ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Zωγραφίζοντας με... καφέ: ένας μικρός οδηγός για αρχάριους.

16/11/2020
από coffees.gr

Ένα ευχάριστο και πρωτότυπο χόμπι.

Ο καφές είναι ένα εξαιρετικά αγαπημένο ρόφημα, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Για αρκετούς, είναι σχεδόν χόμπι, αφού δεν είναι λίγοι όσοι είναι πραγματικά παθιασμένοι με διαφορετικές ποικιλίες, με την εξερεύνηση νέων γεύσεων, ακόμα και με διαφορετικούς τρόπους εκχύλισης, διαφορετικές μηχανές και πάρα πολλά αξεσουάρ. Και υπάρχουν και κάποιοι, λιγότεροι, που παντρεύουν τον καφέ με ένα ακόμα αγαπημένο χόμπι: τη ζωγραφική!

Σερφάροντας στο διαδίκτυο, είναι απίθανο να μην έχει δει κανείς εκπληκτικές ζωγραφιές φτιαγμένες με… καφέ. Το Coffee Painting, όπως ονομάζεται διεθνώς, είναι ένα χόμπι με χιλιάδες πιστούς και με πολύ όμορφα αποτελέσματα. Αφορά κυρίως ανθρώπους που έχουν μια εξοικείωση με την ζωγραφική, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί όποιος θέλει να δοκιμάσει – έτσι κι αλλιώς το κόστος του είναι σχετικά χαμηλό.

Ας γνωρίσουμε το Coffee Painting λίγο καλύτερα!

 

Τι χρειαζόμαστε για να ζωγραφίσουμε με καφέ;

Η ζωγραφική με καφέ μοιάζει αρκετά, σαν φιλοσοφία και σαν τεχνική, με την ακουαρέλα, οπότε τα υλικά που θα χρειαστούμε θα είναι ανάλογα. Χαρτιά για υδατογραφίες και τα σχετικά πινέλα είναι αρκετά για να ξεκινήσει κάποιος τους πειραματισμούς του με την συγκεκριμένη τεχνική ζωγραφικές.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι ο καφές είναι λίγο πιο δύσκολα διαχειρίσιμος από τις κανονικές μπογιές. Για αυτό το λόγο, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε χαρτιά ακουαρέλας καλής ποιότητας, ενώ δεν πρέπει να τσιγκουνευτούμε και όταν αγοράσουμε τα σχετικά πινέλα, αφού ο καλός εξοπλισμός θα μας λύσει τα χέρια. Έτσι και αλλιώς, το κόστος θα αποσβεστεί, καθώς δεν έχουμε ανάγκη της μπογιές, παρά μόνο καφέ!

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι καφέ θέλουμε – στιγμιαίο, φίλτρού ή espresso, αν και όσοι ασχολούνται με αυτό το hobby συμβουλεύουν ότι ο espresso έχει καλύτερο αποτέλεσμα, καθώς είναι πιο «συμπυκνωμένος».

Πως ζωγραφίζουμε με καφέ;

Αφού συγκεντρώσουμε τον εξοπλισμό μας, τα βήματα που θα ακολουθήσουμε δε διαφέρουν από τα αντίστοιχα που θα κάναμε αν κάναμε μια «συμβατική» υδατογραφία, με τη βασική διαφορά ότι θα έχουμε καφέ.

Είναι μια εργασία διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα, όμως εξαιρετικά απαιτητική, καθώς καλούμαστε να αποδώσουμε ό,τι έχουμε στο μυαλό μας αποκλειστικά στους τόνους του καφέ. Για όσους το Coffee Painting είναι η πρώτη φορά που ασχολούνται με τη ζωγραφική τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, καθώς θα έχουν να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε πρωτάρης στη ζωγραφική. Οι λίγο πιο έμπειροι, απλά θέλουν λίγο χρόνο να συνηθίσουν το νέο τους υλικό.

Οι διαφορετικές αποχρώσεις δίνονται χάρη στη χρήση λιγότερο ή περισσότερο δυνατού καφέ. Μπορούμε να έχουμε μπροστά μας τέσσερα ή πέντε espresso, και να αραιώσουμε με διαφορετική ποσότητα νερού τον καθένα, ώστε να πετύχουμε τις σωστές αποχρώσεις. Ακόμα, για τις πολύ σκούρες περιοχές ή για τις λεπτομέρειες, αρκετοί χρησιμοποιούν πολύ καλά αλεσμένο στιγμιαίο καφέ, που μπορεί με ένα ψιλό πινέλο μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετική επιλογή για τις γραμμές και τις σκούρες περιοχές.

Είναι σημαντικό να αφήνουμε το έργο μας να στεγνώσει, προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωγραφική μας με ασφάλεια, γνωρίζοντας όμως πως στο στεγνό έργο, τα πράγματα διορθώνονται πιο δύσκολα.

 

Συμπληρωματικός εξοπλισμός για όσους θέλουν να πάνε τα έργα τους ένα βήμα παραπέρα

Ενώ πρόκειται για μια τεχνική ζωγραφικής που έχει σαν βασική ιδέα τον μινιμαλισμό (αφού καλούμαστε να ζωγραφίσουμε αποκλειστικά με αποχρώσεις του καφέ), όσοι αποφασίσουμε να πάμε το χόμπι μας ένα βήμα παραπέρα και να δημιουργήσουμε ακόμα πιο όμορφε «καφεγραφίες», καλό είναι να προμηθευτούμε και τον παρακάτω, συμπληρωματικό εξοπλισμό:

  • Μολύβια σχεδίου: βοηθούν στο αρχικό σκαρίφημα του σχεδίου μας, τη βάση δηλαδή της ζωγραφιάς μας. Διαλέγουμε ένα μαλακό μολύβι, όχι μόνο γιατί κάνει πιο απαλές γραμμές, μα και γιατί σβήνεται ευκολότερα
  • Γόμες: για μικροδιορθώσεις στα αρχικά σχέδια (ζητάμε γόμες για χαρτί ακουαρέλας)
  • Χαρτοπετσέτες: Στεγνές, «διορθώνουν» τον καφέ πριν αυτός στεγνώσει, βρεγμένες μπορούν να διορθώσουν (με προσοχή) ακόμα και τον στεγνό καφέ.
  • Νερό, για το ξέπλυμα του πινέλου
  • Πιστολάκι μαλλιών, για γρήγορο στέγνωμα της ζωγραφιάς
  • Νερό σε σπρέι, για μαλάκωμα της πίσω πλευράς του χαρτιού

 

O καφές και η δημιουργικότητα δε γνωρίζουν σύνορα – ειδικά όταν συνδυάζονται σε έναν όμορφο καμβά!

To έργο είναι της Νοτιοαφρικανής καλλιτέχνιδας Daniella Jordan και διατίθεται προς πώληση από την σελίδα της.