Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Εμβαθύνετε στις γεύσεις και τα αρώματα του καφέ, με τον "Τροχό της Γεύσης"!

12/02/2019
από coffees.gr

Οι πιο εξοικειωμένοι με τα ιδιαίτερα αρώματα του καφέ θα τον έχουν σίγουρα συναντήσει, άλλοι ίσως χαμογελούν ειρωνικά διαβάζοντας τα δεκάδες κυριολεκτικά αρώματα που αναγράφονται πάνω. Τι είναι τελικά ο τροχός της γεύσης του καφέ και πως μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε;

 

O «Τροχός της γεύσης» του καφέ αναπτύχθηκε από την Specialty Coffee Association της Αμερικής σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ερευνητικό Κέντρο για τον καφέ, ως ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τους γευσιγνώστες του καφέ, τόσο στην αναγνώριση των ιδιαίτερων αρωμάτων και γεύσεων του καφέ, όσο και στην τυποποίησή τους. Οι δημιουργοί του προσδοκούσαν ο τροχός να είναι εύκολος στη χρήση και διασκεδαστικός, αλλά ταυτόχρονα να αποτελεί και ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ενός επαγγελματία.

Ο τροχός χωρίζει τις γεύσεις του καφέ σε εννέα βασικά γευστικά προφίλ (Χορτώδες, Ξυνό, Φρουτώδες, Λουλουδάτο, Γλυκό, Κακάο, Πικάντικο, Καβουρδισμένο και «Άλλο») με το καθένα από αυτά να χωρίζεται περεταίρω, ανάλογα με την κυρίαρχη γεύση. Στο τέλος, οι προκύπτουσες γεύσεις είναι δεκάδες και ικανές να περιγράψουν όλα τα λεπτά αρώματα μιας κούπας καφέ. Οπωσδήποτε, σε έναν ερασιτέχνη καφελάτρη μπορεί όλα αυτά  να φαίνονται υπερβολικά, όμως στα χέρια ενός επαγγελματία μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα. Σαν ερασιτέχνες, ωστόσο, μπορούμε να διασκεδάσουμε αναζητώντας τα ιδιαίτερα αρώματα κάθε χαρμανιού, αλλά και να κατανοήσουμε περισσότερο σε βάθος τη γευστική παλέτα του καφέ μας, αναγνωρίζοντας ποια χαρμάνια μας ικανοποιούν περισσότερο.

 

Πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον Τροχό της Γεύσης του καφέ; 

  1. Διώξτε το άγχος, απολαύστε τη διαδικασία

Μπορεί στον Τροχό να διαβάσετε ορολογίες που αγνοείτε ή αρώματα που δε φανταζόσασταν ποτέ ότι θα διακρίνετε σε μια κούπα καφέ. Αφήστε όμως τις έννοιες στην άκρη και κάντε τη διαδικασία όσο πιο διασκεδαστική μπορείτε. Μην ξεχνάτε πως δεν είστε επαγγελματίες, και ο σκοπός είναι να περάσετε καλά και να ανακαλύψετε καινούριες γεύσεις και αρώματα – άρα, το άγχος περισσεύει. 

  1. Ετοιμάστε έναν καλό καφέ, και γευτείτε τον προσεκτικά.

Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν τον Τροχό σε μια διαδικασία που ονομάζεται «cupping» και κατηγοριοποιεί τα βασικά χαρακτηριστικά του καφέ. Στο σπίτι, επιλέξτε έναν καφέ που σας αρέσει και ετοιμάστε τον προσεκτικά. Προσπαθήστε να εστιάσετε τόσο στο άρωμά του, όσο και στη γεύση του, καθώς συχνά μπορεί να διαφέρουν. Δώστε σημασία στη λεπτομέρεια και στις λεπτές αποχρώσεις των γεύσεων και των αρωμάτων σε όλη τη διαδικασία: αμέσως μετά την άλεση, κατά την εκχύλιση, με την πρώτη γουλιά, κρατώντας τον καφέ στον ουρανίσκο, την αίσθηση που αφήνει η επίγευση. Αν είναι αναγκαίο, κρατήστε σημειώσεις. Η γευστική δοκιμή συνήθως γίνεται με καφέ φίλτρου που έχει ετοιμαστεί με την μέθοδο Pour-Over, καθώς έτσι αναδεικνύονται περισσότερο τα φυσικά χαρακτηριστικά του κάθε καφέ, ενώ γευστική δοκιμή μπορεί να γίνει και με εσπρέσο. Αποφύγετε τις μεθόδους που τείνουν να «φιμώνουν» τα αρώματα του καφέ, όπως η καφετιέρα φίλτρου ή η French Press.

