιμου θανάτου είναι πολύπλοκος, ακριβώς γιατί τα οφέλη του καφέ στον οργανισμό είναι πολλά. Αρχικά, ο καφές βοηθά το κυκλοφορικό σύστημα, κάτι που έχει θετικό αποτέλεσμα στην πρόληψη ανάπτυξης καρδιοπαθειών, ενώ η κατανάλωση του έχει ευεργατικά οφέλη και στο συκώτι. Ακόμα, ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και φενόλες, στοιχεία πολύτιμα για τη διατήρηση της πνευματικής και σωματικής υγείας, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιγηραντική δράση. Μάλιστα, η μελέτη κατέδειξε ότι ο συνήθως συκοφαντημένος και δυνατός Robusta έχει περισσότερες φαινόλες και αντιοξειδωτικά από τον πολύτελή «ξάδερφό» του, τον Arabica, αλλά και ότι το σκούρο καβούρδσιμα μειώνει σταδιακά την περιεκτικότητα σε φαινόλες. Τέλος, ο espresso είναι μάλλον ο πιο υγεινός καφές που υπάρχει, καθώς ο τρόπος εκχύλισής του μειώνει την περιεκτικότητα του σε κάποια έλαια των οποίων ο ρόλος στην αύξηση της χολιστερίνης βρίσκεται υπό εξέταση.

 

Αγαπάμε έτσι κι αλλιώς τον καφέ – και απο ό,τι φαίνεται, θα τον αγαπάμε ως τα... βαθιά γεράματα!