ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ο καφές στον καιρό της ακρίβειας

04/05/2022
από coffees.gr

Πέντε τρόποι να μειώσουμε το κόστος του καθημερινού μας espresso.

Σε σχετικές μελέτες, αποδεικνύεται πως η ακρίβεια είναι ο πρώτος παράγοντας άγχους για το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και τον πληθωρισμό σε ανοδική πορεία, το κόστος διαβίωσης έχει ανέβει σημαντικά. Ο καφές έχει επηρεαστεί ήδη από τις αρχές της προηγούμενης χρονιάς εξαιτίας μιας σειράς προβλημάτων (προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιρείας των lockdown, κακές σοδειές, ξηρασίες και πλημμύρες, αύξηση του κόστους μεταφοράς λόγω του πρόσφατου πολέμου κλπ) και σε συνδυασμό με την υπόλοιπη καθημερινότητα, η διαφορά είναι αισθητή.

H τιμή του καφέ ή του τσαγιού έχει πάρει πολλές φορές πολιτικές διαστάσεις: μη ξεχνάμε το Tea Party στην Αμερική του 1773 για την φορολόγηση του Τσαγιού ή τον ισχυρισμό των συντηρητικών ρεπουμπλικάνων πως για την δεινή οικονομική κατάσταση των millenials φταίει «ο καθημερινός τους Latte». Εμείς εδώ όμως δε θα ασχοληθούμε με αυτές τις πτυχές του ζητήματος – απλά θα αναζητήσουμε τρόπους να απολαμβάνουμε τον καφέ μας, μειώνοντας το σχετικό κομμάτι του οικογενειακού προϋπολογισμού.

 

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του καθημερινού μας καφέ;

 

Επιλέγουμε την οικονικότερη λύση: Οι καφετιέρες που βρίσκονται στο εμπόριο και προορίζονται για οικιακή χρήση είναι πραγματικά αμέτρητες, δίνοντας μας πολλές επιλογές, κάθε μία από τις οποίες έχει το δικό της κόστος. Μπορεί ένα πακέτο κάψουλες espresso να φαίνεται με την πρώτη ματιά οικονομικότερο από ένα κιλό καφέ σε κόκκους, ωστόσο η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική! Ο υπολογισμός του κόστους ανά κούπα ή φλιτζάνι καφέ είναι η ασφαλέστερη λύση για να γνωρίζουμε τι πραγματικά πληρώνουμε. Οι κάψουλες οποιασδήποτε μορφής είναι η ακριβότερη επιλογή, ακολουθεί ο έτοιμος, αλεσμένος καφές, για να αποδειχθεί πως ο καφές σε κόκκους, σε συσκευασία του ενός κιλού, είναι η πιο οικονομική λύση, ειδικά αν ο καφές είναι για εμάς μια καθημερινή συνήθεια. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το κόστος αγοράς ενός μύλου άλεσης ή μιας μηχανής με ενσωματωμένο μύλο, όμως η απόσβεση γίνεται πραγματικά πολύ πολύ γρήγορα.

Βγάζουμε τις μηχανές από την πρίζα: Οι καφετιέρες και οι μύλοι άλεσης είναι ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες μάλιστα χρησιμοποιούνται για λίγα λεπτά κάθε μέρα. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μένουν στην πρίζα ολόκληρο το 24ωρο (εκτός αν μιλάμε για μοντέλα μηχανών με προγραμματισμό και ξυπνητήρι). Η ενέργεια που καταναλώνει μια συσκευή σε stand by επιβαρύνει τον λογαριασμό της ΔΕΗ, με ποσά που μπορεί να μη γίνονται αντιληπτά ή να μην είναι σπουδαία, αλλά ο σωστός οικονομικός προγραμματισμός φαίνεται στις λεπτομέρειες.

Αγοράζουμε σοφά: Κάνουμε έρευνα αγοράς, επιλέγουμε καταστήματα που εμπιστευόμαστε, μένουμε ενήμεροι για τις προσφορές των καταστημάτων αυτών (ενδεχομένως, με μια εγγραφή στο newsletter τους), χρησιμοποιούμε τα δωρεάν μεταφορικά που προσφέρουν, αν ψωνίζουμε ηλεκτρονικά, και γενικά κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουμε το κόστος του φυσικού ή ηλεκτρονικου καλαθιού μας. Αν αγαπάμε το e-shopping, συνδυαστικές παραγγελίες, παραγγελίες με ορίζοντα διμήνου ή τριμήνου, παραγγελίες μαζί με φίλους μας είναι μερικά «έξυπνα» κόλπα που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να εκμεταλλετούμε στο μέγιστο κάθε προσφορά που κάνει το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

Προμηθευόμαστε ένα ποτήρι καφέ πολλαπλών χρήσεων: Πέρα από το γεγονός ότι ήδη αρκετές καφετέριες απαλλάσσουν τους πελάτες τους από το περιβαλλοντικό τέλος χρήσης πλαστικού, αν ο πελάτης επιλέξει να πάρει τον take-away καφέ σε επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι, ένα τέτοιο ποτήρι μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πάντα μαζί μας τον δικό μας αγαπημένο κρύο ή ζεστό καφέ, κάτι που μειώνει το καθημερινό μας κόστος για τον καφέ σε απίστευτο βαθμό.

Ξέρουμε τι ψωνίζουμε:  Καλός καφές δε σημαίνει απαραίτητα ακριβός καφές! Σίγουρα, υπάρχουν premium blends ή σπάνιοι μονοποικιλιακοί καφέδες που είναι ακριβότεροι (και αξίζουν τα χρήματα τους) όμως υπάρχουν και πιο budget επιλογές που θα μας αφήσουν ικανοποιημένους με πολύ λιγότερα χρήματα. Ειδικά αν αγαπάμε τον παραδοσιακό Ιταλικό espresso, μπορούμε εύκολα να βρούμε χαρμάνια σε προσιτές τιμές, που δίνουν εξαιρετικές εκχυλίσεις και απόλυτα επιτυχημένους espresso ή cappuccino. Μπορούμε να κρατήσουμε τις delicatessen επιλογές μας για πιο ξεχωριστές στιγμές ή να αραιώσουμε τις συγκεκριμένες αγορές, και παράληλλα να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε το value-for-money blend που θα γίνει η καθημερινή μας συνήθεια.

 

H ακρίβεια και η άνοδος του κόστους της καθημερινότητας γίνεται σίγουρα βραχνάς για όλους μας – ας κρατήσουμε όμως την αγαπημένη μας συνήθεια έξω από αυτό, όπως και όλα τα πράγματα που μας κάνουν να χαμογελάμε.