ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Jacu Bird Coffee: Η βραζιλιάνικη απάντηση στον Kopi Luwak

05/10/2021
από coffees.gr

Ένας σπάνιος καφές που παράγεται από κουτσουλιές εξωτικών πτηνών είναι ένα από τα νέα trends στο χώρο της υψηλής γαστρονομίας.

Στην παγκόσμια αγορά του καφέ δεν σπανίζουν τα ιδιαίτερα κι εξωτικά προϊόντα: ένα από αυτά είναι και  o Jacu Coffee! Ένας ακριβός, σπάνιος και gourmet καφές, που πάτησε πάνω σε αντίστοιχα «πειράματα» από την άλλη πλευρά του πλανήτη και δημιούργησε ένα εξαιρετικά πολυτελές και delicatessen προϊόν που έγινε γρήγορα περιζήτητο.

 

Πώς και πού ξεκίνησε ο Jacu Coffee;

Πριν μερικά χρόνια, οι βιολογικές φάρμες καφέ που συνόρευαν με το περιβαλλοντικό πάρκο Pedra Azul, στους πρόποδες του ομώνυμου βουνού, βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα αναπάντεχο πρόβλημα: την εισβολή των πτηνών Jacu, τα οποία έτρωγαν τα νόστιμα κεράσια του καφέ. Καθώς επρόκειτο για φάρμες ελεγχόμενης βιολογικής καλλιέργειας, τα φρούτα του καφέ ήταν αράντιστα και χωρίς χημικά, ενώ το γεγονός ότι τα Jacu είναι προστατευόμενο είδος στην Βραζιλία, μείωσε ακόμα περισσότερα τα περιθώρια άμυνας των αγροτών. Τη λύση στο πρόβλημα έδωσε ένας από τους αγρότες, ο Henrique Sloper, ο οποίος είχε πρόσφατα ταξιδέψει στην Ινδονησία.

Τα πουλιά Jacu αποτελούν προστατευόμενο είδος στην Βραζιλία. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια πτηνών με τους φασιανούς και η επιβίωσή τους απειλήθηκε έντονα από την καταστροφή των Βραζιλιάνικων δασών: όταν την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, η Βραζιλία αποψίλωσε δασώσεις εκτάσεις σχεδόν στο μέγεθος της Ελλάδας, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εντάξει τα Jacu στα προστατευόμενα είδη, κατασκευάζοντας ειδικά πάρκα για την ασφαλή αναπαραγωγή τους. Εντρυφώντας στον Ινδονησιακό καφέ και ανταλλάσσοντας απόψεις με ντόπιους παραγωγούς, ο Sloper έμαθε πολλά για τον περιβόητο Kopi Luwak, τον καφέ που συλλέγεται από τα περιττώματα της μοσχογαλής. Μετά από λίγο ψάξιμο και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους αγρότες, γεννήθηκε ο Jacu Coffee! 

 

Τι είναι ο Jacu Coffee;

Τα άγρια Jacu είναι φυτοφάγα και τρέφονται, ανάμεσα στα άλλα, και με τα κεράσια του δέντρου του καφέ. Τα πουλιά διαλέγουν συνήθως τα πιο ώριμα και ποιοτικά κεράσια, όμως καθώς ο κόκκος του καφέ δε μπορεί να διασπαστεί στο στομάχι του πτηνού, αποβάλλεται με τα περιττώματά του. Λόγω της διαδρομής του στο πεπτικό σύστημα του πτηνού, ο κόκκους του καφέ αποκτά μια γήινη γεύση ξηρών καρπών, που συχνά έχει επίγευση που θυμίζει γλυκάνισο. Ωστόσο, το μπουκέτο αρωμάτων του Jacu Coffee είναι συχνά απρόβλεπτο, αφού εξαρτάται και από τη διατροφή του πτηνού: τα άγρια φρούτα που καταναλώνει το Jacu επιδρούν στα αρώματα του καφέ, οπότε είναι συχνό να εντοπίζονται έντονες νότες βερίκοκου, μούρων ή ακόμα και μανιταριών.

 

Πώς παράγεται και σε τι επίπεδα φτάνει η τιμή του Jacu Coffee;

Τα Jacu εμφανίζονται στις φυτείες καφέ συνήθως κοντά στην εποχή της συγκομιδής, όταν τα κεράσια του καφέ είναι πλέον ώριμα. Με το πρώτο φως της μέρας, οι εργάτες μαζεύουν με προσοχή της κουτσουλιές και απομονώνουν τους αχώνευτους κόκκους καφέ, οι οποίοι καθαρίζονται σχολαστικά και στη συνέχεια επεξεργάζονται με την υγρή μέθοδο, που αναδεικνύει περισσότερο τα ιδιαίτερα αρώματά τους. Η δυσκολία στην επεξεργασία του αλλά και η περιορισμένη ποσότητα του παράγεται κάθε χρόνο, έχει σαν αποτέλεσμα ο καφές Jacu να μοσχοπουλιέται σε εξαιρετικά υψηλές τιμές, που μπορεί να αγγίξουν και τα 1000 δολάρια του κιλό – αν και είναι ακόμα πιο δύσκολο να τον συναντήσει κανείς εκτός Βραζιλίας.

 

O Jacu Coffee ήρθε στην Ελλάδα από το Coffees.gr!

Aν επιθυμείτε να δοκιμάσετε τον θρυλικό Jacu Coffee, δε χρειάζεται να ταξιδέψετε στη Νότια Αμερική! Η γερμανική εταιρεία Minges τον προσφέρει σε συσκευασίες των 125 γραμμαρίων, σε κόκκους, ώστε να τον απολαύσετε όπως εσείς θέλετε. Ο Minges Single Origin Brasil Jacu Bird χαρακτηρίζεται από φρουτώδη αρώματα, νότες γλυκάνισου και περιπετειώδη οξύτητα, ενώ είναι μια delicatessen απόλαυση που πραγματικά ελάχιστη θα έχουν την ευκαίρία να δοκιμάσουν.

 

Στον κόσμο του καφέ, όλα είναι πιθανά - ακόμα και εκλεκτός καφές από τις κουτσουλιές πουλιών!