Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Θέλει όντως ο καφές γερό στομάχι ;

19/05/2017
από coffees.gr

Η κατανάλωση καφέ είναι για τους περισσότερους από εμάς μια αγαπημένη συνήθεια, συνδιασμένη τόσο με στιγμές χαλάρωσης, διασκέδασης και αποφόρτισης, όσο και με το γεμάτο ένταση ξεκίνημα μιας καινούριας ημέρας. Συκοφαντημένη κατά το παρελθόν ως επιβλαβής για την υγεία, η λελογισμένη κατανάλωση καφέ σήμερα προτείνεται από τους ειδικούς ως σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών και θεωρείται απόλυτα ασφαλής. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι σπάνια η σύνδεση της κατανάλωσης του καφέ με στομαχικές ενοχλήσεις, για τις οποίες είναι καλό να γνωρίζουμε που οφείλονται, αν είναι πραγματικά επικίνδυνες και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

 

  • Στομαχική ευαισθησία στα οξέα του καφέ :

Αν και το πεπτικό μας σύστημα βασίζεται στα οξέα για να λειτουργήσει, η υπερβολική τους παρουσία μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα και ενοχλητικά συμπτώματα. Καθώς τα φυσικά οξέα του καφέ μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή των γαστρικών οξέων, άτομα με ευαισθησία μπορεί να παραπονεθούν για ενοχλήσεις μετά την κατανάλωση καφέ, όξινων χυμών ή αλκοόλ. Συχνά αυτά τα συμπώματα μπορεί να είναι ενδεικτικά ενός ήδη υπάρχοντος προβλήματος στο πεπτικό σύστημα (όπως μια γαστρίτιδα ή ένα έλκος), οπότε αν οι ενοχλήσεις είναι συχνές, μια επίσκεψη σε γιατρό ίσως είναι επιβεβλημένη. Διαφορετικά, η εύρεση καφέδων με χαμηλή οξύτητα (συγκεκριμένες ποικιλίες καφέ ή συγκεκριμένοι τρόποι παρασκευής, όπως ο Cold Brew) μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα.

 

  • Ευαισθησία του στομάχου στην καφεϊνη:

Η χημική σύσταση της καφεϊνης έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει τον μεταβολισμό, κάτι που σε γενικές γραμμές θεωρείται επιθυμητό, μπορεί να έχει ωστόσο διάφορες παρενέργειες. Καθώς γρηγορότερος μεταβολισμός σημαίνει αυξημένη παραγωγή γαστρικών οξέων, η ευεργετική επίδραση του καφέ μπορεί να ενοχλήσει τα ευαίσθητα στομάχια. Επίσης , η καφεϊνη επηρεάζει την κινητικότητα του εντέρου, προκαλώντας σε ορισμένους οργανισμούς μέχρι και διάρροια, σε κάποιες περιπτώσεις. Αν η καφεϊνη είναι αυτό που πυροδοτεί τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις, η λύση είναι εύκολη και έγκειται στην αναζήτηση ροφημάτων με μικρότερη περιεκτικότητα στη δραστική ουσία – ένας ντεκαφεινέ καφές είναι προτιμώμενος  σε αυτή την περίπτωση. Διαφορετικά, είναι καλύτερο να μειωθεί η κατανάλωση καφέ, ενώ οι ειδικοί σχολιάζουν ότι σε περίπτωση ενόχλησης από την καφεϊνη, η κατανάλωση μιας μπανάνας μπορεί να δράσει ανακουφιστικά. Η εξεύρεση της ακριβούς καφεϊνης που έχει κάθε ρόφημα είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά υπάρχουν έρευνες και μελέτες που μπορούν να μας βοηθήσουν. 

 

  •  Η κατανάλωση γίνεται με άδειο στομάχι : 

 Ο καφές, παρόλη την εκλεπτυσμένη γεύση του και τα οφέλη για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, παραμένει ένα ποτό έντονο, πλούσιο σε οξέα και χημικές ενώσεις, με πολύπλοκες γεύσεις και αρώματα. Συνεπώς, δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεται με άδειο στομάχι, καθώς αυτό όχι μόνο μειώνει την απόλαυση, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε δυσάρεστα συμπτώματα. Οι σύχρονοι ρυθμοί ζωής μας κάνουν συχνά να παραλείπουμε το πρωινό γεύμα, χωρίς παράλληλα να παραλείπουμε τον πρωινό καφέ  - ένας συνδιασμός που ποτέ δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστος για το στομάχι. Δεν είναι σωστό να μην δίνουμε τη δέουσα προσοχή στο πρωινό γεύμα, όχι μόνο επειδή είναι γενικότερα απαραίτητο, μα και γιατί χωρίς αυτό η κατανάλωση καφέ θα επιφέρει ανεπιθύμητες στομαχικές παρενέργειες. Αν έχουμε ενοχλήσεις από την πρωινή κατανάλωση καφέ παρόλο που δεν παραλείπουμε να τρώμε πρωινό, ίσως είναι καλό να πειραματιστούμε λίγο με τις τροφές που περιλαμβάνει το πρόγευμά μας.  Πρωτεινούχες ή αλκαλικές τροφές μπορεί να δράσουν καταλυτικά στην μείωση των ενοχλήσεων – άρα και στην ουσιαστικότερη απόλαυση του καφέ.

 

Οι μικροενοχλήσεις που μπορεί να έχει το στομάχι από την κατανάλωση του καφέ είναι τις περισσότερες φορές ακίνδυνες και σχετίζονται συνήθως με τις συνήθειές μας γύρω από την κατανάλωση του καφέ, παρά με το ίδιο το ρόφημα. Αν τα συμπτώματα δεν είναι σοβαρά, και αφού ένας γιατρός επιβεβαιώσει την απουσία γενικότερης παθολογίας στο πεπτικό σύστημα, ο πειραματισμός και η βελτίωση των συνηθειών μας μπορεί να κάνει τα προβλήματα παρελθόν και τον καθημερινό μας καφέ απολαυστικότερο.


 

 

SaveSaveSaveSaveSave