Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Panettone Latte, η μαγεία των Χριστουγέννων σε ένα φλιτζάνι

22/12/2023
από coffees.gr

Το δημοφιλέστερο Χριστουγεννιάτικο γλυκό της Ιταλίας σε μια espresso εκδοχή.

Το Panettone είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά Ιταλικά γλυκίσματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το έθιμο ξεκίνησε από τη βόρεια Ιταλία, έχοντας της ρίζες της στη ρωμαϊκή εποχή, διαδόθηκε κατόπιν σε όλη την χώρα και σήμερα συναντάνται σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Λατινική Αμερική, ως μία από τις πιο γνωστές delicatessen απολαύσεις της εορταστικής περιόδου.

Το Panettone σημαίνει απλά «μεγάλο κέικ», είναι ιδίατερα δύσκολο στην παρασκευή του, αφού η ζύμη ξεκουράζεται και ωριμάζει  για μέρες, προκειμένου να επιτευχθεί η αφράτη υφή του. Παραδοσιακά, αρωματίζεται με ζαχαρωμένα φρουτάκια (πορτοκάλι, φλούδες εσπεριδοειδών, σταφίδες) και συνοδεύεται από γλυκό κρασί ή Ιταλικά λικέρ. Βέβαια, σήμερα κυκλοφορούν διάφορες εκδοχές, όπως με σοκολάτα ή με κάστανο, ενώ ο καφές (και ειδικά ο Ιταλικός espresso) έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδανικό συνοδευτικό για μια φέτα Panettone!

Μπορούμε να μεταφέρουμε την εμπειρία του Panettone σε μια κούπα καφέ; Ο πραγματικός καφελάτρης φαίνεται στα δύσκολα! Αρχικά, χρειαζόμαστε έναν καφέ με αφράτη, βελούδινη υφή, οπότε ένας latte με την προσθήκη λίγης σαντιγίς είναι ό,τι πρέπει. Κυριότερα όμως, πρέπει να μιμηθούμε τα αρωματικά που χαρακτηρίζουν το Panettone. O Panettone Latte είναι ένα πείραμα που μπορεί να φέρει τη γλύκα ενός Ιταλικού φούρνου στο φλιτζάνι του espresso μας και να μας γεμίσει με χριστουγεννιάτικες μυρωδιές με μια μόνο γουλιά!

 

Τι χρειαζόμαστε για τον Panettone Latte;

  • Έναν διπλό espresso
  • 250 ml γάλα
  • Σιρόπι πορτοκαλιού
  • Κανέλα
  • Φιλοκομμένα ζαχαρωμένα φρούτα κι αμύγδαλα
  • 30 ml γλυκό ιταλικό κρασί
  • Σαντιγί

 

Πως ετοιμάζουμε τον Panettone Latte;

  • Ετοιμάζουμε τον διπλό espresso
  • Ανακατεύουμε καλά τον καφέ με το σιρόπι, το κρασί και την κανέλα
  • Ζεσταίνουμε το γάλα
  • Ανακατεύουμε το μισό γάλα με τον καφέ, χτυπάμε το άλλο μισό σε αφρόγαλο και το ενσωματώνουμε στον καφέ
  • Σερβίρουμε με σαντιγί και τα φρούτα και τα αμύγδαλα πολύ πολύ ψιλοκομμένα

 

Συμβουλές για πεντανόστιμους Panettone Latte

  • Επιλέγουμε ένα αρωματικό, γλυκόπιοτο 100% Arabica χαρμάνι, χωρίς έντονη οξύτητα, που θα αποτελέσει τον «καμβά» για να δέσουν όλες οι γεύσεις μεταξύ τους.
  • Σερβίρουμε με ένα κομμάτι panettone ή επι το ελληνικότερον, με μελομακάρονα και κουραμπιέδες.
  • Αντί για Ιταλικό κρασί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο ρούμι ή σαμπούκα, αλλά το αποτέλεσμα θα ξεφεύγει αρκετά από τη γεύση που θέλουμε να πετύχουμε.
  • Είναι σημαντικό να έχουμε αφρόγαλο και σαντιγί, για να μιμηθούμε την αέρινη, βελούδινη αίσθηση του αυθεντικού Panettone.

 

Μπορούν μερικά μπαχαρικά και λίγο κρασί, να μεταμορφώσουν έναν espresso στο πιο αγαπημένο Ιταλικό κέικ; Με λίγη Χριστουγεννιάτικη μαγεία, φυσικά και μπορούν!