Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Οικολογική βαφή Πασχαλινών Αυγών με... καφέ!

23/04/2021
από coffees.gr

Επιστροφή σε παραδοσιακές, οικολογικές μεθόδους.

Το έθιμο των βαμμένων αυγών για τις ημέρες του Πάσχα είναι πάναρχαιο, αφού εντοπίζεται σε πρωτοχριστιανικές κοινότητες της Μεσοποταμίας. Τα αυγά συμβολίζουν, κατά κάποιους, τον άδειο τάφο του αναστημένου Χριστού, ενώ κατά κάποιους άλλους, το κόκκινο χρώμα τους είναι μια υπενθύμιση της θυσίας Του. Η παράδοση πέρασε σιγά σιγά σε όλο τον Χριστιανικό κόσμο, και μένει ιδιαίτερα δημοφιλής ως τις μέρες μας στις Ορθόδοξες χώρες.

Όπως είναι φυσικό, τα παλαιότερα χρόνια οι άνθρωποι κατέφευγαν σε φυσικές χρωστικές για να διακοσμήσουν τα Πασχαλινά Αυγά, όπως κρεμμυδόφλουδες, φλούδες ξηρών καρπών, μπαχαρικά κλπ, όμως τα τελευταία χρόνια τα αυγά βάφονται κατά κύριο λόγο με τεχνητές ουσίες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα σαφές κίνημα «επιστροφής στις ρίζες», που για αισθητικούς αλλά και οικολογικούς λόγους προτιμά να βάφει τα πασχαλινά αυγά με απλές, eco-friendly τεχνικές του παρελθόντος.

Σε αυτό το πλαίσιο, μία από τις φυσικές βαφές που χρησιμοποιούνται , είναι και ο καφές! Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ο καφές μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βαφή αυγών, καταλήγοντας μάλιστα σε ένα όμορφο, παραδοσιακό αποτέλεσμα.

 

Tι χρειαζόμαστε για να βάψουμε τα  Πασχαλινά Αυγά μας με καφέ;

  • Λευκά Αυγά
  • Ξίδι Λευκό
  • ¾ κούπας αλεσμένο καφέ

 

Πως ετοιμάζουμε τα Πασχαλινά Αυγά με καφέ;

  • Βράζουμε τα αυγά μας, σφιχτά
  • Βράζουμε δώδεκα κούπες νερό
  • Προσθέτουμε τον καφέ, το ξίδι, και ανακατεύουμε
  • Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου είκοσι λεπτά
  • Μόλις η φωτιά χαμηλώσει, προσθέτουμε προσεκτικά τα αυγά μας
  • Αφήνουμε τα αυγά όλη νύχτα στο διάλυμα.

 

Συμβουλές για οικολογικά Πασχαλινά αυγά βαμμένα με καφέ

  • Είναι αυτονότητο πως τα βαμμένα μας αυγά δεν θα έχουν τόσο έντονο χρώμα όσο τα βαμμένα με μπογιές εμπορίου. Η απόχρωση τους θα είναι πιο παλ και γήινη.
  • Όσο πιο πολύ αφήσουμε τα αυγά μας στο διάλυμα, τόσο πιο έντονο και σκούρο θα είναι το χρώμα. Ιδανικά, κάνουμε τη διαδικασία αργά το απόγευμα, ώστε να τα αφήσουμε να απορροφήσουν χρώμα όλη τη νύχτα.
  • Με την ίδια βασική συνταγή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλες φυσικές χρωστικές, όπως κουρκουμά για κίτρινο χρώμα, κόκκινο λαχάνο για μπλε-μωβ, πατζάρι για κόκκινο-ροζ κλπ.
  • Αν θέλουμε τα αυγά μας να έχουν όμορφο σχεδιάκια, κάνουμε ένα πολύ απλό κόλπο: με μια λευκή κηρομπογιά, ζωγραφίζουμε στο αυγό πριν την εμβάπτιση στο διάλυμα. Η μπογιά δε μπορεί να φτάσει σε αυτά τα σημεία, και όταν τα αυγά στεγνώσουν, μπορούμε να την σκουπίσουμε απαλά και προσεκτικά με ένα πανάκι.
  • Φυσικά, χρησιμοποιούμε φθηνό καφέ, και ιδανικά καφέ που μας έχει παλιώσει.
  • Αρκετοί δοκιμάζουν τη συνταγή και με στιγμαίου καφέ, όμως τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο έντονα.
  • Μπορούμε, για καλύτερο αποτέλεσμα, να γυαλίσουμε τα αυγά μας ελαφρά με ένα πανάκι βουτηγμένο σε λίγο λάδι.
  • Τα αυγά με λευκό κέλυφος δεν έχουν κάποια ποιοτική διαφορά από τα αυγά με καφέ κέλυφος, όμως η βαφή (και ιδιαίτερα η φυτική) «πιάνει» καλύτερα πάνω τους.

 

Όπως και να βάψουμε τα αυγά μας, σημασία έχει να το κάνουμε με αγάπη, και με προσμονή για τις Άγιες Μέρες του Πάσχα, έχοντας στο μυαλό τους αγαπημένους μας με τους οποίους θα «τσουγκρίσουμε». Καλή Ανάσταση!