ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Mεταφερθείτε στην Αβάνα με τον Espresso Cubano!

09/04/2021
από coffees.gr

 

Όταν μιλάμε για τον Espresso Cubano, μιλάμε για ιστορία κλεισμένη σε ένα φλιτζανάκι.

 

Ο καφές απολαμβάνεται σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη – είναι εξάλλου το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό. Διαφορετικές χώρες τείνουν να απολαμβάνουν με διαφορετικό τρόπο τον καφέ τους, εξελίσσοντας αυτό που ονομάζουμε συνοπτικά «κουλτούρα του καφέ» κάθε λαού: τον τρόπο με τον οποίο όχι μόνο ετοιμάζει αλλά και καταναλώνει τον καφέ του, που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Από τον ελληνικό καφέ και τον Ιταλικό εσπρέσο στον αμερικάνικο καφέ φίλτρου, κάθε χώρα αναπτύσσει τις δικές της συνήθειες γύρω από τον καφέ. Εξερευνώντας τους διαφορετικούς  καφέδες που συναντάμε ανά τον κόσμο, όχι μόνο δοκιμάζουμε νέες, συναρπαστικές γεύσεις, αλλά ρίχνουμε και κλεφτές ματιές στην ιστορία κάθε χώρας. Δεν υπάρχει καφές που να κρύβει περισσότερη ιστορία, από τον Espresso Cubano! 

Ο καφές έχει ιδιαίτερα παλιές ρίζες στην Κούβα, καθώς εισήχθη στο νησί από Γάλλους αποικιοκράτες τον 18ο αιώνα. Παράλληλα με την άνθηση της καλλιέργειας του καφέ, άνθισαν και τα πολυάριθμα καφέ, καθώς ο εξωστρεφής χαρακτήρας των Κουβανών και οι χαλαροί ρυθμοί της Καραϊβικής βρήκαν μια ακόμα έκφραση τους μέσα από την καθημερινή συνάντηση για μια κούπα καφέ. Στις αρχές του εικοστού αιώνα, η Αβάνα διέθετε περισσότερα από 150 πολυτελή – και λιγότερο πολυτελή – καφέ, ενώ κατά διαστήματα υπήρξη ο νούμερο ένα τροφοδότης καφέ για την Ισπανία. 

Ωστόσο, η Κουβανική Επανάσταση και κυρίως το αμερικάνο εμπάργκο που την ακολούθησε, οδήγησε σε παρακμή την θάλλουσα κουβανέζικη κουλτούρα του καφέ. Ελλείψει εξαγωγών, η παραγωγή καφέ έπεσε κατακόρυφα, ενώ σημαντική πτώση καταγράφηκε και στην ποιότητα των παραγόμενων κόκκων. Ο καφές έγινε πολύτιμο αγαθό, που διανεμόταν σε κάθε Κουβανό με δελτίο – αλεσμένος πολύ ψιλά, ώστε να ζυγίζεται πιο εύκολα και συχνά νοθευμένος, με αποτέλεσμα να εκχυλίζεται πικρός. Η απομόνωση του νησιού από τον υπόλοιπο κόσμο στέρησε από τους Κουβανούς την εξέλιξη που είχε ο καφές σε χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία – μηχανές εσπρέσο ήταν φυσικά σχεδόν αδύνατο να βρεθούν στην Καραϊβική. 

Όλοι οι παραπάνω λόγοι συντέλεσαν στη δημιουργία του καφέ που χαρακτηρίζει την Κούβα, του Espresso Cubano. Ο Εspresso Cubano είναι ένας εσπρέσο που παραδοσιακά εκχυλίζεται σε μπρίκι Moka, και του κύριο χαρακτηριστικό του είναι αυτό που οι Κουβανοί αποκαλούν espuma: μια παχιά στρώση κρέμας που αποτελείται από καφέ χτυπημένο με ζάχαρη. Με αυτό τον τρόπο, ο Espresso Cubano μοιάζει περισσότερο με τον κλασικό, Ιταλικό εσπρέσο, ενώ η (υποχρεωτική) προσθήκη ζάχαρη γλυκαίνει τον πικρό κουβανέζικο καφέ. Σερβίρεται υποχρεωτικά σε μικρά φλυτζανάκια εσπρέσο – συνήθεια που έμεινε από τις εποχές του δελτίου!

