ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Πόσο απαραίτητη είναι η ισοκατανομή στον espresso;

15/09/2022
από coffees.gr

Ειδικά εργαλεία που διανέμουν σωστά τον καφέ στο κλείστρο υπόσχονται ακόμα πιο νόστιμο κι αρωματικό καφέ.

Οι εποχές που ο espresso ήταν «ένας καφές» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η ευρεία διάδοσή του σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι επιταγές του «Τρίτου Κύματος του Καφέ» που του πρόσδωσαν ξεχωριστή γαστρονομική αξία και το διαδίκτυο που είναι ένας ανεξάντλητος πλούτος πληροφοριών κάθε λογής, έχουν μετατρέψει πολλούς σε παθιασμένους, ερασιτέχνες baristi, που προσέχουν κάθε λεπτομέρεια στην εκχύλιση του αγαπημένου τους καφέ.

Σε αυτό το πλαίσιο, φωτίζονται ολοένα και περισσότερο πτυχές της εκχύλισης που μέχρι τώρα παρέμεναν σχεδόν μυστικές. Στην αναζήτηση του τέλειου φλιτζανιού, οι παθιασμένοι ερασιτέχνες δεν στέκονται μόνο στον σχολαστικό έλεγχο των κλασικών παραγόντων (άλεσμα, ποσότητα, θερμοκρασία κλπ) αλλά προσέχουν με επιμέλεια και λιγότερο γνωστές παραμέτρους, όπως την ισοκατανομή του καφέ, χρησιμοποιώντας πολλές φορές και τα αντίστοιχα εργαλεία.

 

Τι εννοούμε με τον όρο «ισοκατανομή» του espresso;

Ο αγγλικός όρος «distribution» στο λεξιλόγιο των καφελατρών μεταφράζεται ως «κατανομή» ή «ισοκατανομή» και περιγράφει το ομαλό γέμισμα του καλαθιού του κλείστρου της μηχανής του espresso. Η κατανομή είναι μια διαδικασία που προηγείται του tamping, καθώς το καλαθάκι του portafilter πρέπει πρώτα να γεμίσει με αλεσμένο καφέ σωστά, πριν αναλάβει δράση το πατητήρι. Η ισοκατανομή βοηθά το νερό να περάσει από όλη τον καφέ με την ίδια ταχύτητα και την ίδια πίεση, βελτιώνοντας σημαντικά την εκχύλιση και, ως εκ τούτου, το άρωμα και τη γεύση του καφέ.

Αρκετοί τείνουν να παρακάμπτουν το στάδιο της κατανομής, θεωρώντας πως το σωστό tamping μπορεί να καλύψει αυτή την έλλειψη και να «σώσει» την κατάσταση, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Είναι γεγονός πως σε μια υπεραυτόματη συσκευή μπορεί η διαφορά να μην είναι πολύ μεγάλη, όμως για κάποιον που o espresso είναι hobby και όχι απλά «ένα καφεδάκι», τέτοιες λεπτομέρειες φαίνονται στο φλιτζάνι. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι επαγγελματίες ή ερασιτέχνες baristi που όχι μόνο προσέχουν ιδιαίτερα την κατανομή του καφέ πριν το tamping, μα ανταλλάσσουν μεταξύ τους και συμβουλές σε online κοινότητες αφιερωμένες στον espresso.

 

Τρία Δημοφιλή Εργαλεία Για την Καλύτερη Κατανομή του Espresso

Μέχρι πρόσφατα, δεν ήταν λίγοι οι baristi που δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα με το ζήτημα της κατανομής του αλεσμένου καφέ στο κλείστρο ή που το έλυναν με εμπειρικές μεθόδους, όπως με το δάχτυλο, με οδοντογλυφίδες, με πιστωτικές κάρτες, ή ακόμα και με… εργαλεία «πατέντες», δηλαδή ιδιοκατασκευές που έκαναν τη διαδικασία αυτή ευκολότερη. Σήμερα, υπάρχουν στην αγορά ειδικά εργαλεία που είναι σχεδιασμένα με βάση τη λειτουργικότητα και την εργονομία, κάνουν την ισοκατανομή παιχνιδάκι και την αναζήτηση του τέλειου espresso λίγο πιο απολαυστική. Αν και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και κυρίως το TikTok έπαιξαν σίγουρα το ρόλο τους στη διάδοση αυτών των εργαλείων, κανείς δε μπορεί να μη λάβει υπόψιν του τα αποτελέσματά τους, αλλά και την ικανοποίηση που δίνουν στο χρήστη τους.

