ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Γνωρίζοντας τον καφέ της Νικαράγουας

14/09/2021
από coffees.gr

Ένας από τους καλύτερους κεντροαμερικάνικους καφέδες έρχεται από μια από τις ομορφότερες χώρες της.

H Νικαράγουα είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον Ισθμό της Κεντρικής Αμερικής, τοποθετημένη ανάμεσα στην Ονδούρα και την Κόστα Ρίκα, αλλά και στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό Ωκεανό.  Είναι ένα πραγματικό μωσαϊκό πληθυσμών, αφού τα έξι εκατομμύρια των κατοίκων της έχουν ιθαγενείς, ευρωπαϊκές, ασιατικές και αφρικανικές ρίζες. Ανεξάρτητη από το 1821, η Νικαράγουα πέρασε μια εξαιρετικά ταραχώδη περίοδο με οικονομικές κρίσεις, δικτατορίες και εμφύλιες συγκρούσεις μέχρι και την δεκαετία του 1990.

Στον κόσμο του καφέ, η Νικαράγουα είναι μια σταθερή και υπολογίσημη δύναμη, και εσχάτως, μια χώρα που έχουν αρκετά ψηλά στην υπόληψή τους όσοι κυνηγούν gourmet μονοποικιλιακούς καφέδες. Ας την γνωρίσουμε καλύτερα!

 

Σύντομη ιστορία του καφέ στη Νικαράγουα

Ο καφές φτάνει στην Νικαράγουα ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, παράλληλα με την εισαγωγή του στις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής Αμερικής, και μέχρι την δεκαετία του 1850 η καλλιέργειά του έχει εξαπλωθεί σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Το κλίμα της χώρας αποδεικνύεται ιδανικό, ενώ τα εύφορα ηφαιστειακά εδάφη δίνουν σοδειές εξαιρετικής ποιότητας. Οι περιοχές Matagalpa και Jinotega κρατούν τα σκήπτρα της παραγωγής, όμως και άλλες περιοχές σε όλη τη χώρα γεμίζουν σιγά σιγά φυτείες, ανεβάζοντας την παραγωγή.

Οι κυβερνήσεις της Νικαράγουας διαχρονικά υποστήριξαν την καλλιέργεια, είτε μέσω δημοσίων έργων (ο εθνικός σιδηρόδρομος της χώρας δημιουργήθηκε για την αποτελεσματικότερη προώθηση της σοδειάς προς τα λιμάνια του Ειρηνικού Ωκεανού) όσο και μέσω μέτρων ενδυνάμωσης των αγροτών: για χρόνια, το κράτος επιδοτούσε κάθε καφεόδεντρο με 5 σεντς, σε φυτείες που είχαν περισσότερα πό 5.000 δέντρα. Για χρόνια, σχεδόν το σύνολο της παραγωγής καφέ της Νικαράγουας διοχετευόταν απευθείας στην Ευρώπη, καθώς οι τιμές στη γηραιά ήπειρο ήταν σαφώς πιο συμφέρουσες για τους παραγωγούς, όπως και το κόστος της μεταφοράς.

 Στα τέλη του 20υ αιώνα, οι φυτείες καφέ της χώρας κάλυπταν 2.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αριθμός που σήμερα έχει ελαφρά μειωθεί, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σήμερα, η Νικαράγουα συγκαταλέγεται σταθερά ανάμεσα στις 15 μεγαλύτερες καφεοπαραγωγούς χώρες του κόσμου, με τον καφέ να είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας της, αλλά και να θεωρείται ένα ποιοτικό προϊόν, περιζήτητο και αγαπητό σε όλο τον κόσμο.

 

Τι γεύση έχει ο καφές της Νικαράγουας;

Η παραραγωγή καφέ στη Νικαράγουα αφορά σχεδόν αποκλειστικά Arabica, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε αρκετές άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Τα ηφαιστειακά εδάφη, οι συχνές βροχοπτώσεις και το μικροκλίμα κάθε περιοχής δημιουργούν μοναδικούς κόκκκους, που αποδεικνύονται περιζήτητοι στη διεθνή αγορά καφέ.

Το κύριο γευστικό προφίλ των καφέδων από τη Νικαράγουα χαρακτηρίζεται από νότες σοκολάτας, καραμέλας και υπόνοιες εσπεριδοειδών, ενώ αρώματα ξηρών καρπών ή βανίλιας είναι επίσης συνηθισμένα. Η οξύτητα είναι συνήθως ισορροπημένη, χωρίς τον έντονα φρουτώδη χαρακτήρα που παρουσιάζουν οι καφέδες άλλων Κεντρικοαμερικάνικων χωρών.

Ο καφές από τη Νικαράγουα προτιμάται αρκετά από τους blenders, γιατί αναμειγνύεται εξαιρετικά με αρκετούς άλλους καφέδες, καθώς ταιριάζει με πολλούς καφέδες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, αλλά μπορεί να συνδιαστεί και με ατίθασους καφέδες από την Αφρική ή δύστροπους ασιατικούς Robusta, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται μονοποικιλιακές επιλογές από την Νικαράγουα, που κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο κοινό, χάρη στην ποιοτητά τους.

 

BONUS: Μια γευστική πρόταση με άρωμα Νικαράγουας από την New York

New York Monorigini Nicaragua 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από τη Νικαράγουα. Στο στόμα κυριαρχούν αναμφισβήτητα οι νότες εσπεριδοειδών, συνεπικουρούμενες από διακριτικά hints σοκολάτας, ενώ η οξύτητα είναι παιχνιδιάρικη και ανεβαστική.

 

O καφές της Κεντρικής Αμερικής συνεχίζει να γοητεύει τους γνώστες και τους λάτρες του espresso – και η Νικαράγουα απλά επιβεβαιώνει τον κανόνα.