ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Γνωρίζοντας τον μοναδικό καφέ του Ελ Σαλβαδόρ

17/11/2021
από coffees.gr

Ένας από τους πιο ποιοτικούς και αρωματικούς καφέδες της Κεντρικής Αμερικής.

To Ελ Σαλβαδόρ είναι μια χώρα της Κεντρικής Αμερικής που συνορεύει με την Ονδούρα και την Γουατεμάλα και βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχοντας πλούσια ιστορία στην Προκολομβιανή περίοδο της Κεντρικής Αμερικής, το Σαν Σαλβαδόρ αποικίστηκε από Ισπανούς και τελικά απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1821. Το Ελ Σαλβαδόρ έχει ταραχώδη ιστορία γεμάτη πραξικοπήματα, αστάθεια, εμφυλίους πολέμους και κοινωνικά προβλήματα που εξομαλύνθηκαν μόλις πρόσφατα.

Όντας ανέκαθεν μια γεωργική οικονομία, το Ελ Σαλβαδόρ βρήκε στον καφέ ένα προϊόν που κυριολεκτικά μεταμόρφωσε τη χώρα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά. Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον αρωματικό και εύγεστο καφέ του Ελ Σαλβαδόρ!

 

Σύντομη Ιστορία του Καφέ στο Ελ Σαλβαδόρ

Η καλλιέργεια του καφέ εισήχθη στο Ελ Σαλβαδόρ στις αρχές του 19ου αιώνα, όμως πέρασαν δεκαετίες μέχρι να συστηματοποιηθεί και να γίνει εμπορικά εκμεταλλέυσιμη. Mέχρι το 1880, ο καφές είχε γίνει το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, χάρη στα κίνητρα που έδωσε στους καφεοπαραγωγούς η κυβέρνηση και στα οποία συμπεριλαμβανόταν μέχρι και.... απαλλαγή από τη στράτευση για τους εργάτες των φυτειών καφέ. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής, όπως η Κόστα Ρίκα και η Γουατεμάλα, η καλλιέργεια του καφέ στο Ελ Σαλβαδόρ αναπτύχθηκε με ίδια κεφάλαια, χωρίς χρηματοδότηση και τεχνογνωσία από το εξωτερικό, και αυτό από μόνο του είναι ένα μικρό οικονομικό «θαύμα». Ο καφές κατέστη κύριος πυλώνας της οικονομίας, ενώ συνέβαλε καταλυτικά στον εκσυχγρονισμό της χώρας (μέσω της κατασκευής σιδηροδρομικού δικτύου, δρόμων και υποδομών) αλλά είχε και κοινωνικό αντίκτυπο, αφού βοήθησε στην ενσωμάτωση των αυτόχθονων κοινοτήτων στις τοπικές κοινωνίες.

Η πρώτη σοβαρή κρίση στη χώρα ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και ήταν αποτέλεσμα κυβερνητικών πολιτικών, θεομηνίων και κυρίως της αρχής του εμφυλίου πολέμου που ταλάνισε τη χώρα για χρόνια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της παραγωγής, με τις ποσότηες να μειώνονται σημαντικά στα επόμενα χρόνια. Σταδιακά η κατάσταση εξομαλύνθηκε, ωστόσο ο καφές σταμάτησε να είναι μονοκαλλιέργεια και δεν έχει την σημασία και την αίγλη που απολάμβανε στα μέσα του 20ου αιώνα.

Σήμερα, το Ελ Σαλβαδόρ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες καφεοπαραγωγούς χώρες του κόσμου, ενώ ο καφές που παράγεται στη χώρα θεωρείται εξαιρετικά ποιοτικός συχνά διοχετεύεται στην αγορά ως specialty, μονοποικιλιακός καφές, έχοντας φανατικούς οπαδούς.

 

Tι γεύση έχει ο καφές του Ελ Σαλβαδόρ;

Ο καφές του Ελ Σαλβαδόρ έχει γεύση που θυμίζει αρκετά τους καφέδες της Κεντρικής Αμερικής, με γευστικό προφίλ που συνήθως χαρακτηρίζεται από νότες καραμέλας και σοκολάτας. Ανάλογα με την ποιότητά του και το terroir του, αρκετοί εντοπίζουν νότες μελιού και καστανής ζάχαρης, ενώ  ο φρουτώδης χαρακτήρας δεν είναι επίσης σπάνιος. Στη χώρα καλλιεργείται κατ’ αποκλειστικότητα καφές Arabica, ενώ σχεδόν το σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων βρίσκεται σε υψηλό υψόμετρο (άνω των 1500 μέτρων) κάτι που προικίζει τον καφέ με ενδιαφέροντα αρώματα, αλλά και με ιδιαίτερη, ζωηρή οξύτητα.

Ο καφές από το Ελ Σαλβαδόρ είναι εξαιρετικός για blending, καθώς μπορεί να συνδυαστεί και με τους ζωηρούς καφέδες της Αφρικής ή με τους τραχείς καφέδες της Ασίας, αλλά δημιουργεί εξαιρετικά παντρέματα και με κόκκους από την Κεντρική και Νότια Αμερική, με τους οποίος μοιράζεται εξάλλου κοινά χαρακτηριστικά. Δεν είναι λίγοι ωστόσο οι καφελάτρες που επιμένουν να τον απολαμβάνουν σαν μονοποικιλιακό καφέ, γευόμενοι στο μέγιστο τα ιδιαίτερα αρώματά του.

 

Δύο προτάσεις καφέ με άρωμα από το Ελ Σαλβαδόρ!

Paradiso El Salvador El Divisadero Pacamara 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, Micro - Lot 100% Arabica καφές φυσικής επεξεργασίας από μία από τις παλαιότερες φυτείες του Ελ Σαλβαδορ, την φυτεία Himalaya στα 1600 μέτρα. Τα πλούσια ηφαιστειακά εδάφη, το μικροκλίμα της περιοχής και η παχιά σκιά του δάσους που φύεται δίπλα στα καφεόδεντρα προικίζουν τον καφέ της ντόπιας ποικιλίας Pacamara με μοναδικα αρώματα καραμέλας και κακάου, μαζι με φρουτώδεις νότες που θυμίζουν σύκο, δαμάσκηνο και ανανά.

Costadoro Arabica Master Club 1000g σε κόκκους: Οκτώ ποικιλίες Arabica αναμιγνύονται με μια μυστική συνταγή που παραμένει αναλλοίωτη από το 1980. Οι υψηλής ποιότητας κόκκοι καφέ από το Ελ Σαλβαδόρ έρχονται από τις καλύτερες φυτείες της χώρας και συνυπάρχουν αρμονικά με κόκκους από την Κόστα Ρίκα, την Βραζιλία και την Αφρική, σε ένα μοναδικό espresso blend που αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» της Ιταλικής Costadoro.

 

Τι κι αν πέρασε κυριολεκτικά δια πυρός και σιδήρου; Ο μοναδικός καφές του Ελ Σαλβαδόρ είναι εδώ, για να μας μεθύσει με το μοναδικό του άρωμα!