 

To Κλασικό Coffee Distributor: Μοιάζει σαν πατητήρι espresso χωρίς λαβή, όμως η πλευρά που εφαρμόζει στο κλείστρο είναι κατάλληλα σχεδιασμένη ώστε με μια απλή περιστροφική κίνηση να δρα και σαν ισοκατανεμητής, εξαφαλίζοντας ποιοτικές εκχυλίσεις. To βασικό του πλεονέκτημα είναι πως λειτουργεί και σας tamper, μειώνοντας τον αριθμό των απαιτούμενων εργαλείων, όμως είναι ταυτόχρονα και το βασικό το μειονέκτημα: πρέπει να διαλέξουμε την διάσταση που ταιριάζει στο δικό μας κλείστρο, κάτι που ενδεχομένως είναι περιοριστικό.

Ενδεικτικό εργαλείο από τη συλλογή του Coffees.gr: Εργαλείο Ισοκατανομής Καφέ Feggrini CTL 58 mm

 

Εργαλείο Ισοκατανομής με Βελόνες: Το επόμενο βήμα, η νέα γενιά ισοκατανεμητών δανείζεται το στρογγυλό σχήμα της βάσης που εξασφαλίζει ευκολία στις περιστροφικές κινήσεις, αλλά δεν λειτουργεί σαν πατητήρι, παρά έχει βελόνες από ανοξείδωτο ατσάλι. Οι βελόνες μπορεί να είναι από λίγες μέχρι πολλές (ως τριάντα!) και είναι σχεδιασμένες κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να διανέμουν τον αλεσμένο καφέ με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Φυσικά, πάλι απαιτείται η αντιστοιχία στις διαστάσεις κλείστρου – εργαλείου για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ενδεικτικό εργαλείο από τη συλλογή του Coffees.gr: Εργαλείο Ισοκατανομής Καφέ Με Βελόνες Feggrini YE28 σε 51mm, 53mm και 58mm

 

Εργαλείο Ισοκατανομής με Βελόνες Νέας Γενιάς: Τα πιο σύγχρονα εργαλεία ισοκατανομής στηρίζονται στις βελόνες, αλλά έχουν εργονομικότερο σχεδιασμό, είναι σημαντικά ελαφρύτερα και ταιριάζουν σε κάθε μέγεθος κλείστρου, χωρίς περιορισμό στις διαστάσεις. Οι βελόνες είναι σαφώς λιγότερες (συνήθως από τρεις ως έξι), η λαβή μπορεί να είναι κατασκευασμένη από ξύλο, πλαστικό ή μέταλλο και το καθάρισμα εύκολο κι απλό. Όποιος παρακολουθήσει βίντεο εκχυλίσεων espresso στο TikTok είναι σίγουρα εξοικειωμένος με αυτή την κατηγορία εργαλείων, που ο σχεδιασμός τους καταφέρνει να είναι αποτελεσματικός και ταυτόχρονα απλός.

Ενδεικτικό εργαλείο από τη συλλογή του Coffees.gr: Εργαλείο Ισοκατανομής Καφέ Με Βελόνες Feggrini YE33 μαύρο και ασημί, Εργαλείο Ισοκατανομής Καφέ Με Βελόνες Feggrini YE32 με λαβή από τριανταφυλλιά ή σανταλόξυλο.

 

Για πολλούς, ο espresso είναι πάθος και hobby, επιστήμη και λατρεία – κι αν πιείτε έναν καφέ από τα χέρια τους, θα «κολλήσετε» κι εσείς το μικρόβιο!