ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Purosole: Kαβουρδίζοντας τον καφέ με τη δύναμη του ήλιου

11/01/2022
από coffees.gr

Μια Ιταλική εταιρεία υπόσχεται καφέ με μηδενικό σχεδόν περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Πως θα σας φαινόταν αν πίνατε ένα φλιτζάνι espresso με κόκκους που έχουν... ψηθεί στον ήλιο; Δε μιλάμε για το κλασικό στέγνωμα των κόκκων που βλέπουμε σε όμορφες εικόνες από την Αφρική και την Λατινική Αμερική, αλλά για μια πρωτοποριακή μέθοδο ψησίματος του καφέ, που έρχεται από την Ιταλία και υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε τον καφέ, για πάντα. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει, αλλά μέχρι τότε, ας γνωρίσουμε την Purosole.

 

Από τα κάτοπτρα του Αρχιμήδη στην Βιώσιμη ανάπτυξη: σύντομη ιστορία του Purosole

Το καβούρδισμα του καφέ, δηλαδή το «ψήσιμο» των πράσινων κόκκων, είναι μια διαδικασία τόσο παλιά όσο και ο ίδιος κο καφές. Αν και στην πάροδο του χρόνου, αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει και οπωσδήποτε η τεχνολογία έχει εκσυγχρονιστεί, η βασική διαδικασία του καβουρδίσματος παραμένει ιδία: οι ωμοί κόκκοι του καφέ εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, αφυδατώνονται, οξειδώνονται και απελευθερώνουν τα αρώματά τους, και κατόπιν ψύχονται και αποβάλλουν τα αέριά τους.

Είναι γεγονός πως η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καφέ έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς τόσο η ανάγκη εύρεσης καλλιεργήσιμων εκτάσεων, όσο και η μεγάλη σπατάλη νερού δρουν επιβαρυντικά προς το περιβάλλον. Το καβούρδισμα είναι επίσης μια καθόλου φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία, καθώς είναι ενεργοβόρα και εκλύει CO2, όπως και κάθε δραστηριότητα θέρμανσης ή καύσης – και αυτό ακριβώς ήρθε να αλλάξει η Purosole!

Η Ιταλική εταιρεία επινόησε και κατοχύρωσε ένα σύστημα καβουρδίσματος του καφέ που χρησιμοποιεί αποκλειστικά την ηλιακή ενέργεια. Μη φανταστεί κανείς ότι μιλάμε απλώς για ένα καβουρδιστήριο που χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά για να λειτουργήσει, καθώς οι κόκκοι καβουρδίζονται απευθείας από τις ακτίνες του ήλιου, χωρίς να υπάρχει κανενός είδους θέρμανση, καύση η φωτιά!

Καθώς οι ηλιακές ακτίνες δεν μπορούν να έχουν από μόνες τους την απαραίτητη θερμοκρασία, το σύστημα καβουρδίσματος αποτελείται από ειδικά πανέλα, που συγκεντρώνουν την ηλιακή ακτινοβολία, την πολλαπλασιάζουν και τη στρέφουν στο drum με τον ωμό καφέ, που λειτουργεί σχεδόν όπως και ένα συμβατικό drum. Η τεχνολογία θυμίζει μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή των θρυλικών «εμπρηστικών κατόπτρων» του Αρχιμήδη, με τα οποία ο αρχαίος Έλληνας εφευρέτης πυρπολούσε τα εχθρικά πλοία στη θάλασσα των Συρακουσών.

 

Τι οφέλη έχει μια τόσο καινοτόμα διαδικασία καβουρδίσματος;

Σύμφωνα με την Purosole, το καβούρδισμα του καφέ με ηλιακή ακτινοβολία είναι μια πολύ φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία, καθώς όχι μόνο χρησιμοποιεί αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς την ανάγκη ηλεκτρισμού, καυσίμων, κάρβουνων κλπ αλλά μειώνει και σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς για κάθε τόνο καβουρδισμένου καφέ, η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται με περίπου 400 κιλά CO2, με τις συμβατικές μεθόδους καβουρδίσματος.

Ακόμα, η Purosole υποστηρίζει πως με τη μέθοδό της μπορούμε ουσιαστικά να μιλάμε για βιολογικό καφέ, καθώς το τελικό προϊόν φτάνει στο φλιτζάνι μας μόνο με φυσικές διαδικασίες, χωρίς τίποτε τεχνητό, αρκεί φυσικά και οι κόκκοι να έρχονται από πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια.

Τέλος, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της Purosole, η διαδικασία καβουρδίσματος που έχουν επινοήσει τονίζει ιδανικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του καφέ και καταλήγει σε κόκκους πιο εύγευστους και λιγότερο πικρούς σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους καβουρδίσματος, που απαιτούν μάλιστα και λιγότερο degassing. Τα επιστημονικά στοιχεία που προσφέρει η εταιρεία πραγματικά εντυπωσιάζουν με τον όγκο και την λεπτομέρειά τους.

 

Σε ποιους απευθύνεται η Purosole;

H Purosole διαθέτει στο εμπόριο καφέ καβουρδισμένο στον ήλιο, ικανοποιοώντας την περιέργεια όσων θα ήθελαν να δοκιμάσουν πως η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να καβουρδίσει τον καφέ, όμως κυρίως διαθέτει την μέθοδο και τον εξοπλισμό της σε μικρά, ανεξάρτητα roasteries στην Ιταλία και τον υπόλοιπο κόσμο. Υπάρχουν κάποια μειοενεκτήματα σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση του Purosole (κόστος εγκατάστασης, ανάγκη για συνεχή ηλιοφάνεια, μεγάλος όγκος εξοπλισμού και απαίτηση μεγάλης ελεύθερης επιφάνειας), όμως η εταιρεία υπόσχεται γρήγορη απόσβεση, καθώς μειώνονται σημαντικά οι ενεργειακές ανάγκες, που είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες.

Πρόκειται για μέθοδο ιδιαίτερα καινούρια και καινοτόμα, που ουσιαστικά βρίσκεται ακόμη εν εξελίξει – αλλά με την ενεργειακή στροφή που παρατηρούμε σε ολόκληρο τον πλανήτη, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή στο μέλλον να την δούμε να κερδίζει σημαντικό έδαφος.

 

Η ιστορία του καφέ είναι γεμάτη καινοτομίες, εφευρέσεις και τεχνολογικές εξελίξεις – και να που μια νέα μέθοδος, εμπνεόμενη ίσως από αρχαίες γνώσεις, έρχεται πάλι για να ταράξει τα νερά.