ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Πόσο απαραίτητη είναι η ισοκατανομή στον espresso;

12/09/2023
από coffees.gr

Ειδικά εργαλεία που διανέμουν σωστά τον καφέ στο κλείστρο υπόσχονται ακόμα πιο νόστιμο κι αρωματικό καφέ.

Οι εποχές που ο espresso ήταν «ένας καφές» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η ευρεία διάδοσή του σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι επιταγές του «Τρίτου Κύματος του Καφέ» που του πρόσδωσαν ξεχωριστή γαστρονομική αξία και το διαδίκτυο που είναι ένας ανεξάντλητος πλούτος πληροφοριών κάθε λογής, έχουν μετατρέψει πολλούς σε παθιασμένους, ερασιτέχνες baristi, που προσέχουν κάθε λεπτομέρεια στην εκχύλιση του αγαπημένου τους καφέ.

Σε αυτό το πλαίσιο, φωτίζονται ολοένα και περισσότερο πτυχές της εκχύλισης που μέχρι τώρα παρέμεναν σχεδόν μυστικές. Στην αναζήτηση του τέλειου φλιτζανιού, οι παθιασμένοι ερασιτέχνες δεν στέκονται μόνο στον σχολαστικό έλεγχο των κλασικών παραγόντων (άλεσμα, ποσότητα, θερμοκρασία κλπ) αλλά προσέχουν με επιμέλεια και λιγότερο γνωστές παραμέτρους, όπως την ισοκατανομή του καφέ, χρησιμοποιώντας πολλές φορές και τα αντίστοιχα εργαλεία ισοκατανομής.

 

Τι εννοούμε με τον όρο «ισοκατανομή» του espresso;

Ο αγγλικός όρος «distribution» στο λεξιλόγιο των καφελατρών μεταφράζεται ως «κατανομή» ή «ισοκατανομή» και περιγράφει το ομαλό γέμισμα του καλαθιού του κλείστρου της μηχανής του espresso. Η κατανομή είναι μια διαδικασία που προηγείται του tamping, καθώς το καλαθάκι του portafilter πρέπει πρώτα να γεμίσει με αλεσμένο καφέ σωστά, πριν αναλάβει δράση το πατητήρι. Η ισοκατανομή βοηθά το νερό να περάσει από όλη τον καφέ με την ίδια ταχύτητα και την ίδια πίεση, βελτιώνοντας σημαντικά την εκχύλιση και, ως εκ τούτου, το άρωμα και τη γεύση του καφέ.

Αρκετοί τείνουν να παρακάμπτουν το στάδιο της κατανομής, θεωρώντας πως το σωστό tamping μπορεί να καλύψει αυτή την έλλειψη και να «σώσει» την κατάσταση, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Είναι γεγονός πως σε μια υπεραυτόματη συσκευή μπορεί η διαφορά να μην είναι πολύ μεγάλη, όμως για κάποιον που o espresso είναι hobby και όχι απλά «ένα καφεδάκι», τέτοιες λεπτομέρειες φαίνονται στο φλιτζάνι. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι επαγγελματίες ή ερασιτέχνες baristi που όχι μόνο προσέχουν ιδιαίτερα την κατανομή του καφέ πριν το tamping, μα ανταλλάσσουν μεταξύ τους και συμβουλές σε online κοινότητες αφιερωμένες στον espresso.

 

Τρία Δημοφιλή Εργαλεία Για την Καλύτερη Κατανομή του Espresso

Μέχρι πρόσφατα, δεν ήταν λίγοι οι baristi που δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα με το ζήτημα της κατανομής του αλεσμένου καφέ στο κλείστρο ή που το έλυναν με εμπειρικές μεθόδους, όπως με το δάχτυλο, με οδοντογλυφίδες, με πιστωτικές κάρτες, ή ακόμα και με… εργαλεία «πατέντες», δηλαδή ιδιοκατασκευές που έκαναν τη διαδικασία αυτή ευκολότερη. Σήμερα, υπάρχουν στην αγορά ειδικά εργαλεία που είναι σχεδιασμένα με βάση τη λειτουργικότητα και την εργονομία, κάνουν την ισοκατανομή παιχνιδάκι και την αναζήτηση του τέλειου espresso λίγο πιο απολαυστική. Αν και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και κυρίως το TikTok έπαιξαν σίγουρα το ρόλο τους στη διάδοση αυτών των εργαλείων, κανείς δε μπορεί να μη λάβει υπόψιν του τα αποτελέσματά τους, αλλά και την ικανοποίηση που δίνουν στο χρήστη τους. 

Εργαλείο Ισοκατανομής με Βελόνες Feggrini YE32: Εργαλείο ισοκατανομής καφέ με βελόνες από ανοξείδωτο ατσάλι και εργονομική λαβή από ξύλο. Περιστρέφοντας της τρεις μεταλλικές βελόνες εξασφαλίζουμε καλύτερη και περισσότερο ομοιόμορφη κατανομή του καφέ στο κλείστρο, ενώ η καμπυλωτή τους άκρη δε φθείρει και δεν γρατσουνά τις ευαίσθητες επιφάνειες. Έχει 3 βελόνες από ανοξείδωτο ατσάλι και είναι ιδανικό για οποιοδήποτε κλείστρο. 

Βρείτε το στο Coffees.gr: Εργαλείο Ισοκατανομής Καφέ Με Βελόνες Feggrini YE32W WalnutΕργαλείο Ισοκατανομής Καφέ Με Βελόνες Feggrini YE32C Beech

Εργαλείο Ισοκατανομής με Βελόνες Feggrini Sveed: Με κομψή θήκη, για εύκολη μεταφορά κι αποθήκευση και επτά βελόνες από ανοξείδωτο ατσάλι, το Sveed είναι ένα εργαλείο που θα αναβαθμίσει τις εκχυλίσεις σας αλλά και τη συλλογή σας από barista tools. 

Βρείτε το στο Coffees.gr: Εργαλείο Ισοκατανομής Καφέ Με Βελόνες Feggrini Sveed Ασημί με ΘήκηΕργαλείο Ισοκατανομής Καφέ Με Βελόνες Feggrini Sveed Μαύρο με Θήκη

Εργαλείο Ισοκατανομής Καφέ Με Βελόνες Feggrini MGN3 Με Μαγνητική Βάση: Για τους πραγματικούς χομπίστες του espresso, που δε θα ενθουσιαστούν μόνο από τον εργονομικό του σχεδιασμό και τις ατσάλινες βελόνες του, αλλά και από την κοψμή του μαγνητική βάση, που κρατά τον πάγκο του barista πάντοτε τακτικό και καθαρό. 

Βρείτε το στο Coffees.gr: Εργαλείο Ισοκατανομής Καφέ Με Βελόνες Feggrini MGN3W Με Μαγνητική Βάση ΛευκόΕργαλείο Ισοκατανομής Καφέ Με Βελόνες Feggrini MGN3B Με Μαγνητική Βάση Μαύρο

Για πολλούς, ο espresso είναι πάθος και hobby, επιστήμη και λατρεία – κι αν πιείτε έναν καφέ από τα χέρια τους, θα «κολλήσετε» κι εσείς το μικρόβιο!