Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Espresso Zabaglione, το ιδανικό κλείσιμο για τα γιορτινά τραπέζια

23/12/2020
από coffees.gr

Ένα ανάλαφρο Ιταλικό επιδόρπιο δίνει άλλη νότα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Τα Χριστούγεννα είναι ένα πραγματικό… φεστιβάλ γαστρονομίας, με δεκάδες γεύσεις να παρελαύνουν χωρίς διακοπή από τα τραπέζια μας. Eίναι ωστόσο γεγονός πως αρκετές από τις Χριστουγεννιάτικες γεύσεις είναι βαριές, γεμάτες λιπαρά και μπαχαρικά, οπότε η επιλογή επιδορπίου δυσκολεύει – και σίγουρα θα ήταν σοφή επιλογή ένα ανάλαφρο, ντελικάτο γλυκό, που να κοντράρει ευχάριστα τα βαριά αλλά νόστιμα γιορτινά εδέσματα.

Ένα τέτοιο γλυκό είναι το Zabaglione, το Ιταλικό επιδόρπιο που αποτελείται από κρόκους αυγών και αλκοόλ. Ανάλαφρο, αέρινο και πολύ νόστιμο, είναι η ιδανική εξισορρόπηση του ουρανίσκου, μετά από μια χριστουγεννιάτικη «κραιπάλη».

Το Zabaglione χρονολογείται τουλάχιστον από τον 15ο αιώνα, αφού συνταγή του έχει διασωθεί σε μεσαιωνικό χειρόγραφο, ενώ στην περιοχή της Τοσκάνης, η αυλή των Μεδίκων το απολάμβανε, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες μαρτυρίες, από την ίδια περίπου εποχή. Την ονομασία του, αλλά και την αυθεντική συνταγή, διεκδικούν εκτός από την Τοσκάνη και άλλες περιοχές της Ιταλίας, όπως η Εμίλια Ρομάνα και το Πιεντμόντ, όπως συνήθως συμβαίνει στις παραδοσιακές συνταγές. Την μεγάλη του δημοφηλία πάντως, το Zambaglione την γνώρισε στις ΗΠΑ, όπου και καθιερώθηκε ως επιδόρπιο σε ένα πλήθος Ιταλικών εστιατορίων, σε κάθε πόλη που υπήρχε «Little Italy».

H εκδοχή που παρουσιάζουμε σήμερα κρατά την κρεμώδη, ανάλαφρη υφή του αυθεντικού Zabaglione, όμως η γεύση του είναι ενισχυμένη με δυνατό espresso! Πρόκειται για ένα γλυκό που ταιριάζει στο γιορτινό κλίμα και κλείνει άψογα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, ενώ το σερβίρισμα του μπορεί να αξιοποιήσει φέτες από μπαγιάτικο τσουρέκι ή πανετόνε – ό,τι πρέπει για τις ημέρες των γιορτών, δηλαδή.

 

Τι χρειαζόμαστε για το Espresso Zabaglione;

  • 200ml espresso
  • 30ml λικέρ καφέ
  • 6 κρόκους αυγού
  • 120 γραμμάρια καστανή ζάχαρη

 

Πώς ετοιμάζουμε το Espresso Zabaglione;

  • Αφού χωρίσουμε προσεκτικά τους κρόκους από τα ασπράδια, τους τοποθετούμε σε σε κατσαρολάκι που έχουμε βάλει σε μπεν – μαρί.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη
  • Προσθέτουμε το λικέρ και τον καφέ.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι το μείγμα να διπλασιαστεί σε όγκο και να αποκτήσει μαλακή υφή.
  • Αφήνουμε λίγο να σταθεί και σερβίρουμε!

 

Συμβουλές για λαχταριστό Espresso Zabaglione

  • Είναι σημαντικό να ετοιμάσουμε το γλυκό μας σε μπεν – μαρί, ώστε να μην μαγειρευτούν αμέσως οι κρόκοι και να μην «κόψει» το γλυκό – αλλά και για να μην γίνουν οι κρόκοι… ομελέτα!
  • Αντίθετα με αυτό που αρκετοί πιστεύουν, οι κρόκοι στο Zabaglione δεν είναι ωμοί, αλλά ελαφρά μαγειρεμένοι σε μπεν-μαρί. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε αυγά πολύ φρέσκα, που γνωρίζουμε την προέλευσή τους.
  • To Zabaglione είναι καλό να το σερβίρουμε φρέσκο, λίγο μετά την παρασκευή του. Έτσι κι αλλιώς, ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη αναμονή.
  • Μπορούμε να σερβίρουμε το Zabaglione σε ατομικές μερίδες, βάζοντας το σε γυάλινα ποτήρια, διακοσμημένα με ένα κόκκο καφέ.
  • Μπορούμε να το σερβίρουμε και ως συνοδευτικό σε πανετόνε ή τσουρέκι. Ειδικά αν έχουμε κάτι από τα δύο που έχει αρχίζει να μπαγιατεύει, μπορούμε, αφού το φρυγανίσουμε, να το σερβίρουμε με Zabaglione και λίγη σαντιγί.
  • Χρησιμοποιούμε ένα δυνατό χαρμάνι espresso, ώστε η γεύση του καφέ να ακούγεται ικανοποιητικά.

 

Το δείπνο κρίνεται από το ψωμί και το γλυκό, λένε αρκετοί ειδικοί της γαστρονομίας – και με το Espresso Zabaglione, το τραπέζι μας θα απογειωθεί!