Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Παγωτό Εσπρέσο : εύκολο, νόστιμο και τονωτικό παγωτό για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού !

25/07/2018
από coffees.gr

Κανείς δεν αφήνει στην άκρη την απόλαυση του καφέ το καλοκαίρι. Ωστόσο, με τις υψηλές θερμοκρασίες, ταιριάζουν οι παγωμένοι καφέδες – και γιατί όχι, τα  παγωτά με γεύση καφέ !

Ο καφές, εκτός από αγαπημένη συνήθεια, είναι και ένα εξαιρετικό τονωτικό, ιδανικό για την κούραση που συνεπάγονται καμμιά φορά οι ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, είτε τις περνάμε δουλεύοντας είτε χαλαρώνοντας κάτω από τον καυτό ήλιο κάποιας παραλίας.  Τα παγωμένα ροφήματα καφέ, όπως ο freddo espresso και ο φραπές, αλλά ακόμα και ο Cold Brew ή ο παγωμένος ελληνικός, αποτελούν δημοφιλείς λύσεις για το καλοκαίρι.

Πως μπορούμε να συνδυάσουμε δυο από τις πιο αγαπημένες συνήθειες του καλοκαιριού, τον καφέ (και ιδιαίτερα, τον πιο γευστικό και δυνατό καφέ, τον εσπρέσο) και το παγωτό ; Αν προσθέσουμε παγωτό στον εσπρέσο μας, έχουμε φτιάξει έναν Ιταλικό affogato, αλλά μπορούμε να κινηθούμε διαφορετικά : να φτιάξουμε παγωτό με γεύση εσπρέσο !

Το παγωτό εσπρέσο ετοιμάζεται εύκολα, με απλά υλικά και δεν απαιτεί παγωτομηχανή αλλά ούτε και ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και εμπειρία στην ζαχαροπλαστική. Ακολουθώντας προσεκτικά τα βήματα και τηρώντας τις αναλογίες και τις συμβουλές, σε 5 ώρες θα έχουμε ένα απολαυστικό παγωτό εσπρέσο, με γεμάτη γεύση και υπέροχη υφή. 

 

 

 

Τι χρειαζόμαστε για το παγωτό εσπρέσο :

  • 450 ml κρέμα γάλακτος
  • 225 ml πλήρες γάλα
  • 110 gr ζάχαρη
  • Μια πρέζα αλάτι
  • Πέντε κρόκους αυγού
  • Μία βανίλια
  • 115 ml εσπρέσο (περίπου τρεις εσπρέσο)

 

Πως φτιάχνουμε το παγωτό εσπρέσο :

  • Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς, για περίπου 5-6 λεπτά.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό μίγμα του γάλακτος στους χτυπημένους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην «κόψουν» τα αυγά (η διαδικασία θυμίζει λίγο το αυγολέμονο).
  • Προσθέτουμε το μείγμα κρόκων και κρέμας γάλακτος στο τηγάνι, και συνεχίζουμε ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πάρει βράση.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους εσπρέσο και τη βανίλια και ανακατεύουμε απαλά.
  • Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Αν έχουμε παγωτομηχανή, βάζουμε το μείγμα στην μηχανή μας και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Αν ΔΕΝ έχουμε παγωτομηχανή, τοποθετούμε το μείγμα στη κατάψυξη. Ανά σαράντα λεπτά, ελέγχουμε το μείγμα μας : αν έχει αρχίσει να παγώνει, το βγάζουμε, το χτυπάμε στο blender και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για 3-4 ώρες, μέχρι το παγωτό μας να είναι έτοιμο, έχοντας τη σωστή υφή και θερμοκρασία.

 

Συμβουλές για το καλύτερο παγωτό εσπρέσο :

  • Μπορούμε να προσθέσουμε λιγότερο εσπρέσο, αν θέλουμε τη γεύση του παγωτού μας λιγότερο έντονη – θα συμπληρώσουμε τα ml της συνταγής με νερό, ώστε το σύνολο του υγρού που προσθέτουμε να είναι 115ml.
  • Για ενίσχυση της γεύσης, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο αλεσμένο καφέ στο μείγμα του παγωτού, αρκεί να μην το παρακάνουμε – μισό κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό.
  • Μπορούμε να σερβίρουμε με ολόκληρους κόκκους καφέ ή και με σιρόπι παγωτού – το παγωτό εσπρέσο ταιριάζει ωραία με σιρόπι σοκολάτα ή καραμέλα.
  • Αν θέλουμε, ετοιμάζουμε για το παγωτό μας σπιτικό σιρόπι εσπρέσο : σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά 60ml νερό με 200gr ζάχαρη. Όταν η ζάχαρη καραμελώσει και γίνει σκούρα, προσθέτουμε 60ml εσπρέσο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καταλήξουμε σε ένα πυκνόρευστο, σκούρο σιρόπι.  
  • Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, η μέθοδος που περιγράφουμε θα μας δώσει παγωτό με λίγο διαφορετική υφή και ίσως λίγο πιο σκληρό – το αφήνουμε 5 – 7 λεπτά εκτός κατάψυξης, πριν το σερβίρουμε.
  • Στην βάση του παγωτού εσπρέσο, μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα συστατικά, που ταιριάζουν με την γεύση του καφέ : κομματάκια σοκολάτας, τριμμένους ξηρούς καρπούς, ή κομμάτια καραμέλας.
  • Προσοχή στην καφεϊνη : το παγωτό μας δεν έχει απλά «γεύση καφέ», αλλά περιέχει τρεις ολόκληρους εσπρέσο. Προσέχουμε ιδιαίτερα όταν είναι να σερβίρουμε το παγωτό σε παιδιά – μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ντεκαφεινέ εσπρέσο.
  • Αν έχουμε στο σπίτι μηχανή εσπρέσο, ετοιμάζουμε μόνοι μας τους καφέδες μας – διαφορετικά, αγοράζουμε έτοιμους από κάποια καφετέρια (ή αποφασίζουμε επιτέλους να αγοράσουμε εκείνη την οικονομική οικιακή συσκευή εσπρέσο που έχουμε βάλει στο μάτι.)