Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Dripper, η πιο απλή & έξυπνη συσκευή για καφέ φίλτρου

20/04/2023
από coffees.gr

Η πιο απλή συσκευή καφέ που υπάρχει υπόσχεται τα πιο μυρωδάτα φλιτζάνια καφέ φίλτρου.

Σίγουρα το έχει πάρει το μάτι μας σε hip στέκια που προσφέρουν καλό καφέ και ποιοτικές, «ψαγμένες» εκχυλίσεις, ενώ δεν είναι απίθανο να το δούμε και στην κουζίνα του φίλου μας που έχει τρέλα και πάθος με τον καφέ. Ο λόγος για το dripper, την απλή, κωνική συσκευή που υπόσχεται τα πιο αρωματικά φλυτζάνια γαλλικού καφέ.

Το dripper δεν είναι τίποτε άλλο από μια κωνική συσκευή που δέχεται χάρτινα φίλτρα και λειτουργεί με την μέθοδο εκχύλισης Pour Over, κατά την οποία το ζεστό νερό διαπερνά με σταθερή ταχύτητα τον αλεσμένο καφέ. Εφαρμόζει σε φλυτζάνια ή κανάτες, είναι κατασκευασμένο από κεραμικό ή πλαστικό και οι σχεδιαστικές του λεπτομέρειες επιτρέπουν αφενός να χειριζόμαστε την εκχύλιση αποτελεσματικά και αφετέρου ξεδιπλώνουν με τον καλύτερο τρόπο τα χαρακτηριστικά του καφέ.

Το dripper είναι μια απλή όσο και περιπετειώδης συσκευή, που δεν πρέπει να λείπει από τον εξοπλισμό κανενός καφελάτρη – είναι δε το ιδανικό δώρο για όσους αγαπούν τον καφέ!

 

Ποια είναι η ιστορία του Dripper;

Αν και τα τελευταία χρόνια οι συσκευές που κάνουν χρήση της μεθόδου Pour Over, όπως το dripper, βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο λόγω της δημοφηλίας του «Τρίτου Κύματος» του καφέ, οι απαρχές τους εντοπίζονται πολύ πολύ παλαιότερα.

Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν οι περισσότερες συσκευές καφέ έκαναν χρήση διήθησης, εμφανίζονται δειλά οι πρώτες συσκευές για εκχύλιση Pour Over, σχεδιασμένες από λάτρεις του καφέ που επιθυμούσαν ένα πιο «καθαρό» φλιτζάνι. Οι συγκεκριμένες συσκευές άρχισαν να γνωρίζουν ιδιαίτερη δημοφιλία κατά το μεσοπόλεμο, ενώ το πρώτο κωνικό dripper συστήθηκε στους καφελάτρες κατά την δεκαετία του ΄50.

Ωστόσο, η ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα του espresso και η πτώση στις τιμές των σχετικών μηχανών, που έκανε τον espresso προσιτό σε κάθε νοικοκυριό, παραγκώνισε σταδιακά τα drippers, τα οποία έγιναν σχεδόν συνώνυμα του retro. Όμως, το «Τρίτο Κύμα» του καφέ έδωσε στην εκχύλιση Pour Over την πρέπουσα σημασία, με αποτέλεσμα τα drippers να βρουν ξανά το δρόμο τους στις καρδιές όσων αγαπούν τον καφέ φίλτρου – και δικαιολογημένα, αν αναλογιστούμε ότι μπορούν να παράξουν ιδιαίτερα αρωματικά φλιτζάνια με σχετική ευκολία, χάρη στον ιδιαίτερο κι έξυπνο σχεδιασμό τους.

 

Ποια είναι τα σχεδιαστικά «μυστικά» του Dripper;

Παρά την απλότητα του, που το κάνει να μεταφέρεται ιδιαίτερα εύκολα και να καθαρίζεται ακόμα ευκολότερα, δε θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως του dripper είναι ένα μικρό σχεδιαστικό «θαύμα», καθώς έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του καφέ με μοναδικό τρόπο. Μια κούπα καφέ φίλτρου που έχει εκχυλιστεί σε dripper είναι πλουσιότερη σε αρώματα και πιο γεμάτη σε γεύση από μια αντίστοιχη που έχει εκχυλιστεί από συμβατική καφετιέρα φίλτρου. Τα βασικά σχεδιαστικά «μυστικά» του dripper είναι τα παρακάτω:

  • Το κωνικό του σχήμα: Η οξεία γωνία του, που συνήθως φτάνει τις 60 μοίρες, επιτρέπει στο ζεστό νερό να τρέχει ομαλά προς το κέντρο, δίνοντάς του τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τον αλεσμένο καφέ για περισσότερη ώρα.
  • Η τρύπα: Η έξοδος του dripper αποτελείται μόνο από μια μεγάλη τρύπα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα ελέγχου του αρώματος και της γεύσης του καφέ, ανάλογα με την ταχύτητα της ροής.
  • Οι εσωτερικές ραβδώσεις: Το ραβδωτό εσωτερικό του dripper επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί, μεγιστοποιώντας την χωρητικότητά του.
  • Το υλικό κατασκευής του: συνήθως είναι κατασκευασμένο από υψηλής αντοχής κεραμικό ή πορσελάνη, ωστόσο υπάρχουν και πιο «ελαφριές» εκδοχές του κατασκευασμένες από υψηλής ποιότητας πλαστικό.

