Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Matchmaker: μια εταιρεία που αναζητά το ιδανικό, tailor made χαρμάνι espresso για κάθε της πελάτη

29/04/2020
από coffees.gr

Πώς θα σας φαινόταν αν είχατε ένα espresso blend που ανταποκρίνεται ακριβώς στα γούστα σας; Μια Καναδική εταιρεία έχει βάλει σκοπό της τα custom made blends!

O καφές είναι θέμα προσωπικού γούστου, και η αναζήτηση του ιδανικού χαρμανιού είναι μια διαδικασία που δεν σταματά ποτέ. Διαφορετικές προελεύσεις, διαφορετικά χαρακτηριστικά, δεκάδες γευστικές νότες και προφίλ, μονοποικιλιακοί καφέδες, χαρμάνια με διαφορετικές αναλογίες Arabica και Robusta δημιουργούν ένα πραγματικό χάος, μέσα στο οποίο ακόμα κι έμπειροι λάτρες του espresso μπορεί να πελαγώσουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο καθένας από εμάς έχει ευχηθεί να υπήρχε ένα μοναδικό, προσωπικό blend το οποίο να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, όμως αυτό είναι αδύνατο… ή μήπως όχι;

Μια εταιρεία από τον Καναδά, η Matchmaker Coffee, τουλάχιστον το προσπαθεί!

 

Τι είναι η MatchMaker Coffee;

H Matchmaker Coffee είναι μια roasting εταιρεία από τον Καναδά, που προσπαθεί να προσφέρει στους πελάτες της custom made χαρμάνια που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναπτύξει ένα σύστημα καταγραφής των γούστων του κάθε πελάτη, τα οποία ένα συνεχεία αναλύονται αλγοριθμικά, προκειμένου να ετοιμαστεί το κατάλληλο χαρμάνι.

Έχοντας εμπειρία ως roasters για χρόνια, οι ιδρυτές της MatchMaker αναφέρουν ότι λάμβαναν εκατοντάδες emails από καταναλωτές που προσπαθούσαν να τους περιγράψουν το χαρμάνι που θα ήθελαν να πιούνε. Το επόμενο τους βήμα ήταν η Matchmaker ξεκίνησε την λειτουργία της εδώ και μερικούς μήνες και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους ανθρώπους της, παρόλες τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

 

Πως λειτουργεί η MatchMaker Coffee;

Οι άνθρωποι πίσω από την MatchMaker Coffee συνειδητοποίησαν ότι η κύριες δυσκολίες στην περιγραφή του ιδανικού χαρμανιού είναι αφενός η υποκειμενικότητα στην αντίληψη, αφετέρου οι δεκάδες παράμετροι που συνθέτουν την αίσθηση που αφήνει ένα χαρμάνι και αφετρίτου οι δυσκολίες που έχει κάποιος στο να εκφράσει σαφώς τι ακριβώς του αρέσει ή δεν του αρέσει στην κούπα του.

Έτσι, ανέπτυξαν ένα σύστημα, εμπνευσμένο από δημοφιλή dating και social apps, όπως το OKCupid. Αρχικά, για να χρησιμοποιήσει κάποιος την υπηρεσία, πρέπει να γραφτεί συνδρομητής στο MatchMaker Coffee, με ορισμένο κόστος. Με τα χρήματα αυτά, λαμβάνει για ένα διάστημα κάποιων μηνών ένα πακέτο, το οποίο περιέχει 6 διαφορετικούς καφέδες σε συσκευασίες των 250 γραμμαριών, για τους οποίους δεν αναγράφονται καθόλου στοιχεία. Έτσι, ο συνδρομητής που τους απολαμβάνει, δε γνωρίζει αν πίνει μονοποικιλιακό καφέ ή χαρμάνι, όπως δε γνωρίζει άλλα χαρακτηριστικά (οξύτητα, καβούρδισμα κλπ).

Κάθε συσκευασία ωστόσο, καλεί τον συνδρομητή να συμπληρώσει αναλυτικά τι του άρεσε και τι δεν του άρεσε από τον καφέ που ήπιε! Τα δεδομένα είναι ομαδοποιημένα με σαφήνεια και αφορούν μια πλειάδα χαρακτηριστικών, όπως τις γευστικές νότες, το σώμα, το καβούρδισμα, τις προελεύσεις, την οξύτητα κλπ.

Στη συνέχεια, ο συνδρομητής ταχυδρομεί τους συμπληρωμένους φακέλους στην Matchmaker, προκειμένου να λάβει το επόμενο πακέτο του. Τα δεδομένα αναλύονται μέσω ειδικού αλγορίθμου που έχει αναπτύξει η εταιρεία, κι έτσι δημιουργείται σιγά σιγά το «προφίλ» του συνδρομητή. Όσο περνά ο καιρός, οι καφέδες που λαμβάνει γίνονται όλο και πιο προσωποποιημένοι, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός tailor – made, ιδανικού για κάθε συνδρομητή χαρμανιού.

 

Πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία;

Όπως είναι φυσικό, ένα τόσο φιλόδοξο project έχει αρκετά προβλήματα. Οι άνθρωποι της MatchMaker αναφέρουν ότι η διαφορά στις εκχυλίσεις, και τα ενδεχόμενα λάθη των συνδρομητών κατά την εκχύλιση, είναι ένας πραγματικά αστάθμητος παράγοντας που δεν μπορούν να ελέγξουν και που μπορεί να αλλοιώσει τα αποτελέσματα. Ακόμα, το κόστος του εγχειρήματος είναι αυξημένο, αφού εκ των πραγμάτων η εταιρεία εφαρμόζει micro roasting και micro blending, δηλαδή καβουρδίζει και ψήνει σε μικρές ποσότητες. Φυσικά, ακόμα και με την ανάλυση δεδομένων που επιχειρεί η εταιρεία, η υποκειμενικότητα συνεχίζει να παίζει ρόλο, κάτι που δυσκολεύει το ρόλο των blenders της εταιρείας.

Από την άλλη πλευρά, ο αλγόριθμος φαίνεται να δουλεύει με ικανοποιητικό τρόπο και οι συνδρομητές δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την εμπειρία και το πείραμα. Ακόμα και αν δεν καταλήξει σε απόλυτη επιτυχία, είναι σίγουρο πως πρόκειται για μια διαδικασία που πλουτίζει σημαντικά το γευστικό αισθητήριο και καλλιεργεί το γούστο με μοναδικό τρόπο – ενώ και το στοιχείο της έκπληξης είναι πολύ ιδιαίτερο και διασκεδαστικό.

 

Μη στεναχωριέστε και μην απογοητεύεστε αν δεν έχετε ανακαλύψει το ιδανικό χαρμάνι espresso! Σκεφτείτε πως μια εταιρεία στον Καναδά έχει αναπτύξει ολόκληρο αλγοριθμικό σύστημα για αυτό το σκοπό. Απολαύστε το αγαπημένο σας καφεδάκι, κρατώντας σημειώσεις – ίσως σας χρειαστούν!