ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Τρεις συνταγές για σπιτικά χαρμάνια καφέ

03/02/2021
από coffees.gr

Ένα ευχάριστο ταξίδι στις γεύσεις και τα αρώματα του καφέ.

To Home Blending, η ανάμειξη καφέδων στο σπίτι, είναι μια δύσκολη εργασία που δεν επιφέρει πάντοτε τα επιθυμητά αποτελέσματα, για πολλούς λόγους. Σαν ερασιτέχνες του καφέ, δεν έχουμε την πρόσβαση σε πρώτη ύλη που διαθέτουν οι επαγγελματίες, στερούμαστε την εμπειρία που έχουν κατακτήσει με τα χρόνια οι blenders των μικρών ή των μεγάλων εταιρειών και το γεγονός ότι αναγκαζόμαςστε εκ των πραγμάτων να αναμείξουμε ήδη καβουρδισμένους καφέδες θέτει σοβαρούς περιορισμούς στο εγχείρημά μας. Παρόλα αυτά, το home blending είναι ένα ευχάριστο hobby που κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάμεσα στους λάτρες του καφέ, που αγαπούν τον πειραματισμό και εξερευνούν με αυτό τον τρόπο τις γεύσεις και τα αρώματα του καφέ σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος.

Για όσους τολμηρούς θέλουν να εξασκήσουν τον ουρανίσκο τους και να περάσουν δημιουργικά απογεύματα δημιουργώντας και δοκιμάζοντας το δικό τους espresso blend, συγκεντρώσαμε τρεις απλές και εύκολες συνταγές από τρία μικρά roasteries από όλο τον κόσμο: μία για ένα all day coffee blend, κατάλληο για κάθε γούστο, μία για παραδοσιακό, Ιταλικό espresso blend και μία για ένα χαρμάνι ιδανικό για καφέ φίλτρου.

Όλοι οι καφέδες που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι μονοποικιλιακοί και φυσικά καλής ποιότητας, ενώ μια ζυγαριά ακριβείας είναι το πιο απαραίτητο αξεσουάρ. Τα αποτελέσματα δε θα αντικαταστήσουν σε καμμία περίπτωση το blend που αγαπάτε και πίνετε χρόνια, όμως η δημιουργία του θα είναι μια ευχάριστη «περιπέτεια» - και το αποτέλεσμα, όπως και να έχει, ένας καλός καφές.

 

Συνταγή για All-Day Coffee Blend από την Jen Apodaca, master blender του The Crown Royal Coffee Lab

  • Μία σταθερή βάση (40%): Ο καφές που θα επιλέξουμε σαν βάση για το χαρμάνι μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από γεμάτο σώμα, φυσική γλυκύτητα και «στρογγυλό χαρακτήρα», ώστε από τη μία να αποτελεί έναν καμβά στον οποίο θα ξεδιπλωθούν τα υπόλοιπα αρώματα και από την άλλη να αναμειγνύεται εύκολα με καφέδες διαφορετικών προελεύσεων και εντονότερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών.Μονοποικιλιακοί καφέδες από την Βραζιλία, την Κολομβία ή το Μεξικό αποτελούν δημοφιλείς επιλογές για αυτή τη φάση.
  • Κύριο γευστικό προφίλ (40%): Από αυτό κρίνονται οι βασικές γευστικές νότες του χαρμανιού μας. Αρκετοί το ορίζουν ως το διάστημα από την πρώτη γουλιά ως τη στιγμή που καταπίνουμε. Συνεπώς, μπορούμε να επιλέξουμε έναν καφέ με έντονα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που θα δώσουν στο blend μας τον βασικό του χαρακτήρα. Ένας φρουτώδης καφές από την Κόστα Ρίκα ή την Γουατεμάλα είναι ενδεχομένως μια καλή επιλογή.
  • Επίγευση(20%): Στο τελευταίο στάδιο, χρειαζόμαστε έναν καφέ που θα ρυθμίσει την επιθυμητή οξύτητα του χαρμανιού μας και θα το προικίσει με ανθικές νότες. Αφρικανικοί καφέδες, όπως για παράδειγμα από την Αιθιοπία ή την Κένυα θα φέρουν σε πέρας αυτή την αποστολή με επιτυχία.

 

Συνταγή για παραδοσιακό Ιταλικό espresso blend από τους Sweet Maria Coffee Roasters

  • Arabica από την Βραζίλια (60%): Δίνει στο χαρμάνι τη βάση, προικίζοντας το με δυνατό σώμα, «στρογγυλό» χαρακτήρα και πλούσιο άρωμα
  • Arabica από την Κεντρική Αμερική (25%): Προσθέτει στο χαρμάνι χαρακτήρα και τα έντονα αρώματα που γίνονται αντιληπτά από την πρώη γουλιά. Καφέδες από την Γουατεμάλα, την Κολομβία ή την Κόστα Ρίκα, με φρουτώδη χαρακτήρα, είναι ιδανικές επιλογές.
  • Robusta (15%): Ο Robusta είναι απαραίτητος στα παραδοσιακά espresso blends γιατί προσθέτει ένταση, σώμα και βοηθά στη δημιουργία κρέμας. Απαιτείται προσοχή στην επιλογή του, προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε πραγματικά ποιοτικό Robusta, που δε θα υποβαθμίσει το χαρμάνι μας, αλλά αντίθετα θα το προικίσει, όπως μια ποικιλία από την Ινδονησία ή το Καμερούν.

 

Συνταγή για χαρμάνι καφέ φίλτρου από την Black Out Coffee

  • Arabica από την Κολομβία (60%): Θα δώσει μια ικανοποιητική βάση για το blend, με πλούσιο σώμα και ισορροπία πικρού – γλυκού
  • Arabica από την Αιθιοπία ή την Κένυα (40%): Θα ρυθμίσει την οξύτητα, θα προσφέρει νότες λουλουδιών και φρούτων και έντονη, απολαυστική επίγευση.

 

Ο καφές είναι ένα μαγικό ταξίδι γεύσεων, αισθήσεων και αρωμάτων. Το home blending είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι, ένα ακόμα «όχημα» για αυτό το ταξίδι!