 

  1. Ξεκινήστε από το κέντρο του Τροχού

Ξεκινήστε από το κέντρο του τροχού, εντοπίζοντας τη βασική αίσθηση που σας αφήνει η γεύση του καφέ. Αφού αποφασίσετε για την βασική παλέτα γεύσεων, κινηθείτε προς τα άκρα, όπου τα πράγματα γίνονται πιο συγκεκριμένα. Αφού καταλήξετε σε ένα συγκεκριμένο άρωμα, επιστρέψτε στο κέντρο και εξερευνήστε και τα υπόλοιπα αρώματα. Για παράδειγμα, αν γεύεστε έναν μονοποικιλιακό καφέ από την Αιθιοπία, συνήθως η βασική αίσθηση είναι συνήθως φρουτώδης. Κινούμενοι προς τα άκρα, θα πρέπει να επιλέξετε αν ο καφές σας φέρνει στο μυαλό εσπεριδοειδή, ξηρά φρούτα, μούρα ή άλλα φρούτα. Σε περίπτωση ενός καφέ με νότες εσπεριδοειδών, ο τροχός θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα αρώματα του λάιμ, του λεμονιού, του γκρέηπφρουτ ή του πορτοκαλιού. Οι μικρές μικρές «φέτες» συμβολίζουν την ένταση κάθε γεύσης. 

 

  1. Λύστε τις απορίες σας και προσπαθήστε ξανά

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην είστε εξοικειωμένοι με κάποιες γεύσεις που περιγράφει ο τροχός, ή να μην είστε απόλυτα σίγουροι για την ορθότητα τους. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να αναζητήσετε online βοήθεια. Το World Coffee Research Sensory Lexicon περιγράφει με ακρίβεια και σαφήνεια ό,τι θα χρειαστείτε για να κατανοήσετε τους γευστικούς όρους καλύτερα και να ξεκαθαρίσετε το γευστικό προφίλ του καφέ σας. 

  1. Εκφραστείτε με δικά σας λόγια

Ο Τροχός είναι ένα σημαντικό εργαλείο, αλλά το γευστικό αισθητήριο είναι, εν πολλοίς, προσωπική υπόθεση. Μη διστάσετε να σημειώσετε μια νέα γευστική αίσθηση που εντοπίσατε ή να σημειώσετε αναπάντεχους συνδυασμούς που μπορεί να προέκυψαν στο δικό σας φλυτζάνι.  Θυμηθείτε, η διαδικασία πρέπει να παραμένει πάντοτε ευχάριστη, διασκεδαστική και απολαυστική. Οι κανόνες είναι χρήσιμοι, αλλά χρήσιμο είναι και το να παραβιάζονται κατά το δοκούν ορισμένες φορές.

 

Αν όλα αυτά σας φάνηκαν ενδιαφέροντα, δεν έχετε παρά να τα δοκιμάσετε στην πράξη. Κατεβάστε τον Τροχό της γεύσης από εδώ, τυπώστε τον σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί, ετοιμάστε τον αγαπημένο σας καφέ και με το στυλό στο χέρι, εξερευνήστε τα αρώματά του. Ένα υπέροχο ταξίδι στη γεύση και το άρωμα του καφέ έχει μόλις αρχίσει!