Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ταξίδι στην Ταϊλάνδη με τον Kafe Boran !

19/09/2018
από coffees.gr

O καφές συναντάνται σε ολόκληρο τον πλανήτη, με αρκετές διαφορές από χώρα σε χώρα. Μερικές από τις πιο ασυνήθιστες παραλλαγές του απαντώνται στην Ασία και πιο συγκεκριμένα, στην Ταϊλάνδη ! 

Αν και ο καφές εισήχθη στη Νοτιανατολική Ασία πάρα πολλά χρόνια πριν και πολλές από τις χώρες της περιοχής παραμένουν μεγάλες δυνάμεις στην παραγωγή του καφέ, όπως η Ινδονησία και το Βιετνάμ, η κουλτούρα του καφέ που αναπτύχθηκε σε αυτές τις χώρες διαφέρει πολύ τόσο από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, όσο και από την αμερικάνικη και συνεχίζει να παραξενεύει τους δυτικούς ουρανίσκους. Τα ροφήματα της νοτιοανατολικής Ασίας έχουν σε γενικές γραμμές ως βάση κόκκους Robusta, δέχονται γενναιόδωρες δόσεις γάλακτος, πίνονται συνήθως παγωμένα και περιλαμβάνουν ένα πλήθος μπαχαρικών, όπως εξάλλου και η γαστρονομική παράδοση των περιοχών. Όλα αυτά αντανακλώνται σε έναν δημοφιλή Ταϊλανδέζικο καφέ, τον Kafe Boran !

O Kafe Boran ήταν μέχρι πρόσφατα ο χαρακτηριστικός καφές της Ταϊλάνδης, αν και η επέλαση του λεγόμενου «Τρίτου Κύματος» του καφέ και η τάση για specialty καφέδες τον έχει παραγκωνίσει σημαντικά – εξάλλου το όνομά του στα ταϊλανδέζικα σημαίνει «παλιός καφές».  Η γεύση του Kafe Boran εμπλουτίζεται με διάφορα μπαχαρικά, όπως κάρδαμο, καραμελωμένο σουσάμι, σόγια, ψημένο ρύζι, ακόμα και αλάτι, ανάλογα με την περιοχή της χώρας και την συνταγή που χρησιμοποιείται. Τα μπαχαρικά δεν προστίθεται στην κούπα, αλλά αλέθονται μαζί με τους κόκκους του καφέ, ώστε τα αρώματά τους να ξεδιπλωθούν κατά την εκχύλιση. Παραδοσιακά, η εκχύλιση του καφέ γίνεται με πολύ λεπτό τουλπάνι.

Η συνταγή μας έχει προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα και δε χρησιμοποιεί πολλά εξωτικά υλικά – κρατά όμως την διαδικασία και κάποια από τα αρώματα του αυθεντικού Kafe Boran ! Έτσι κι αλλιώς, ο καφές δεν είναι μόνο γεύση και άρωμα, αλλά και πειραματισμός κι επαφή με άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς, και από αυτή την άποψη, ο Kafe Boran θα σας αποζημιώσει.

 

Τι χρειαζόμαστε για τον Kafe Boran;

  • Κόκκους καφέ χοντροαλεσμένους (ιδανικά επιλέγουμε χαρμάνι 100% Robusta)
  • Σπόρους κάρδαμου
  • Λίγη βανίλια
  • Μια πρέζα αλάτι
  • Ζαχαρούχο Γάλα
  • Πάγο
  • Ένα πολύ λεπτό τουλπάνι (όπως αυτό που χρησιμοποιείται για το πήξιμο του τυριού)

 

Πως ετοιμάζουμε τον Kafe Boran;

  • Ανακατεύουμε τον χοντροαλεσμένο καφέ με τους τριμμένους σπόρους του κάρδαμου, την τριμμένη βανίλια και το αλάτι
  • Τοποθετούμε στο τουλπάνι το μείγμα του καφέ και των μπαχαρικών
  • Βράζουμε νερό, ώστε να φτάσει στην θερμοκρασία των 80oC περίπου
  • Σε μια κανάτα, τοποθετούμε το τουλπάνι με το μείγμα του καφέ και των μπαχαρικών και ρίχνουμε αργά το ζεστό νερό
  • Περιμένουμε πέντε με δέκα λεπτά, ανάλογα με το πόσο δυνατό επιθυμούμε τον καφέ μας
  • Σερβίρουμε σε χαμηλά ποτήρια, συμπληρώνουμε ζαχαρούχο γάλα, πάγο και ανακατεύουμε.

 

 

 

Συμβουλές για έναν πετυχημένο Kafe Boran :

  •  Οι Ταϊλανδοί – όπως και γενικά οι Ασιάτες – αγαπούν ιδιαίτερα τη στιβαρότητα και την δύναμη του Robusta. Χρησιμοποιώντας ένα χαρμάνι 100% Robusta, όπως τον Qualita Rossa της Amigos πλησιάζουμε περισσότερο στην αυθεντική γεύση του Ταϊλανδέζικου καφέ. 
  • Λόγω της μεθόδου εκχύλισης που χρησιμοποιείται, οι κόκκοι του καφέ πρέπει να είναι χοντροαλεσμένοι, τόσο για να εκχυλιστούν σωστά όσο και για να αποφύγουμε τα σωματίδια του καφέ στο τελικό μας ρόφημα.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα μπαχαρικά στο μείγμα, όπως κανέλα, γαρύφαλο ή αν θέλουμε μια παραπάνω νότα εξωτισμού, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλάτι με λίγη πάστα σόγιας. Όλα είναι θέμα πειραματισμού !
  • Υπάρχουν στο εμπόριο έτοιμα μείγματα μπαχαρικών για ταϊλανδέζικο καφέ, με την ονομασία Oylang. Μπορείτε να τα βρείτε στα μαγαζιά που ειδικεύονται στις ethnic κουζίνες, αλλά αυτό ίσως σας στερήσει τη χαρά του πειραματισμού.
  • Το ζαχαρούχο γάλα είναι απαραίτητο γιατί εκτός από την γεύση, προσφέρει στον καφέ και την απαραίτητη κρεμώδη υφή που εκτιμάται στην Ασία και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από απλό φρέσκο γάλα.
  • Οι δόσεις του καφέ που χρησιμοποιούμε είναι ανάλογες με αυτές που θα χρησιμοποιούσαμε στην σπιτική μας καφιετέρα για καφέ φίλτρου.
  • Αν θέλουμε να επισπεύσουμε την διαδικασία, μπορούμε να προσθέσουμε το μείγμα του καφέ και των μπαχαρικών στην καφετιέρα μας, αλέθοντας τους κόκκους όπως και αν θέλαμε να φτιάξουμε κανονικό καφέ φίλτρου. Το αποτέλεσμα θα είναι ελαφρά διαφορετικό αλλά η διαδικασία πιο εύκολη.

 

Οι δυνατότητες που μας δίνει ο καφές είναι πραγματικά ανεξάντλητες. Μόνο με μερικά υλικά και πολύ διάθεση για πειραματισμό, μπορούμε να πάμε ένα γρήγορο ταξίδι μέχρι την Ταϊλάνδη. Μπορεί ο Kafe Boran να μην είναι ο πιο νόστιμος καφές που έχετε δοκιμάσει, όμως μπορεί σας ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα μόνο με μερικές γουλιές.