ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Espresso Corretto : η αυθεντική, Ιταλική εκδοχή του καφέ με αλκοόλ

16/08/2018
από coffees.gr

Aν ψάχνετε για ένα τονωτικό και χωνευτικό ρόφημα που να παντρεύει την ένταση και τη βαθιά γεύση του εσπρέσο με ένα άγγιγμα από το αγαπημένο σας αλκοολούχο ποτό, τότε είναι σίγουρο ότι θα λατρέψετε τον εσπρέσο κορέτο !  

Ο Espresso Coretto, ο «διορθωμένος» καφές (αυτό σημαίνει άλλωστε και το όνομά του στα Ιταλικά) δεν είναι παρά ένας εσπρέσο στον οποίο έχει προστεθεί αλκοόλ – αυτή είναι και η «διόρθωση» που υπαινίσσεται το όνομά του. Στην Ιταλία, ο espresso coretto είναι μια δημοφιλής επιλογή για το κλείσιμο του γεύματος ή του δείπνου, καθώς συνδυάζει τις χωνευτικές ιδιότητες του εσπρέσο με μια μικρή δόση αλκοόλ, αλλά οι Ιταλοί τείνουν να τον απολαμβάνουν και άλλες ώρες τις ημέρας, όπως νωρίς το απόγευμα ή αργά το βράδυ. Αποτελούμενος από μια μικρή και έντονη δόση καφέ και μια εξίσου μικρή δόση αλκοόλ, ο εσπρέσο κορέτο είναι ενδεικτικός της ιταλικής αντιμετώπισης του καφέ : μια μικρή δόση απόλαυσης, με έντονη γεύση, που καταναλώνεται γρήγορα και μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές μέσα στην ημέρα.

Αν και ο espresso coretto είναι ξεκάθαρα Ιταλική επινόηση και αντικατοπτρίζει σημαντικές πτυχές της Ιταλικής κουλτούρας του καφέ, ανάλογα ροφήματα υπάρχουν και σε άλλες χώρες με παράδοση χρόνων στον καφέ, όπως ο Café com Cheirinho στην Πορτογαλία, ο σκανδιναβικός Karsk και ο αγαπημένος των Ισπανών Carajillo, καθένα με τις μικρές του ιδιαιτερότητες και διαφορές και βασισμένα στα αγαπημένα τοπικά ποτά κάθε χώρας.

 

Τι θα χρειαστούμε για τον Espresso Coretto ;

  • Ένα μονό εσπρέσο
  • Ένα αλκοολούχο ποτό της αρεσκείας μας

 

Ποια αλκοολούχα ποτά ταιριάζουν στον espresso coretto ;

Το ποτό που συνηθίζουν να απολαμβάνουν οι Ιταλοί στον εσπρέσο κορέτο τους είναι η Grappa, το παραδοσιακό ιταλικό απόσταγμα, και μερικές φορές η Sambuca. Αν η ιδιαίτερη γεύση των ιταλικών αποσταγμάτων σας φαίνεται ότι δεν ταιριάζει με το  γευστικό προφίλ του εσπρέσο, μπορείτε να τον συνδυάσετε και με άλλα ποτά, όπως για παράδειγμα το brandy ή το cognac. Σε γενικές γραμμές, προτιμούμε ποτά που η γεύση τους δεμ «καπελώνει» την γεύση του καφέ ή – γιατί όχι – ποτά με γεύση που κοντράρει αυτή του εσπρέσο, όπως τα Ιταλικά αποστάγματα. Αποφεύγουμε τα λικέρ με έντονη γεύση καφέ, ή τα πολύ γλυκά ποτά, καθώς ο καφές μας θα καταλήξει υπερβολικά γλυκός και βαρύς, χάνοντας τις χωνευτικές του ιδιότητες. Αν έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε τον κορέτο μας σε ένα Ιταλικό καφέ, δεν ξεχνάμε να διευκρινίσουμε ότι θέλουμε τον κορέτο μας «alla….», συμπληρώνοντας το όνομα του ποτού, καθώς αν το ζητήσουμε ως espresso corretto, πιθανότατα θα μας έρθει σερβιρισμένος με Grappa.

