ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Φίλτρο Κλείστρου για ακόμα καλύτερο espresso

05/12/2022
από coffees.gr

Μπορεί ένα απλό μεταλλικό φίλτρο να μας προσφέρει espresso με δυνατότερο σώμα;

Στην αναζήτηση του απόλυτου espresso, τόσο οι επαγγελματίες baristi όσο και οι παθιασμένοι χομπίστες του καφέ αναζητούν διάφορα gadgets που προσφέρουν μικρές βελτιώσεις στην εκχύλιση και καταλήγουν σε ένα πιο νόστιμο, εύγευστο και ισορροπημένο καφέ.

Ένα από αυτά τα gadgets υπόσχεται καλύτερη ισοκατανομή και διάχυση του νερού κατά την εκχύλιση και νοστιμότερο καφέ με δυνατότερο σώμα – ας γνωρίσουμε το Φίλτρο Κλείστρου!

 

Τι είναι το φίλτρο κλείστρου;

Το φίλτρο κλείστρου είναι ένα αξεσουάρ που εξασφαλίζει ομαλότερη και σωστότερη κατανομή του νερού στον αλεσμένο espresso κατά τη διάρκεια της εκχύλισης. Το φίλτρο τοποθετείται ανάμεσα στον αλεσμένο καφέ και το γκρουπ και μπορεί να είναι κατασκευασμένο από μέταλλο ή χαρτί. Παρόλο που τα φίλτρα από διαφορετικά υλικά τείνουν να δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα στην εκχύλιση, η φιλοσοφία της λειτουργίας τους, αλλά και τα οφέλη τους στο τελικό φλιτζάνι είναι τα ίδια.

Η χρήση του φίλτρου κλείστρου ανακαλύφθηκε ουσιαστικά τυχαία, χάρη στους πειραματισμούς του Scott Rao, ενός ερασιτέχνη barista που έκανε τη μέθοδο δημοφιλή στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας χάρτινα φίλτρα και ονομάζοντας τη μέθοδό του «sandwich filter method», όμως σήμερα κυκλοφορούν στο εμπόριο τόσο χάρτινα φίλτρα, όσο και ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα από ανοξείδωτο ατσάλι.

 

Πώς λειτουργεί το φίλτρο κλείστρου;

Όταν το νερό αρχίζει να διαπερνά τον αλεσμένο καφέ, η δύναμη του μπορεί να διαταράξει την ισοκατανομή του καφέ, όσο καλό και να είναι το tamping που έχουμε κάνει. Ακόμα, καθώς το νερό τρέχει από συγκεκριμένες μικρές τρύπες, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μείνουν συγκεκριμένα σημεία του καφέ από τα οποία να μην προλάβει να περάσει. Αυτά τα προβλήματα λύνονται με την τοποθέτηση του φίλτρου κλείστρου, το οποίο εξασφαλίζει την ομαλότερη και σωστότερη κατανομή του νερού στην επιφάνεια του αλεσμένου καφέ.

Καθώς το φίλτρο καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του αλεσμένου καφέ και αποτελείται από πολλές πολλές και πολύ μικρές τρύπες, το νερό αναγκαστικά ισοκατανέμεται και περνά από το σώμα του αλεσμένου καφέ ομαλότερα και με σωστότερο τρόπο.

 

Τι αποτέλεσμα έχει στον καφέ η χρήση του φίλτρου κλείστρου; 

Με τη χρήση του φίλτρου κλείστρου, η εκχύλιση γίνεται σωστότερα, αποφεύγουμε το channeling (τη διέλευση του νερού από το πιο «αδύναμο» σημείο του αλεσμένου καφέ) και ο καφές εκχυλίζεται ομοιόμορφα και σωστότερα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη γεύση και άρωμα, αφού μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας δίνει ο καφές μας στο μέγιστο βαθμό.

Ακόμα, η παρουσία του φίλτρου κλείστρου τείνει να «συμπιέζει» λίγο παραπάνω τον αλεσμένο καφέ, μην αφήνοντας τον να «φουσκώσει», όπως θα έκανε αν δεν υπήρχε το φίλτρο. Με αυτό τον τρόπο, όλες οι ουσίες που παράγονται κατά την εκχύλιση καταλήγουν στο φλιτζάνι, με αποτέλεσμα έναν καφέ με αρκετά πιο δυνατό σώμα, χωρίς να χρειαστεί να αυξήσουμε τα γραμμάρια του αλεσμένου καφέ που χρησιμοποιούμε.  Τέλος, η χρήση του φίλτρου μειώνει την επαφή του αλεσμένου καφέ με το γκρουπ, και αυτό σημαίνει ότι μειώνεται σημαντικά και τα υπολείμματα καφέ που συσσωρεύονται εκεί, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η ανάγκη καθαρισμού του γκρουπ, καθώς μένει σημαντικά πιο καθαρά κατά τη χρήση.

Σίγουρα, αρκετοί θα παρατηρήσουν ότι οι διαφορές για τις οποίες μιλάμε είναι μικρές, και ίσως να μην γίνονται εύκολα αντιληπτές από έναν μη εκπαιδευμένο ουρανίσκο – όμως, η διαφορά ενός καλού από έναν τέλειο espresso κρύβεται στις λεπτομέρειες, ενώ αυτά τα gadgets απευθύνονται σε όσους έχουν πραγματικό πάθος με τον espresso και επιζητούν τον απόλυτο έλεγχο για το τι καταλήγει στο φλιτζάνι τους.

 

Φίλτρο Κλείστρου για Κλείστρα 51mm & 58mm από τη συλλογή του Coffees.gr

Επαναχρησιμοποιούμενο και κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι, το Φίλτρο Κλείστρου Feggrini είναι διαθέσιμο σε δύο μεγέθη, 51mm και 58mm, για οικιακές και επαγγελματικές μηχανές αντίστοιχα. Τα φίλτρα έρχονται σε σκληρό, διάφανο πλαστικό δισκάκι για εύκολη αποθήκευση, είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας υλικά και είναι η ιδανική λύση για όποιον ερασιτέχνη ή επαγγελματία barista θέλει να βελτιώσει τις εκχυλίσεις του ακόμα περισσότερο!

 

Για πολλούς ο espresso δεν είναι μια απλή συνήθεια, αλλά ένα hobby και  η αναζήτηση του τέλειου φλιτζανιού είναι σκοπός ζωής – και το φίλτρο κλείστρο θα τους λύσει τα χέρια.