ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Kopi Luwak : η απίστευτη ιστορία του ακριβότερου καφέ του κόσμου.

26/02/2021
από coffees.gr

Η συνεχής αναζήτηση των λάτρεων του καφέ για ξεχωριστές, ιδιαίτερες γεύσεις, έχει το εξωτικό και μοναδικό «άγιο δισκοπότηρο» της : τον καφέ Kopi Luwak από την Ινδονησία, τον πιο ακριβό και ιδιαίτερο καφέ του κόσμου.

Σε μια εποχή που η γευσιγνωσία του καφέ και οι δεκάδες διαθέσιμες ποικιλίες του έχουν αρχίσει να θυμίζουν τις αντίστοιχες συνήθειες των οινολατρών, η αναζήτηση για καλούς, ποιοτικούς και σπάνιους καφέδες έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Aνάμεσα σε δημοφηλείς καφέδες όπως ο Jamaica Blue Mountain ή σε προσεκτικά επιλεγμένους καφέδες από μικρούς παραγωγούς, οι λάτρεις του καφέ από όλο τον κόσμο ορκίζονται στο όνομα του Kopi Luwak – ή τουλάχιστον, όσοι κατάφεραν να δοκιμάσουν αυτόν τον μοναδικό καφέ.

 Τι είναι ο Kopi Luwak;

Ο Kopi Luwak έρχεται από την Ινδονησία και το τρόπος παραγωγής του σοκάρει και παραξενεύει όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή μαζί του. Πρόκειται για καφέ που συλλέγεται από τα περιττώματα της μοσχογαλής (palm civet), ενός μικρού θηλαστικού που μοιάζει με νυφίτσα και ζει κοντά σε φυτείες καφέ στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας. Οι μοσχογαλές τρέφονται, μεταξύ άλλων, με τους καρπούς του καφεόδεντρου, όμως καθώς δεν μπορούν να χωνέψουν τους κόκκους, τους αποβάλλουν με τα υπόλοιπα περιττώματά τους. Οι κόκκοι υφίστανται ζύμωση κατά τη διαδρομή τους στο πεπτικό σύστημα των ζώων, κάτι που τους δίνει τη μοναδική τους γεύση, σύμφωνα με τους λάτρεις του ροφήματος.

 

Τι γεύση έχει ο Kopi Luwak;

Οι Ινδονήσιοι υποστηρίζουν πως η ιδιαίτερη γεύση του Kopi Luwak, πέρα από την ζύμωση που υφίστανται οι κόκκοι του καφέ από τα γαστρικά υγρά της μοσχογαλής, οφείλεται και στο γεγονός πως τα ζώα επιλέγουν ωριμότερους και πιο ζουμερούς καρπούς του καφεόδεντρου για την διατροφή τους. Ο Kopi Luwak, σύμφωνα με τους λάτρεις του, έχει απαλή γεύση, χαμηλή οξύτητα και φέρνει στη μύτη αρώματα καραμέλας και ξηρών καρπών, ενώ πολλοί τον παρομοιάζουν με τη γεύση των εκλεκτότερων ποικιλιών Arabica που υπάρχουν.

Η τιμή του Kopi Luwak μπορεί να αγγίξει μέχρι και τα 500 δολάρια το κιλό, ενώ σε καταστήματα που ειδικεύονται σε specialty καφέδες, μια κούπα Kopi Luwak μπορεί να κοστίσει ως και 50 δολάρια. Οι λόγοι για την εξωφρενική τιμή του συγκεκριμένου καφέ είναι αφενός η πολύ περιορισμένη παραγωγή του, και αφετέρου η ολοένα και πιο επίμονη ζήτηση. Επιπλέον, το γεγονός πως απαιτείται επίπονη χειρωνακτική δουλειά για την συλλογή, τον καθαρισμό και την επεξεργασία των περιττωμάτων της μοσχογαλής αυξάνει ακόμα περισσότερο την τιμή του Kopi Luwak. Φυσικά, οι τόσο υψηλές τιμές έχουν οδηγήσει πολλούς παραγωγούς σε προσπάθειες εξαπάτησης των λάτρεων του καφέ.

 

Κopi Luwak με πιστοποίηση, για την ηθική μεταχείρηση των ζώων

Η παραγωγή του Kopi Luwak δυστυχώς έχει κι ένα ιδιαίτερα σκοτεινό σημείο. Λόγω της ολοένα μεγαλύτερης ζήτησης, έχουν δημιουργηθεί φάρμες εντατικής παραγωγής του συγκεκριμένου καφέ, στις οποίες οι μοσχογαλές είναι φυλακισμένες κάτω από άθλιες συνθήκες και ταΐζονται τους πολύτιμους κόκκους καφέ με τη βία. Ο καφές που παράγεται, υποστηρίζουν οι Ινδονήσιοι, δεν θα έπρεπε καν να αναφέρεται ως Kopi Luwak, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης και διατροφής των ζώων υποβαθμίζουν τρομακτικά την ποιότητά του, ενώ φυσικά εγείρονται σημαντικά θέματα για την ηθική μεταχείριση των ζώων. Υπάρχει ειδικό εμπορικό σήμα που πιστοποιεί ποιοι καφέδες Kopi Luwak έχουν παραχθεί νόμιμα,  από άγρια ζώα που ζουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά δυστυχώς τα φαινόμενα εξαπάτησης είναι και σε αυτή την περίπτωση πολλά.

Η Caffe Lab από την Ιταλία προσφέρει αυθεντικό Kopi Luwak, με πιστοποίηση που εγγυάται όχι μόνο την αυθεντικότητά του, αλλά και το γεγονός ότι ο καφές έχει παραχθεί αποκλειστικά από ζώα που ζουν ελεύθερα στη φύση. 

Οι μέρες που ο καφές ήταν απλώς "ένα καφεδάκι" έχουν περάσει ανεπιστρεπτί - και οι delicatessen απολαύσεις όπως ο Kopi Luwak είναι η καλύτερη απόδειξη για αυτό.