Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Κόκκοι - Ελέφαντες: Γνωρίζοντας την Maragogype

10/11/2022
από coffees.gr

Oι μεγαλύτεροι κόκκοι καφέ στον κόσμο συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο νόστιμους και αρωματικούς.

Όποιος αγαπά τον espresso και θέλει να μάθει σε βάθος τις διαφορετικές του ποικιλίες, είναι σίγουρο πως αργά ή γρήγορα έρχεται σε επαφή με ένα σωρό περίεργες λέξεις. Μια από αυτές τις λέξεις, είναι και η λέξη Maragogype. Παρόλο που μπορεί να θυμίζει εξωτικό πτηνό ή επικίνδυνο φαράγγι στις Άνδεις, είναι στην πραγματικότητα μια σπάνια ποικιλία καφέ, με ξεχωριστή γεύση και ακόμα πιο ξεχωριστούς, λόγω μεγέθους, κόκκους.

 

Σύντομη Ιστορία της Ποικιλίας Maragogype

Παρότι ακούγεται εξωτικό και γεμάτο μυστήριο, το όνομα Maragogype δεν είναι παρά το όνομα της πόλης δίπλα στην οποία ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά η νέα αυτή ποικιλία, στην επαρχία Bahia της βορειοανατολικής Βραζιλίας. Η Maragogype είναι μια φυσική μετάλλαξη της ποικιλίας Typica του είδους Arabica, που χαρακτηρίζεται από τους ιδιαίτερα μεγάλους κόκκους, τους μεγαλύτερους ίσως από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία, κάτι που τους έχει χαρίσει την ονομασία «Elephant Beans».

Τα φυτά Maragogype είναι ψηλά, μπορούν να δώσουν πολύ ποιοτικούς κόκκους, αλλά οι σοδειές δεν είναι τόσο αποδοτικές όσο στην κλασική καλλιέργεια Typica. Τα καφεόδεντρα είναι σχετικά ανθεκτικά στα συνήθη παράσιτα και ασθένειες που απειλούν τις καλλιέργειες, χωρίς όμως να θεωρείται πως δεν κινδυνεύουν καθόλου.

Από την εμφάνιση της, δημιούργησε φανατικούς εχθρούς αλλά και φανατικούς φίλους: οι πρώτοι ευθύνονται για τον εξοβελισμό της από την Βραζιλία, όμως χάρη στους δεύτερους βρήκε πρόσφορο έδαφος σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής όπως το Μεξικό, η Γουατεμάλα και η Νικαράγουα. Σήμερα, οι ποιοτικότεροι κόκκοι Maragogype έρχονται από την Τσιάπας του Μεξικού και το Κομπάν της Γουατεμάλας.

 

Tι γεύση έχει η Μaragogype;

H Maragogype επηρεάζεται πολύ από το terroir στο οποίο αναπτύσσεται, οπότε είναι δύσκολο να ορίσει κανείς τη γεύση της. Γενικά, τείνει να έχει δυνατότερο σώμα και λιγότερη οξύτητα από τους συμβατικούς κόκκους Arabica, ενώ αποδίδει καλά αποτελέσματα και με την φυσική (natural) επεξεργασία που δίνει στον καρπό τη δυνατότητα να απορροφήσει πολλά από τα σάκχαρα του καρπού, αλλά και με την «υγρή». Το γεγονός ότι η γεύση της Maragogype εξαρτάται άμεσα από μια σειρά παραγόντων όπως το χώμα, το υψόμετρο, οι βροχοπτώσεις, η φροντίδα κατά την καλλιέργεια είναι ο λόγος που τη συναντάμε δύσκολα, γιατί απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις για να παραχθεί καλό αποτέλεσμα, όμως από την άλλη, οι περισσότερες προτάσεις που βρίσκουμε στην αγορά είναι σίγουρα αξιόλογες.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να αναμένουμε τον χαρακτήρα των καφέδων της Κεντρικής Αμερικής, με τις νότες σοκολάτας, καραμέλας και ξηρών καρπών να δημιουργούν τη βασική παλέτα, με λιγότερο όμως φρουτώδη χαρακτήρα, σαφώς χαμηλότερη οξύτητα και στρογγυλό, ισορροπημένο σώμα, ιδανικό για την εκχύλιση espresso.

 

Ποιο είναι το μέλλον της Maragogype;

Δεδομένης της κοπιαστικής της καλλιέργειας, αλλά και της περιορισμένης (αριθμητικά) απόδοσης της ποκιλίας, είναι μάλλον απίθανο να γίνει mainstream, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, έχει κερδίσει ήδη τηις καρδιές των φανατικών του «Τρίτου Κύματος του Καφέ», με αρκετούς Maragogype καφέδες να συγκεντρώνουν υψηλά cupping scores σε σχετικές διοργανώσεις. Αυτή η δημοφιλία της ποικιλίας, σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά δείγματα που εμφανίζονται στην αγορά κυρίως από τη Γουατεμάλα, μας κάνουν να μιλάμε για μια ποικιλία που έχει σταθερή παρουσία στο specialty τοπίο και που δεν αποκλείεται να μας εκπλήξει ευχάριστα στο μέλλον.

 

Μια πρόταση για αυθεντικούς κόκκους Maragogype από τη συλλογή του Coffees.gr!

Caffè Lab Guatemala Maragogype 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από την Γουατεμάλα, από φάρμες υψηλών υψομέτρων, της ποικιλίας Maragogype. Παρά την σκούρα του κρέμα, ο καφές χαρακτηρίζεται απαλές νότες μπαχαρικών, βανίλιας και καπνού. Η οξύτητα είναι απολαυστική και κοντράρεται ευχάριστα με την φυσική γλυκύτητα, η οποία τονίζεται και από την υγρή επεξεργασία των κόκκων. Ένας εξαιρετικός espresso για κάθε ώρα της ημέρας. 

 

Μέχρι τώρα, ακούγοντας για «φασόλια – ελέφαντες», το μυαλό μας πήγαινε στους γίγαντες Πρεσπών και Καστοριάς, όμως από τώρα θα πηγαίνει και σε αυτή τη σπάνια ποικιλία καφέ από την Κεντρική Αμερική!