ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Kawaha από το Κονγκό, μια παμπάλαια, αρωματική συνταγή καφέ

22/10/2021
από coffees.gr

Ένας καφές κατευθείαν από τους δρόμους των Αραβικών καραβανιών.

Ο καφές σήμερα μπορεί να είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα του κόσμου, όμως πριν αρκετά χρόνια ήταν κάτι πραγματικά ασυνήθιστο για τους δυτικούς ουρανίσκους. Με καταγωγή από την Αιθιοπία και διάδοση που οφείλεται στον Αραβικό κόσμο, ο καφές ήταν για δεκαετίες το μυστικιστικό, απόκρυφο ρόφημα της Ανατολής, που δημιουργούσε ερωτήματα και απορία στους Ευρωπαίους.

Αν θέλουμε να ανακαλύψουμε συνταγές από το παρελθόν του καφέ, πριν ο espresso κατακτήσει όλο τον πλανήτη και πριν ο Cold Brew γίνει το φετίχ της γενιάς του Instagram, θα πρέπει να στραφούμε στην Αραβική Χερσόνησο, αλλά και στις γειτονικές αφρικανικές χώρες. Τα καραβάνια των Αράβων εμπόρων, οι οποίοι ήταν δεινοί καφεπότες, διέδωσαν την κατανάλωση του καφέ σε όλα τα γειτονικά κράτη – και μερικές από τις παμπάλαιες αυτές τεχνικές επιβιώνουν και σήμερα.

Μια τέτοια συνταγή είναι και ο Kahawa από το Κονγκό. Εμπορικό σταυροδρόμι για πολλά χρόνια, το Κονγκό υιοθέτησε το ρόφημα Kahwa από τους άραβες, μαζί με την συνήθεια της προσθήκης των μπαχαρικών. Όταν αργότερα, στα χρόνια της αποικιοκρατίας, το Κονγκό έγινε καφεοπαραγωγός χώρα, οι παλιές συνταγές διατηρήθηκαν και διατηρούνται ακόμα και σήμερα. Πλούσιος σε αρώματα, τόσο λόγω του γευστικού προφίλ του αφρικάνικου καφέ, όσο και λόγω των μπαχαρικών, ο Kahawa του Κονγκό θα κάνει την κουζίνα να μοσχομυρίζει σαν μαγευτική αραβική όαση.

 

Τι χρειαζόμαστε για έναν Κογκολέζικο Kahawa;

  • ¼ κούπας νερό
  • Σπόρους από δύο λοβούς κάρδαμο
  • 3 κουταλιές τις σούπας χοντροαλεσμένο καφέ
  • ¼ κουταλιά της σούπας τζίντζερ
  • ¼ κουταλιά της σούπας κανέλα

 

Πως ετοιμάζουμε τον Κογκολέζικο Kahawa;

  • Τοποθετούμε το νερό, τον καφέ και τα μπαχαρικά σε ένα κατσαρολάκι
  • Μόλις πάρει βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 10-15 λεπτά
  • Αφήνουμε λίγο να σταθεί, με κλειστό το μάτι
  • Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε μικρά ποτήρια

 

Γευστικές Προτάσεις για αυθεντική γεύση από Αφρική!

Στο Κονγκό παράγεται τόσο Arabica, όσο και Robusta, και οι ντόπιοι ανέκαθεν απολάμβαναν και τις δύο ποικιλίες, με το Robusta να είναι λίγο πιο δημοφιλείς, καθώς η παραγωγή Arabica συνήθως διοχετεύεται στις εξαγωγές. Για να επιτύχουμε μεγαλύτερη αυθεντικότητα, επιλέγουμε καφέδες απόα την Αφρική, με αρώματα και γευστικές παλέτες παρόμοιες με τους κόκκους του Κονγκό.

New York Monorigini Camerun 250g σε κόκκους : Μονοποικιλιακός, 100% Robusta καφές από τα ηφαιστειακά εδάφη του Καμερούν. Ένας από τους καλύτερους Robusta που κυκλοφορούν, με έντονες νότες πικρής σοκολάτας και φουντουκιών και πλούσια, βουτυράτη επίγευση.

Caffe Lab Etiopia Bale Mountain 250g σε κόκκους : Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από την περιοχή Arsi στο Bale Mountain της Αιθιοπίας. Κομψός και ντελικάτος, με δροσερές νότες εσπεριδοειδών και τσαγιού, είναι η επιτομή του αρωματικού αφρικάνικου καφέ.

Caffe Lab Rwanda Nova Café Des Mamas 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από την Βόρεια Ρουάντα. Οι κόκκοι είναι όλοι Peaberry και είναι πλούσιοι σε άρωμα, με νότες σοκολάτας, τσαγιού και ζωηρή οξύτητα εσπεριδοειδών.

 

Η ταξιδιάρικη διάθεση μπορεί να μας βρει ακόμα και μέσα στο σπίτι, ένα πρωινό Κυριακής – το μόνο που χρειάζεται, είναι η μυρωδιά ενός πανάρχαιου καφέ, του Kahawa από το Κογκό.