ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Kona Koffee: ένας σπάνιος καφές από τα ηφαίστεια της Χαβάης.

25/02/2021
από coffees.gr

Ο μοναδικός καφές που παράγεται σε αμερικάνικο έδαφος είναι ένας από τους εκλεκτότερους και πιο σπάνιους καφέδες ολόκληρου του πλανήτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μπορεί να συγκαταλέγονται ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ παγκοσμίως, αλλά είναι γνωστό ότι δεν παράγει η ίδια καφέ. Κι όμως… στην 50η πολιτεία των ΗΠΑ, όχι απλά καλλιεργείται καφές, αλλά παράγεται ένας από τους ακριβότερους καφέδες ολόκληρου του κόσμου: ο Kona Coffee από τη Χαβάη.

Που παράγεται ο Kona Coffee;

Αν και η Χαβάη έχει αρκετές φυτείες καφέ, μόνο ένα μικρό κομμάτι της παραγωγής μπορεί να χαρακτηρίζεται επίσημα ως Kona Coffee. Ο Kona Coffee καλλιεργείται μόνο σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι γης του μεγαλύτερου νησιού του συμπλέγματος της Χαβάης, στις πλαγιές των ηφαιστείων Hualalai και Mauna Loa. Η λωρίδα γης που ονομάζεται από τους ντόπιους αλλά και τους γνώστες του καφέ ως «Ζώνη του Κona» έχει μήκος 22 μίλια και πλάτος μόλις δύο μίλια και συνδυάζει το ιδιαίτερο κλίμα της Χαβάης, το οποίο χαρακτηρίζεται από ηλιοφάνεια αλλά και συχνές βροχοπτώσεις με τα ιδιαίτερα εύφορα ηφαιστειακά εδάφη. Τα καφεόδεντρα ανθούν από τον Ιανουάριο ως τον Μάη και οι καρποί ωριμάζουν σιγά σιγά ως τα τέλη του Αυγούστου. Οι καφεοπαραγωγοί διαλέξουν τους καρπούς έναν έναν με το χέρι, ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσής τους, και έπειτα οι κόκκοι συλλέγονται με την παραδοσιακή μέθοδο, καθώς ξεραίνονται στον ήλιο σε ειδικές επιφάνειες που ονομάζονται hoshidanas.

Ποια είναι η ιστορία του Kona Coffee;

Ο Κona Coffee αντανακλά πλήρως την πλούσια και πολυπολιτισμική ιστορία της Χαβάης. Τα καφεόδεντρα Arabica έφτασαν στο νησί τον 19ο αιώνα από την Βραζιλία, χάρη στον Samuel Ruggles, έναν ιεραπόστολο που έδρασε στην περιοχή. Αρχικά, οι χαβανέζικες φυτείες καφέ ανήκαν σε μεγάλους γαιοκτήμονες, όμως στην αρχή του 20ου αιώνα όλο και περισσότερες χώρες μπήκαν δυναμικά στην παραγωγή του καφέ, με αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές, κάτι που έκανε τους μεγάλους παραγωγούς να εγκαταλείψουν τη Χαβάη. Οι παλιές φάρμες εγκαταλείφθηκαν, κατατμήθηκαν και  πέρασαν στα χέρια φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων, ως οικογενειακές πλέον φάρμες. Για χρόνια, η παραγωγή καφέ στη Χαβάη ήταν υπόθεση των Ιάπωνων μεταναστών που βρίσκονταν στον νησί, ενώ σήμερα δραστηριοποιούνται πάνω από 600 μικροπαραγωγοί καφέ στο νησί.

Τι να περιμένει κανείς από ένα φλυτζάνι Kona Coffee;

Τα εδάφη στα οποία μπορεί να παραχθεί Kona Coffee είναι λιγοστά, και η χειρωνακτική εργασία που απαιτείται είναι επίπονη, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μια εξαιρετικά περιορισμένη παραγωγή, που δεν ξεπερνά τους 1500 τόνους ετησίως.  Η γεύση του Kona Coffee περιγράφεται από τους μυημένους ως ιδιαίτερα πικάντικη, βαθιά, με επίγευση που θυμίζει κρασί και απουσία της χαρακτηριστικής πικράδας του καφέ. Ο συγγραφέας Mark Twain έγραφε για τον Kona Coffee το 1866 πως «έχει το πλουσιότερο άρωμα από οποιοδήποτε άλλο καφέ, όπου κι αν φυτρώνει, όπως κι αν τον λένε».

Πόσο εύκολο είναι να βρει κανείς Kona Coffee;

H πραγματικά περιορισμένη παραγωγή του Kona Coffee, αλλά και η ακριβή του τιμή τον καθιστά ευάλωτο στις απομιμήσεις. Έχει υπολογιστεί πως από τον καφέ που προωθείται ως Kona Coffee σε ολόκληρο τον κόσμο, μόνο ένα 30% είναι αυθεντικός Kona Coffee. Ακόμα, στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά blends που χρησιμοποιούν μόνο ένα ποσοστό Kona Coffee, σε συνδυασμό συνήθως με άλλους εκλεκτούς καφέδες. Ακόμα κι εκεί όμως απαιτείται προσοχή, καθώς πολλοί επιτήδειοι προωθούν στο εμπόριο Kona Blends τα οποία δεν περιέχουν καθόλου τον φημισμένο χαβανέζικο καφέ ή τον περιέχουν σε πραγματικά αμελητέες ποσότητες, που δεν επηρεάζουν καθόλου τη γεύση του χαρμανιού – το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό Kona Coffee σε ένα χαρμάνι είναι 10%.  

H ιταλική εταιρεία Caffe Lab προσφέρει αυθεντικό Kona Coffee σε συσκευασία των 250 γραμμαρίων. Πρόκειται για έναν καφέ με ζωηρή οξύτητα, που χαρακτηρίζεται από φρουτώδεις και ανθικές νότες, μια πραγματικά σπάνια και gourmet απόλαυση.

Οι εποχές που ο καφές ήταν απλά μια καθημερινή συνήθεια φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτεί. Ο κόσμος του καφέ κρύβει πολλές γαστρονομικές απολαύσεις, σε τιμή, prestige και απόλαυση που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από ένα καλό whiskey ή ένα ακριβό κρασί. Σημασία πάντα έχει ο καλός καφές – ο καφές που μας αξίζει.