Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Egg Coffe από την Σκανδιναβία: μια παμπάλαια μέθοδος εκχύλισης καφέ με πρωτόγονα μέσα.

30/01/2020
από coffees.gr

Πώς να σερβίρεις γευστικό καφέ όταν δεν έχεις φίλτρο; Μα, φυσικά, με ένα αβγό!

Υπάρχουν συνταγές καφέ που αγαπιούνται για την αυθεντικότητα, την επιδραστικότητα και τη γεύση τους, όπως είναι ο espresso και οι παραλλαγές του. Υπάρχουν συνταγές καφέ που εντυπωσιάζουν με την πρωτοτυπία τους και άλλες που εξελίσσουν την κουλτούρα του καφέ λίγο παραπάνω. Υπάρχουν όμως και κάποιες συνταγές, που ενώ δεν υπόσχονται πρωτότυπα αρώματα ή συγκλονιστικές γεύσεις, είναι κομμάτια της ιστορίας του καφέ κι έχουν να μας δώσουν τις δικές τους συγκινήσεις. Μια τέτοια συνταγή είναι η συνταγή του Σκανδιναβικού Egg Coffee!

Η συνταγή του Egg Coffee έχει τις ρίζες της στα τέλη του 19ου αιώνα, και αν και κατάγεται από την Σκανδιναβία, ουσιαστικά άνθησε στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την παράδοση, η επινόηση της συνταγής έγινε στα κυριακάτικα εκκλησιάσματα των Σουηδών και Νορβηγών μεταναστών στις ΗΠΑ – για αυτό άλλωστε και το άλλο όνομα αυτού του καφέ είναι «ο καφές της εκκλησίας». Ψάχνοντας λοιπόν τον τρόπο να παρασκευάζουν μεγάλες ποσότητες καφέ, με ελάχιστο εξοπλισμό, που να έχει ταυτόχρονα καλή γεύση αλλά και να αφήνει σκεύη που καθαρίζονται εύκολα, οι Σκανδιναβοί επινόησαν τον «αυγό – καφέ», έναν καφέ στον οποίο το αυγό λειτουργεί ως φίλτρο!

 

Πραγματικά, ο συγκεκριμένος καφές δεν χαρακτηρίζεται από πυκνή υφή, όπως το eggnog ή οι διάφοροι ασιατικοί αυγοκαφέδες. Αντίθετα, είναι ιδιαίτερα διαυγής, με διακριτικό, ευχάριστο άρωμα και ολοκληρωτική απουσία οποιασδήποτε πικράδας. Η προσθήκη του αυγού «καθαρίζει» τον καφέ, βοηθώντας τον να γίνει διαυγής, ενώ για έναν αδιευκρίνιστο λόγο ελαττώνει την πικράδα, χωρίς να μειώνει την καφεΐνη του. Aκόμα, το αυγό συγκεντρώνει τα κατακάθια του καφέ, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται φιλτράρισμα, αλλά και το καθάρισμα των σκευών να είναι πιο απλό.

 

Σίγουρα, δεν είναι ένας τρόπος παρασκευής καφέ που θα αντικαταστήσει της μηχανές μας ή θα μας κάνει να αλλάξουμε συνήθειες. Δεν παύει όμως να είναι ένα άγνωστο κομμάτι της ιστορίας του καφέ, αλλά και μια εναλλακτική πρόταση εκχύλισης για όσους αγαπούν τον πειραματισμό. Τέλος, είναι μια παρεϊστικη, πλακατζίδικη μέθοδος που μοιάζει ιδανική για camping ή διακοπές, αλλά και ένας τρόπος να δοκιμάσουμε μια διαφορετική οπτική πάνω στον καφέ φίλτρου.

 

 

 

Τι χρειαζόμαστε για τον Σκανδιναβικό αυγο – καφέ;

  • 9 ¼ κούπες νερό
  • ¾ κούπες καφέ, αλεσμένο μέτριο προς χοντρό
  • 1 αυγό
  • 1 κούπα κρύο νερό

 

 Πως ετοιμάζουμε τον Σκανδιναβικό αυγό – καφέ;

  • Βράζουμε εννιά κούπες νερό
  • Όσο το νερό βράζει, ανακατεύουμε την ¼ κούπας νερό, τον καφέ και το αυγό
  • Μόλις το νερό βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα αυγού και καφέ
  • Βράζουμε για τρία λεπτά και ρίχνουμε αμέσως 1 κούπα κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός
  • Αφήνουμε για δέκα λεπτά και απομακρύνουμε τον αλεσμένο καφέ και το αυγό.
  • Σερβίρουμε!

 

Μπορεί σήμερα να απολαμβάνουμε ποιοτικό και νόστιμο καφέ με ιδιαίτερη ευκολία, όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Ο Σκανδιναβικός αυγό – καφές μας γυρνάει σε μια εποχή που η ανθρώπινη επινοητικότητα έπαιζε καταλυτικό ρόλο στην καθημερινότητα – ακόμα και σε μια κούπα αχνιστού, απολαυστικού καφέ!