 

Ποια είναι η σωστή αναλογία για τον Espresso coretto ;

Η σωστή αναλογία του εσπρέσο κορέτο είναι συνήθως 2 : 1, δηλαδή για έναν εσπρέσο 30ml, η αναμενόμενη δόση αλκοόλ είναι συνήθως 15 ml. Φυσικά, η ακριβής αναλογία εξαρτάται τόσο από το προσωπικό μας γούστο, όσο και από το πόσο δυνατό είναι το αλκοόλ που θα χρησιμοποιήσουμε. Εξάλλου, ακόμα και στην Ιταλία, υπάρχουν τρεις τρόποι σερβιρίσματος του espresso corretto : είτε ο καφές έρχεται ήδη «διορθωμένος», περιέχοντας το αλκοόλ, είτε ο barista σερβίρει έναν εσπρέσο και δίπλα του, σε σφηνάκι, το ποτό, ώστε ο πελάτης να απολαύσει τον κορέτο του με τους ρυθμούς και την αναλογία που επιθυμεί, είτε, τέλος, ο barista σερβίροντας τον espresso δίνει στον πελάτη το μπουκάλι του ποτού, ώστε το ποτό να προστεθεί κατά βούληση.  Μια τοπική συνήθεια του Ιταλικού βορρά, προστάζει την προσθήκη παραπάνω αλκοόλ στο φλυτζάνι, όταν ο καφές τελειώσει, προκειμένου να διαλυθούν τα υπολείμματα της κρέμας του εσπρέσο που έχουν παραμείνει στα τοιχώματα του φλυτζανιού !

 

Πώς μπορούμε να σερβίρουμε τον εσπρέσο κορέτο ;

Αρκετοί υποστηρίζουν πως στον εσπρέσο κορέτο είναι απαραίτητη η προσθήκη ζάχαρης, καθώς το αλκοόλ που προστίθεται τείνει να τονίζει της πικρότερες εκφάνσεις της γεύσης του καφέ, αλλά στην πατρίδα του, την Ιταλία, ο κορέτο συχνά απολαμβάνεται σκέτος. Το αν και πόση ζάχαρη θα προσθέσουμε απαιτεί πειραματισμό, προκειμένου να φέρουμε τη γεύση στα μέτρα μας. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως στον εσπρέσο κορέτο δεν ταιριάζουν οι γαρνιτούρες, όπως το γάλα, η σαντιγί, η σοκολάτα κλπ. Το πνεύμα του ακολουθεί την λιτότητα που χαρακτηρίζει την Ιταλική κουζίνα και οποιαδήποτε άλλη προσθήκη τον παραμορφώνει και τον κάνει να χάνει την ιδιαίτερη γεύση του. Αν πάντως ετοιμάζουμε εσπρέσο κορέτο μετά από ένα δείπνο με φίλους, μπορούμε να ετοιμάσουμε τόσους εσπρέσο όσοι είναι και οι καλεσμένοι μας, και να σερβίρουμε το μπουκάλι στο τραπέζι, ώστε κάθε συνδαιτημόνας να «διορθώσει» τον καφέ του όπως ο ίδιος επιθυμεί.

 

Είτε τον απολαύσουμε ένα κρύο χειμωνιάτικο απόγευμα είτε ένα δροσερό καλοκαιρινό βράδυ, το σίγουρο είναι ότι ο Espresso Corretto κλείνει μέσα δύο από τις πιο αγαπημένες απολαύσεις, τον καφέ και το αλκοόλ, και μπορεί μόνο με δυο γουλιές να ξυπνήσει τις αισθήσεις μας για τα καλά !