 

Πώς γίνεται η εκχύλιση μέσω dripper;

Η εκχύλιση μέσω dripper είναι μια πλήρως manual διαδικασία, που από τη μία πλευρά είναι ιδιαίτερα απλή, αλλά από την άλλη είναι και ιδιαίτερα σύνθετη, καθώς η παραμικρή αλλαγή έχει άμεση επίπτωση στη γεύση και το άρωμα του καφέ μας. Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία της εκχύλισης είναι η ακόλουθη:

  • Θερμαίνουμε νερό στους 92-94 βαθμούς. Αν δεν έχουμε διαθέσιμο χρονόμετρο, μπορούμε να φτάσουμε το νερό στου βρασμό και να το αφήσουμε στην άκρη για μερικά λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τo dripper μας σε ζεστό νερό και βρέχουμε προσεκτικά το χάρτινο φίλτρο που θα χρησιμοποιήσουμε
  • Τοποθετούμε το χάρτινο φίλτρο στο dripper μας και τον καφέ στο χάρτινο φίλτρο
  • Ρίχνουμε αμέσως τη διπλάσια ποσότητα νερού από όσο καφέ έχουμε χρησιμοποιήσει στο φίλτρο και περιμένουμε να για 35-40 δευτερόλεπτα. Το στάδιο αυτό ονομάζεται προεκχύλιση και αναδεικνύει μοναδικά τα αρώματα του καφέ
  • Αρχίζουμε να ρίχνουμε το νερό με κυκλικές κινήσεις, ακολουθώντας τη φορά του ρολογιού. Ανάλογα με την ταχύτητα έκχυσης και το άλεσμα του καφέ μας, αυτή η διαδικασία θα κρατήσει από δύο ως και τέσσερα λεπτά.
  • Σερβίρουμε έναν αρωματικό και καφέ φίλτρου! 

 

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε το άρωμα του καφέ μας χρησιμοποιώντας το dripper;

Σε κάθε συσκευή που χρησιμοποιεί τις αρχές της εκχύλισης Pour Over, δηλαδή την έκχυση ζεστού νερού πάνω από τον αλεσμένο καφέ, έχουμε πλήρη έλεγχο όλων των μεταβλητών, προκειμένου να καταλήξουμε σε φλιτζάνια με διαφορετική γεύση. Οι κυριότερες μεταβλητές που θα μας απασχολήσουν είναι η θερμοκρασία του νερού, το άλεσμα των κόκκων και η ταχύτητα ροής του νερού, όπως και η ποσότητα του καφέ.

Αν και ακούγεται απλός, στην πράξη ο έλεγχος των μεταβλητών μπορεί να αποδειχθεί πιο περιπετειώδης από ό,τι φαίνεται. Δεν είναι λίγοι οι home baristi που κρατούν λεπτομερείς σημειώσεις σε κάθε εκχύλιση, προκειμένου να καταλήξουν στο αποτέλεσμα που τους ικανοποιεί περισσότερο. Φυσικά, κάθε καφές, είτε είναι κάποιος μονοποικιλιακός είτε κάποιο blend, αναδεικνύει διαφορετικά χαρακτηριστικά ανάλογα με τη διαφοροποίηση αυτών των μεταβλητών: κάθε καφές έχει το δικό του, ιδιαίτερο προφίλ εκχύλισης, το οποίο φυσικά εξαρτάται και από το προσωπικό μας γούστο.

Κρατώντας σταθερή τη θερμοκρασία περίπου στους 92 – 94 βαθμούς κελσίου και χρησιμοποιώντας περίπου 20-22 γραμμάρια καφέ ανά φλιτζάνι 330ml, το άλεσμα των κόκκων σε συνδυασμό με την ροή μπορούν μας δώσουν τα ακόλουθα αποτελέσματα.

Σταθερή ροή + ψιλά αλεσμένος καφές = Μέτριο σώμα

Αργή ροή + ψιλά αλεσμένος καφές = Γεμάτο, έντονο σώμα

Σταθερή ροή + χοντροαλεσμένος καφές = Μέτριο σώμα

Αργή ροή + χοντροαλεσμένος καφές = Ισορροπημένο σώμα

 

Τα μυστικά και οι συμβουλές για τα dripper δε σταματούν, φυσικά, εδώ. Ο καφές με το Dripper είναι μια μεγάλη «περιπέτεια» την οποία θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε – αναζητώντας πάντοτε τον καφέ που μας αξίζει!