 

Τι θα χρειαστούμε για έναν Espresso cubano; 

 • 14 gr espresso
 • 60 ml νερό
 • Δυο κουταλιές της σούπας άσπρη, κρυσταλλική ζάχαρη.
 • Ένα μπρίκι Moka

 

Πώς ετοιμάζουμε τον Espresso Cubano; 

 • Ετοιμάζουμε τους δύο εσπρέσο στο μπρίκι Moka
 • Σε ένα ποτήρι, τοποθετούμε τις δύο κουταλιές ζάχαρη
 • Μόλις ο καφές αρχίζει να εκχυλίζεται, ρίχνουμε μια μεγάλη κουταλιά της σούπας καφέ στο ποτήρι με τη ζάχαρη
 • Χτυπάμε δυνατά για πολύ ώρα τον καφέ με τη ζάχαρη, μέχρι να προκύψει μια παχύρευστη κρέμα, παρόμοια με την κρέμα του εσπρέσο (η espuma)
 • Ρίχνουμε τον υπόλοιπο καφέ στο ποτήρι με την espuma, η οποία σιγά σιγά θα έρθει στην επιφάνεια.
 • Σερβίρουμε τον καφέ σε δυο φλιτζάνια εσπρέσο, προσέχοντας να έχουν και τα δύο αρκετή espuma. 

 

Συμβουλές για έναν απολαυστικό Espresso Cubano 

 • Παραδοσιακά, ο κουβανέζικος καφές είναι ψιλοαλεσμένος – φροντίζουμε να τον αλέσουμε λίγο περισσότερο από ό,τι θα αλέθαμε κανονικά τον καφέ μας για το μπρίκι moka.
 • Αν δεν έχουμε Moka, μπορούμε να ετοιμάσουμε τον Espresso Cubano και με εσπρέσο από μηχανή – ίσως είναι καλή ιδέα να αφήσουμε τον καφέ να εκχυλιστεί μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω, ώστε να αποκτήσει λίγο δυνατότερη γεύση – ή να χρησιμοποιήσουμε διπλό Ristretto αντί για Espresso!
 • Ο Espresso Cubano είναι ήδη σχετικά γλυκός, λόγω της ζάχαρης που χρησιμοποείται στην Espuma. Αν τον θέλουμε ακόμα γλυκύτερο, προσθέτουμε ζάχαρη κατά βούληση, αφού τον σερβίρουμε. 
 • Σερβρίρουμε πάντα σε μικρά φλιτζανάκια, όπως ακριβώς τον σερβίρουν και στην Κούβα.
 • Μια-δυο γουλιές ρούμι θα δώσουν ακόμα περισσότερο άρωμα Καραϊβικής (υπάρχουν διάφορα cocktails που συνδυάζουν espresso με ρούμι, κάτω από το γενικό όνομα Caribbean Coffee)

 

Τρεις γευστικές προτάσεις με άρωμα Καραϊβικής, για έναν γευστικό Espresso Cubano

New York Monorigini Cuba 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από φυτείες στον νησί της Κούβας. Ένας σπάνιος καφές πραγματικά περιορισμένης προέλευσης, που ενθουσιάζει με το ιδιαίτερο άρωμά του και την μοναδική γεύση του.

Caffe Lab Caraibi 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές, από φυτείες στα Κρυστάλλινα Όρη της Κούβας. Ο χαρακτήρας του είναι πικάντικος, ιδανικός για espresso, και κυριαρχούν οι νότες σοκολάτας και καπνού.

Caffe Lab Santo Domingo Barahona 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από τον Άγιο Δομίνικο, από φυτεία υψηλού υψομέτρου. Ισορροπεί μοναδικά ανάμεσα στην γλυκύτητα και την οξύτητα, ενώ το σώμα του είναι ελαφρύ και ντελικάτο.

 

 

Η κουλτούρα του καφέ κάθε χώρας πολλές φορές οικοδομείται με τα απλούστερα υλικά. Ο Espresso Cubano δεν είναι πολυτελής, ούτε υπόσχεται γεύσεις που δεν έχετε δοκιμάσει ξανά. Είναι όμως η ιστορία ενός μαγικού – όσο και πολύπαθου – νησιού της Καραϊβικής εκχυλισμένη σε ένα μικρό φλυτζάνι! Salud, όπως θα λέγανε και στην Αβάνα!

 

Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