Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Eίναι ο Espresso Romano ο πιο περίεργος Espresso;

06/02/2024
από coffees.gr

Η Ιταλία είναι η πατρίδα του espresso, ωστόσο τα αυθεντικά Ιταλικά ροφήματα που βασίζονται στον espresso είναι πραγματικά λίγα, καθώς η λιτότητα είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Ιταλικής γαστρονομίας, κάτι που έχει περάσει και στην κουλτούρα του καφέ. cut

Έτσι, πέρα από τον ristretto, τον lungo και τον doppio, που παίζουν με την ποσότητα του νερού, του καφέ και τον χρόνο εκχύλισης, έχουμε τον espresso με παγωτό (affogato), τον espresso με αλκοόλ (corretto) αλλά και τον espresso με… λεμόνι, τον espresso romano!

O Espresso Romano πατά στο απροσδόκητο πάντρεμα δύο ξεχωριστών γεύσεων, του καφέ και του λεμονιού. Όσο κι αν φαίνονται ασυμβίβαστες οι δύο γεύσεις, αρκετοί υποστηρίζουν ότι μερικές σταγόνες λεμονιού αναδεικνύουν τα αρώματα του espresso, αλλά και ότι μετριάζουν την πικράδα του, εξαιτίας του κιτρικού οξέος. Αν και σίγουρα, ο espresso romano δεν είναι πλέον ιδιαίτερα συνηθισμένες (τουλάχιστον όχι όσο υποτίθεται πως ήταν παλαιότερα) δεν παύει να είναι μια πρωτότυπη συνταγή, βγαλμένη από την Ιταλική παράδοση!

 

Πως ξεκίνησε ο Espresso Romano;

Οι ιστορίες γύρω από την γέννηση του espresso romano είναι πολλές, και κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι στην πραγματικότητα η αλήθεια. Πολλοί συσχετίζουν τον espresso romano με τα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μια εκδοχή αναφέρει ότι εξαιτίας της έλλειψης ζάχαρης, οι Ιταλοί μετρίαζαν την πικράδα του καφέ με λίγες σταγόνες λεμόνι ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως λόγω της λειψυδρίας κατά την ίδια περίοδο, το τρίψιμο του φλιτζανιού με λίγο λεμόνι ήταν ο πιο εύκολος τρόπος για την αποστείρωση του.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι που υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη συνταγή γεννήθηκε σαν μέθοδος αντιμετώπισης του hangover, καθώς ο συνδυασμός πικρού και ξινού μαζί με την καφεΐνη του εσπρέσσο είναι ο καλύτερος τρόπος να συνέλθει κανείς μετά από γενναία κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Espresso Romano δεν κατάγεται συγκεκριμένα από την Ρώμη, παρόλο το όνομά του. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να σερβίρει κανείς έναν Espresso Romano;

O Espresso Romano δεν είναι τίποτε άλλο από το συνδυασμό ενός μονού espresso με λεμόνι, ωστόσο υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι σερβιρίσματος, καθένας με ελαφρά διαφορετικό αποτέλεσμα.

Ο παραδοσιακός τρόπος:

Ετοιμάζουμε έναν μονό espresso. Με ένα μαντολίνο, κόβουμε μια φλούδα λεμονιού, και την πιέζουμε, ώστε τα έλαια της φλούδας να «βρέξουν» τα χείλη του φλιτζανιού. Σερβίρουμε, τοποθετώντας τη χρησιμοποιημένη φλούδα στο πιατάκι.

Ο εύκολος τρόπος:

Ετοιμάζουμε έναν μονό espresso και πριν τον σερβίρουμε, στάζουμε τρεις – τέσσερις σταγόνες λεμονιού.

 

Συμβουλές για όσους τολμήσουν τον Espresso Romano

  • Αν και ο κλασικός Ιταλικός espresso συνήθως ετοιμάζεται με χαρμάνια που έχουν έστω λίγη περιεκτικότητα σε Robusta, είναι καλύτερο να διαλέξουμε ένα 100% Arabica χαρμάνι, λιγότερο πικρό, που θα αλληλεπιδράσει καλύτερα με το λεμόνι.
  • Σχετικά με τη χρήση της ζάχαρης, οι απόψεις διίστανται. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι καθώς το κιτρικό οξύ «κόβει» την πικράδα του καφέ, η ζάχαρη δεν είναι απαραίτητη, άλλοι ωστόσο υπενθυμίζουν πως σε πολλές Ιταλικές πόλεις ο espresso σερβίρεται γλυκός - άρα το ίδιο ισχύει και στον espresso romano.
  • Προτιμήστε να τον απολαύσετε το πρωί, καθώς ο συνδυασμός των γεύσεων τον κάνει ιδανικό τονωτικό. Είναι ένας καφές που μπορεί να σας ξυπνήσει εύκολα!
  • Λόγω της δροσιάς που του προσφέρει το λεμόνι, είναι κατάλληλος και για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν οι φανατικοί του φίλοι.
  • Μην το παρακάνετε με το λεμόνι! Η κυρίαρχη γεύση πρέπει να συνεχίσει να είναι η γεύση του καφέ, με την οξύτητα του λεμονιού να προσφέρει απλά ένα «παιχνίδισμα».

 

Πιθανότατα, ο espresso romano δεν πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που πίνετε τον espresso σας, ούτε να σας αποκαλύψει νέους κόσμους στον καφέ. Είναι όμως μια παραδοσιακή συνταγή, με την οποία αξίζει τον κόπο να πειραματιστείτε – στον espresso άλλωστε θέλουμε να τα ξέρουμε όλα!