Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Παναμάς, το πιο hot όνομα στον κόσμο του espresso

14/12/2021
από coffees.gr

Mια μικρή χώρα που κατέληξε να γίνει υπολογίσιμη δύναμη στον κόσμο του καφέ.

Ο Παναμάς είναι μια χώρα που χωρίζεται ανάμεσα στην Κεντρική και την Νότια Αμερική. Κοιτίδα σημαντικών πολιτισμών κατά την προκολομβιανή περίοδο, ο Παναμάς αποτελούσε για χρόνια κομμάτι της Κολομβίας, μέχρι τη διάνοιξη της διώρυγας του Παναμά, που ένωσε τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό και αποτέλεσε κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ναυσιπλοϊας. Η ιστορία της χώρας, όπως είναι φυσικό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διώρυγα και το ίδιο συμβαίνει και με την οικονομία της. Έτσι, παρόλο που το 40% της χώρας καλύπτεται από ζούγκλα και τροπικά δάση, η οικονομία της είναι από τις πιο ευημερούσες της περιοχής.

Η εξάρτηση της Παναμέζικης οικονομίας από τις θέσεις εργασίας που προσέφερε η διώρυγα είναι ίσως και ο λόγος που η καλλιέργεια του καφέ δεν αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα όσο σε άλλες χώρες της γειτονιάς της Κεντρικής Αμερικής. Παρόλα αυτά, ο Παναμέζικος καφές κατάφερε τα τελευταία είκοσι χρόνια να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο περιζήτητους καφέδες του κόσμου – ας τον γνωρίσουμε καλύτερα!

 

Σύντομη ιστορία του καφέ στον Παναμά

Ο καφές φαίνεται πως εισήχθη στον Παναμά κατά τα πρώτα χρόνια του εικοστού αιώνα, κυρίως από της γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα την Κόστα Ρίκα. Αρχικά, τα καφεόδεντρα του Παναμά προορίζονταν για εσωτερική κατανάλωση, και η καλλιέργεια του καφέ άργησε πολύ να συστματοποιηθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως σε αρκετές καφεοπαραγωγούς περιοχές, όπως η κοιλάδα Boquette, τα καφεόδεντρα δημιούργησαν μικρά, άγρια «δάση», τα οποία διατηρούνται ακόμα. Για χρόνια, ο καφές του Παναμά, παρόλο το ιδανικό terroir των εδαφών (ηφαιστειακά χώματα, πολλές βροχοπτώσεις, υψηλό υψόμετρο) ήταν απλά μια υποσημείωση στους Κεντροαμερικάνικους καφέδες, με τις υπόλοιπες χώρες του ισθμού να κλέβουν την παράσταση.

Η καλλιέργεια του καφέ στον Παναμά θα είχε μείνει ίσως αναξιοποίητη, αν δεν υπήρχε ο θρυλικός Gesha. Με τον όρο Gesha εννοούμε μια ποικιλία Arabica από την ομώνυμη περιοχή της Αιθιοπίας, η οποία εισήχθη αρχικά στην Τανζανία, έπειτα στην Κόστα Ρίκα και τέλος, κατά τη δεκατία του ’90, στον Παναμά. Η συγκεκριμένη ποικιλία βρήκε στο μικροκλίμα και το έδαφος του Παναμά το ιδανικό terroir, και ο Panama Gesha σάρωσε τα βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς, κατακτώντας τιμές ρεκόρ και αναβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο την παραγωγή ολόκληρης της χώρας.

Σήμερα, η παραγωγή καφέ στον Παναμά παραμένει μικρή, όμως οι αγρότες έχουν αποφασίσει να δώσουν έμφαση στην ποιότητα, παράγοντας εξαιρετικούς specialty καφέδες. Παρόλο που η συνολική παραγωγή δεν ξεπερνά τους 6000 τόννους ετησίως, οι Παναμέζικοι κόκκοι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πλέον περιζήτητους. Ιστορικές φυτείες, όπως η Kotowa και η Casa Ruiz, με ιστορία που αγγίζει τα 100 χρόνια, έχουν αναβαθμιστεί και προσαρμοστεί στο σήμερα, δίνοντας εξαιρετικό καφέ, ενώ κοινότητες ιθαγενών έχουν βρει μια οικονομική διέξοδο στην καλλιέργεια και την επεξεργασία του καφέ που τους επιτρέπει να ζουν στα πατρογονικά τους εδάφη με αξιοπρέπεια.

 

Τι γεύση έχει ο Παναμέζικος Καφές;

Στον Παναμά καλλιεργείται τόσο Arabica καφές (80% - 85% του συνόλου) όσο και Robusta (15%-20% της παραγωγής). Ο τοπικός Robusta διατίθεται κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, με το βάρος να πέφτει στον εκλεκτό Arabica, που ανήκει κυρίως στα υποείδη Catuai, Caturra, Gesha και Mondo Novo.

O Παναμέζικος καφές έχει έντονα φρουτώδη χαρακτήρα, ενώ το γευστικό του προφίλ συνήθως είναι πολύπλοκο, με νότες μελιού, λουλουδιών, γιασεμιού αλλά και ξηρών καρπών. Το σώμα του είναι ελαφρύ και η οξύτητα ευχάριστη. Θα ταίριαζε εξαιρετικά για blending με κάποιον γήινο ασιατικό καφέ, όμως συνήθως διατίθεται στο εμπόριο σαν μονοποικιλιακή επιλογή, δεδομένης τόσο της υψηλής του ποιότητας όσο και της σπανιότητας του.

Οι κόκκοι του Παναμά δίνουν εξαιρετικούς espresso, γλυκόπιοτους και αρωματικούς, όμως συμπεριφέρονται εξίσου καλά και σε εκχυλίσεις φίλτρου.

 

Αν αναζητάτε κάτι σπάνιο και delicatessen, εύγευστο και αρωματικό, παλαιό και καινοτόμο ταυτόχρονο, εξωτικό αλλά και προσιτό, μια κούπα Παναμέζικου espresso θα σας ξετρελάνει.